Plaatsing raamkozijn op vloer

FJB

  • #1


Vraag over plaatsing van een raamkozijn. Boven een kelder koekoek is een groot kozijn met vaste ramen geplaatst tot vloer niveau. Tussen de dorpel van het kozijn en de raamdorpel stenen zit een enorme ruimte waar je hand in past, te zien als je de lood slab opklapt. Dan zie je de onderzijde van de dorpel en waarschijnlijk de cement dekvloer met pur ertegen. Mijn vraag is of dat kozijn nou steunt op de cement dekvloer of dat het alleen via de stijlen bevestigt is. Aan de rechter kant lijkt de dorpel nog op een paar plastic stelblokjes te rusten. In het midden zitten er 2 stukken glaslat ondergestopt als steun. Probleem is dat hierdoor op die plek de loodslab tegen de dorpel aangedrukt wordt en er vocht in de dorpel komt, de verf bladdert ter plekke al.Die stukjes hout verwijder ik dus het liefst maar ik weet niet of dit kan of dat het kozijn hierop steunt.

Tweede vraag is of de ruimte onder het kozijn opgevuld kan/moet worden. Nu komt koude buitenlucht zo tegen de rand van de cement dekvloer, trekt door naar binnen lijkt mij. Binnen zit vloerverwarming.
 

FJB

  • #2
Heb dat houtje inmiddels verwijderd, erachter steken twee slagpluggen uit de dorpel in de stenen eronder.

Nu de vraag wat te doen met de grote ruimte onder het kozijn waar je tegen de zijkant vloer aan kijkt...
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Gelukkig gaat een warmtestroom van warm naar koud. Daarom voor de zone een strook isolerend materiaal te zetten.
Onderzijde kozijn moet zeker 10 cm boven de grond, tegels of wat dan ook zijn geplaatst. Zo niet dan wordt het armoe.
 

FJB

  • #4
Bedankt voor de reaktie. Kozijnen hoger zetten gaat niet lukken, de hele beneden verdieping is voorzien van zg peilkozijnen. Op 1 plaats grenzend aan maaiveld tuin, daar is de onderdorpel natuurlijk al rot aan moet vervangen worden door DTS dorpel of iets dergelijks.

Nu heb je een koude brug in de vloer lijkt mij. Isolatie er voor zetten, bedoel je dan bv pur tegen de rand van de vloer die buiten onder het kozijn te zien is ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Wanneer zijn deze kozijnen geplaatst? Het is niet goed uitgevoerd. Want idd had hier een kozijn met een laagreliefdorpel geplaatst moeten worden. Het kozijn is breder dan de koekoek (ook wel vossengat genoemd). Ondersteuning op kozijnankers conform voorschriften. Het lood zal met een knellat tegen de onderdorpel moeten zitten.

De opening onder de onderdorpel/onderregel hoef je dan enkel nog maar dicht te zetten met isolatie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
FJB schreef:
Nu heb je een koude brug in de vloer lijkt mij. Isolatie er voor zetten, bedoel je dan bv pur tegen de rand van de vloer die buiten onder het kozijn te zien is ?
Ja als je er een rondsnoer in kan leggen wat absoluut geen vocht opneemt zorg je toch dat de temperatuur binnen-buiten iets omhoog gaat. Stroken PIR/PUR lijkt mij een onbegonnen zaak. Van binnen uit gezien is daar een spoor van PUR aangebracht.
 

FJB

  • #7
De kozijnen zijn een paar jaar geleden geplaatst ter vervanging van een zelfde soort kozijn dat rot was na 20 of 30 jaar. Het vorige kozijn sloot aan op de raamdorpel stenen, die zijn blijven zitten. Nu is er een loodslab die met een lat vastzit aan onderzijde dorpel en op de raamdorpel stenen ligt, voor de foto heb ik m omhoog gevouwen.

Het nieuwe kozijn is inderdaad bevestigt met kozijnankers (die eruit zien als slagpluggen) , die zie ik zitten in de spleet onder het kozijn. Het zijn er maar twee in het midden en 1 rechts. Nog een foto erbij van de hele situatie en de 2 ankers in het midden. Lijkt mij vrij weinig steun voor zo'n groot kozijn, wel 3,5 meter. Vandaar dat ik dacht het wel met een rand moest rusten op de cement dekvloer binnen. Of is dit niet zo ?

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Aan het zijraam kan je zien dat mensen het niet begrijpen en om de een of andere reden wordt bestrating altijd zo hoog mogelijk tegen de onderkant van het kozijn gemaakt.

Probeer of je met wat gepruts toch zoveel mogelijk stroken isolatie materiaal kan plaatsen. Kan aan de foto niet beoordelen of daar genoeg ruimte voor is.
Ga je PUR spuiten is het opschuimen niet te beheersen en krijg je moeilijkheden met het lood terug te buigen.
 

FJB

  • #9
Die bestrating ligt inderdaad vrij hoog tegen kozijn, helaas moest dit wel om nog wat afschot te houden richting tuin. Het huis ligt namelijk op een heuvel (Hilversum) en niet op vlak terrein, waarbij het water de heuvel afstroomt richting huis.

Het gaat wel lukken om isolatie aan te brengen onder die dorpel, eventueel pur schuim. Dat is toch geen bezwaar, wat betreft ventilatie voor de onderkant van het hout? Vol proppen met cement mag niet weet ik, omdat er dan vocht naar onderkant hout gaat .
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Aan de buitenzijde met afwerken met PUR uit een bus kan.
Zelf kies ik liever voor stroken.
Wordt het kozijn voldoende ondersteund zo nee zou ik daar nu nog iets aan doen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Een kozijnanker is niet hetzelfde als een slagplug. Hier moeten zware hoekankers onder geplaatst worden. Hart op hart max. 55 cm.
 

FJB

  • #12
Ik weet dus niet of het voldoende ondersteund is, of er dus een soort hiel aan die dorpel zit die op de dekvloer binnen steunt. Buiten als ik onder de loodslab kijk steunt de dorpel op niets, ik zie alleen dit soort grijze ankers/pluggen uit het hout komen en in het steen onder de dorpel verdwijnen. Op eerdere foto te zien.
 

FJB

  • #14
Bedankt voor de plaatjes zoals het hoort. Daar is hier sowieso geen sprake van, onderdorpel zweeft gewoon in de lucht, 5 cm spleet eronder. 3 van die kozijn pluggen lijken alles te zijn qua ondersteuning. Mischien op enkele plaatsen ondersteuenen door blokjes snelcement eronder te metselen ? Dat geeft in ieder geval geen vocht door.

Stelkozijnen zijn er überhaupt niet gebruikt, zo te zien is de oude boel eruit gesloopt en het nieuwe kozijn naast/tegen de bestaande spouwlat gekwakt. Als je in de spleet tussen kozijn en muur kijkt zie je de platgeslagen oude ankers nog zitten en geen stelkozijn. Je kan zelfs bovenaan waar de spleet breder is, de binnenmuur kalkzandsteen blokken zien. Past zo een hele voegspijker in, zie foto. En ook die lelijke plastic afstandhouders zitten er nog klem tussen. Wat dat betreft niet veel vertrouwen in hoe deze kozijnen geplaatst zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Tja... dichtsmeren/purren blijft broddelwerk.

Eventueel kun je proberen het kozijn te ondersteunen met een strook foamglas.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Als daar ruimte voor is zou dat de perfecte oplossing zijn. Isoleren, steunen en geen vocht dat met een product.
 

FJB

  • #17
De te vullen spleet is dermate onregelmatig van dikte dat ik dat er nooit klem tussen krijg. Voor optrekkend vocht ben ik niet zo heel bang, de stenen eronder staan niet in verbinding met de massieve kelder muur. Het zijn maar een paar lagen stenen die op het onderliggende kelder kozijn steunen, zie eerdere foto, en die afgepleisterd zijn met spachtelputz, dus redelijk waterdicht.
Het kozijn hangt er al een paar jaar in zoals het zit, dus kan ook alleen isolatie met pur aanbrengen.

Ik weet wel dat dit kozijn bedrijf hier niet meer in komt om een ander kozijn te vervangen
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Google even op Foamglas.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu