Plaats van de elektriciteitsmeter

Corvdh

  • #1
Ik wil mijn Elektriciteitsmeter laten verplaatsen omdat hij nu in een houten kast in de woonkamer zit en ik hem wat meer uit het zicht wil hebben.
Nu heb ik de eneco gebeld en die verwezen me naar de volgende website.
Via deze website kun je onder andere een offerte aanvragen voor deze klus of wat meer informatie lezen in bijvoorbeeld dit pdf: https://www.straatkast.nl/
Hierin lees ik dat de Elektriciteitsmeter niet verder dan 3 meter van de voordeur verwijderd mag zijn.
Waar ik de meter zou willen is in een inbouwkast in de woonkamer waar ik nu ook al de gasmeter heb, alleen is dit ongeveer 5 meter van de voordeur.
Verder staan er nog wat meer dingen in dit pdf document die ik niet helemaal begrijp. (mantelbuizen???)

Ik wil trouwens ook alle elektra laten vervangen door het hele huis omdat dit erg verouderd is. (huis is meer dan 60 jaar oud)

Het is een heel verhaal maar uiteindelijk heb ik maar twee vragen:
1) Kan iemand mij eens uitleggen wat wel of niet mag en kan wat betreft de plaats van de elektriciteitsmeter?
2) Wat is nu de juiste volgorde van werken?:
A) Eerst de meter laten verplaatsen (indien dit mag en kan) en dan alle bedrading laten vernieuwen of
B) kan ik die mensen alvast hun gang laten gaan met de bedrading en het maken van de lichtpunten en wcd's en dat ze het dan op het laatst aansluiten op de meter?

Als de meter verplaatst zou kunnen worden zou dit nog een aantal weken kunnen duren eer ik aan de beurt ben en de mensen die de elektra komen vervangen kunnen al eerder komen.
 

Fiesiekus

  • #2
Waarschijnlijk wordt de groepenkast ook vervangen. Dan zal de netbeheerder pas gaan verplaatsen en aansluiten als de draden vernieuwd zijn en een nieuwe groepenkast is geinstalleerd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
De plek van de meterruimte wordt in de huidige versie van het bouwbesluit niet meer omschreven. Er is dus geen eis van 3m vanaf de (voor)deur meer.

grtz
Henk
 

Michiel_H

  • #4
Maar de energie- en netwerkleveranciers hanteren niet het bouwbesluit, maar hun eigen richtlijnen. Dat zijn de richtlijnen waar de TS naar verwijst en daar staat dat wel degelijk in vermeld. Bij lichte verbouwingen lijkt het me niet zo problematisch, maar ik zou je netwerkleverancier (Essent, NUON, wiet het ook moge zijn) eens vragen om advies.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Zo erg nauwkeurig komt het tegenwoordig niet meer, bij mijn dochter is de meter verplaatst vanuit een nisje in de muur naar de kelder naast de gasmeter, Essent maakte daar geen enkel probleem over.
 

Corvdh

  • #6
Ik ga nu effe een weekje met vakantie maar zal daarna het nog wel eens navragen bij eneco.
Maar voor zover ik het hier nu lees zou het dus geen probleem moeten opleveren dat de afstand langer is dan 3 meter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu