Dampwerende folie inpandige isolatie plafond bij aansluiting op gevel?

We hebben een houten plafond. In de balkenlaag ga ik 120mm steenwolplaten plaatsen. Het is inpandig, dus dampwerende folie doe ik hier bewust niet. Maar....

Het plafond eindigt tegen de gevel, boven de muurplaat. Ik kijk tegen de plank aan die aan de buitenkant zit. Wat moet ik doen met isolatie daar bij deze aansluiting aan de gevelzijde?

Moet ik rekening houden met condens daar? Of gaat het goed omdat ik juist geen dampwerende folie gebruik?

Als mijn vraag onduidelijk is wil ik wel tekeningetje maken.
 
20241020_121624.jpg
 
Als het vocht, warmtestroom, naar buiten, dus direct in de vrije lucht kan komen moet dat kunnen.
Ik kijk tegen de plank aan die aan de buitenkant zit.
Als dat het boeideel is moet deze aan de achterkant een vrije ruimte hebben zodat er lucht achter het boeideel van onder naar boven kan stromen. Dat moet dan de vrije lucht worden.
 
Dank je wgb,

De platen kan ik dan dus gerust die ruimte insteken richting boeideel, maar er niet tegenaan. 5cm lucht oid.(?)

En dan het kiertje wat overblijft, dan ook dichtstoppen met steenwol. (Kiertje is balk 160mm - steenwol 120mm = 40mm).

En dan dus géén folie toepassen.(?)

Liever ook niet hoor, hout afsluiten in plastic ben ik niet zo snel van. Ademen heeft voorkeur.
 
Bedoel je met inpandig dat de ruimte boven dat plafond en balkenlaag ook een ruimte is die behoort bij de leefruimtes ? En dat dus de geplande isolatie tussen twee binnenruimtes zou komen ?
In dat geval lijkt het mij eigenaardig dat de open ruimte tussen de balken doorloopt om te eindigen aan de buitenkant tegen een boeideel of boenselplank.
In dat geval zou energetische isolatie dan ook overbodig zijn, enkel geluidsisolatie is dan te overwegen.
 
Bedoel je met inpandig dat de ruimte boven dat plafond en balkenlaag ook een ruimte is die behoort bij de leefruimtes ?
-->Ja

En dat dus de geplande isolatie tussen twee binnenruimtes zou komen ?
-->

Het gaat me om energetische isolatie, boven stoken we minder, slaapkamer Ik wil warmte beneden houden.
 
Het is al gevraagd, maar ik zie geen antwoord: Is dat een boeideel en kijk je nu onderlangs dat boeideel naar buiten?
Dan daar wel iets maken, je wilt het luchtdicht hebben, anders waait koude lucht zo door het steenwol.

Denk ook een diertjes die steenwol leuk vinden.

Ik zou er een PIR plaat inzetten en naden purren, dan heb je meteen genoeg damprem.
Zeker zo maken dat er geen marter het steenwol in kan.
 
In dat geval heeft energetische isolatie geen zin.
Je zegt dat je boven minder stookt omdat het slaapkamers zijn en dat begrijp ik.
Maar als je de tussenvloer gaat isoleren dan profiteert de bovenverdieping niet meer van dat beetje doorgelaten warmte van het gelijkvloers en zal je daar dus iets meer moeten verwarmen om dezelfde temperatuur te krijgen.
Hetgeen je dus op het gelijkvloers wint door de tussenvloer te isoleren dat verlies je weer op de bovenverdieping. Resultaat nul.
Wat ik zeker wel zou doen is de ruimte tussen de balken, boven de muurplaat en tot tegen het boeideel isoleren en luchtdicht afwerken.
 
Is dat een boeideel en kijk je nu onderlangs dat boeideel naar buiten?
--> een soort boeideel, het is een plank achter de goot. Je kunt daar niet onderdoor kijken.

Dichtzetten met PIR is optie idd, met voldoende luchtspouw tussen PIR en boeideel, nog niet bij stil gestaan.
 
Dan zou ik het geld en de moeite van die isolatie spenderen aan het verbeteren van de dakisolatie. Het is daar dat men het warmteverlies van binnen naar buiten moet stoppen. Met het isoleren tussen twee leefruimtes blijf je nog altijd evenveel warmteverlies hebben vanuit de woning naar de buitenomgeving.
En dat je trek voelt in de keuken heeft niets te maken met een slechte luchtdichtheid of het ontbreken van isolatie bij de verdiepingsvloer maar met een slechte luchtdichtheid van het dak en de dakranden waar die boeiplank is aangebracht.
Zowel qua luchtdichting als qua isolatie moet de focus liggen op de gebouwschil, zijnde het geheel van alle gebouwdelen die grenzen aan de buitenomgeving en niet op één of andere tussenwand of tussenvloer.
 
@Charel , ik snap wat je zegt, maar zo simpel is het niet altijd denk. 18 uur per dag zijn we beneden, 6 uur boven. Ik wil warmte beneden houden. Dak isoleren is wat lastig. Buitenkant met dakplaten gaat niet, dan kom ik met nok hoger dan goot van hoofddoel woning. Er ligt wel wat glaswol op maar dat is dun. Van binnenuit isoleren is mogelijk, maar stellen we uit omdat de leefruimt icm ruimte tussen de gordingen wel fijn is, het wordt anders krap.

De ruimte waar we het nu over hebben, daar is ook cv ruimte, warmte van het apparaat en leidingen gaat al direct ins blaue hinein.

Per vertrek specifiek isoleren en stoken is ook een vorm van gerief en besparing.
 
Ik zou er toch nog wat dieper over doordenken en hier en daar raad vragen want volgens mij maak je de verkeerde keuze's.
Per vertrek specifiek isoleren en stoken is zeker geen besparing, integendeel. Dat kost u veel meer aan isolatiemateriaal terwijl er via het dak nog altijd zo goed als evenveel warmte verloren zal gaan.
Het is niet omdat u maar 6 uur boven bent dat er dan minder warmte verloren zal gaan via het dak.
Ik kan het enkel maar herhalen; effectief isoleren doe je enkel in de buitenschil. Het is daar dat het warmteverlies gestopt moet worden.
Het is enkel anders bij een zolder die niet gebruikt wordt en die je dan ook volledig kunt afsluiten van het onderliggende verdiep. Daar is de zoldervloer de buitenschil.
 
@Charel, @wgb , dank jullie twee,

Dat dieper denken doe ik nu, en daar komt ook wat uit denk ik.

Ik kan íéts doen aan isolatie op dakbeschot. Ik ga namelijk pannen vervangen, ik kan betere isolatie aanbrengen op dakbeschot. Het zal geen grote verschillen maken, maar beter iets dan niets. Het glaswol er af en PUR opspuiten misschien. Sowieso wordt het er dichter en droger van.

Maar, nu is het boven warmer dan beneden. Wat kan ik daar aan doen?
 
Je schrijft nu dat het in uw woning boven warmer is dan beneden terwijl je eerder schreef je dat je boven minder stookt dan beneden.
Dat is op zijn minst eigenaardig en dan vraag ik me af met welk systeem u de woning verwarmd, welke de verwarmingsbron is en waar die geplaatst is.
Hoe meer we te weten komen over uw situatie hoe gerichter we kunnen meedenken over de beste oplossing.
 
Op begaande vloer is cv met transportleidingen langs plafond richting vertrekken. Die warmte gaat direct door plafond naar boven. Radiator beneden staat op maximaal. Boven staat radiator op laag pitje.

Ik beschouw het plafond als een zeef, warmte glipt naar boven weg.
 
Graag heb ik het makkelijker beneden warm dan boven. Beneden graag altijd warm, boven alleen soms/beetje.

Nu is dat andersom. Boven krijg ik het makkelijk warm, beneden niet zo.
 
Laatst bewerkt:
@Charel , @wgb , Ik heb het gevoel met bouwvakkers te overleggen, heb ik dat goed? Komt isolatie inpandig dan zo weinig voor?

Toch sowieso wel bij zolder zoals je noemde, en verdeling van meerdere huishoudens in één huis. Maar bij één huishouding niet?
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu