Correcte plaatsing raampartij?

jooms

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben de parket in de woonruimte van ons nieuwe huis uitgebroken met het plan andere te laten leggen. Bij het uitbreken merkten we bij een raampartij een - voor ons, en voor onze parket-legger - ietwat rare plaatsing op. Ik zou dus graag even afchecken of dit een gebruikelijke manier is, of dit een koudebrug is of bv. kan leiden tot vocht . (Na het uitbreken hebben we gemerkt dat er onder sommige planken schimmel zat, maar we weten niet meer welke planken waar lagen natuurlijk. Van de chape kunnen we het moeilijk afleiden).

Het betreft een raampartij met 3 ramen waarvan de middelste een deur is. Voor deze raampartij liggen, binnen, een aantal dorpel-stenen (blauwsteen, denk ik?). De chape lijkt aan te sluiten op de stenen. Moet de blauwe steen normaal niet buiten liggen, of onder de raam in plaats van binnen? Ik denk dat wij vooral willen weten: is dit oké zo? Zo niet, moeten we uiteraard een oplossing bedenken. De schrik die we hebben is dat het vocht hier op een of andere manier binnenkomt en dat zou voor nieuwe parket uiteraard nefast zijn.

Ik voeg enkele foto's toe. Ik hoop dat ze duidelijk zijn zo. Het werd al donker en we hebben nog geen licht. Indien nodig kan ik in het daglicht en uit andere hoeken extra foto's nemen morgen.

Los van de raampartij, misschien een vraag voor een ander sub-forum, maar is er een goede manier om te weten of de chape (nog) nat is? Is een vochtmeter hier nuttig? De parket-legger kan een vochtscherm plaatsen maar dat is kostelijk.

Bedankt voor jullie inzichten!

IMG_7195.jpeg
IMG_7198.jpeg
IMG_7199.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zo te zien is het kozijn geplaatst op een hardstenen dorpel. Dat geeft een koudebrug met condens als gevolg.
 
  • Like
Waarderingen: jooms

jooms

  • #3
Hoi Walker, bedankt voor je antwoord, dat bevestigt onze vermoedens.

Is dit problematisch en kan dit bv. geleid hebben tot de schimmel onder de parket?
Is hier iets aan te doen zonder al te veel sloop- en breekwerk?

Alvast bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Dit zal zeker geleid hebben tot de toename van vocht ter plaatse van de deur, en dus van de schimmel onder het parket. Enige goede oplossing is het onderbreken van de koudebrug. Om dit goed te doen zou eigenlijk het hele kozijn eruit moeten.

Aangezien al niet origineel zijn (pand is ouder dan de kozijnen), moet dit volgens mij wel te doen zijn voor een paar handige klussers.
 

jooms

  • #5
Bedankt voor je antwoord, Walker.

De ramen werden inderdaad in 2012 geplaatst bij een renovatie. Ik heb de facturen hiervan van de vorige eigenaar gekregen. Ik kan in eerste instantie eens bij die firma informeren.

Voor een goed begrip, bedoelt u dan dat het kozijn er in zijn geheel uit zou kunnen en terug geplaatst kan worden, of wordt dit sowieso een nieuwe raampartij/kozijn?

Ik contacteer nog enkele ramen- en deurenfirma’s uit de buurt, ik heb nu in ieder geval een vertrekpunt. Bedankt!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Kozijn kan teruggeplaatst worden, daar hoeft geen nieuwe voor te komen. Belangrijk is dat de aansluiting beter gemaakt wordt.
 
  • Like
Waarderingen: jooms

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu