Deel van de elektriciteitsdistributie verplaatsen (subkast)

Grotius

  • #1
We zijn bezig met het renoveren van onze woning. Momenteel zijn we bezig met het plannen van
onze verdeelkast / groepenkast voor ons woonhuis. Deze groepenkast / elektra is door de vorige
bewoners aangelegd en moest sowieso worden vernieuwd. Naast de elektra willen we ook een
Domitica systeem plaatsen. Via het domotica systeem kunnen er een aantal lichtpunten en wcd’s worden geschakeld. Het naast elkaar plaatsen van de nieuwe meterkast en domotica kast lijkt ons daarbij handig.

Bij het plannen komen we er al snel achter dat onze huidige meterkast te smal is om alles te
plaatsen. Het ligt voor ons voor de hand om Elektra / Domotica (Loxone) en Netwerk infrastructuur in de onderliggende kelder te plaatsen. Het is even de vraag om alles volgens de richtlijnen (Stedin) en de NEN1010 normen te krijgen. We hebben inmiddels twee mooie plaatstalen wandkasten (Striebel & John 2/5a en 3/5a) aangeschaft die we aan elkaar kunnen koppelen.

Omdat de kelder alleen te bereiken is met een trap zullen we de huidige locatie van de meterkast (naast de voordeur) in stand moeten houden. Anders gezegd, de gas / water / cai / tel en hoofdaansluiting elektra (met slimme meter) houden we op de bestaande plaats. Alleen de zone voor elektriciteitsdistributie apparatuur verplaatsen we naar de kelder

De vraag is even hoe we dat netjes en bovenal veilig kunnen doen. Allereerst zullen we een schakelaar in de bestaande meterkast moeten houden (voor de brandweer). Daarnaast moet de kabel naar de nieuwe meterkast in de kelder ook worden beveiligd. De afstand is niet bijzonder ver. Ruim genomen is deze afstand een meter of 6 (dan reken ik tot de kelder vloer en met een marge om een stukje naar links of rechts te gaan. We denken aan de volgende opstelling:

Voorgestelde opstelling:

  • - Hoofdaansluiting (3x25)->
    - Slimme meter ->
    - Mini verdeler met Krachtgroep (3P+N, hoeveel Ampere en B of C karakteristiek? bijvoorbeeld C63A?)->
    - YMvK-MB kabel (minimaal 5x6mm2 kabel) naar de nieuwe meterkast in de kelder ->
    - Hoofdschakelaar (4P 63A) ->
    - Verder als normale meterkast

Zou deze opstelling in orde zijn of zijn er andere stappen aan te bevelen (of verplicht)?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Voor zover mijn kennis hierover, mag je maximaal 3 meter tussen meterbord en groepenkast hebben zitten. Bij meer dan 3 meter moet je selectief voorbeveiligen.

De hoofdzekering is 3x25A, dan moet je 3x16A plaatsen na de meter en mag je nog maximaal 6A eindgroepen in de kelder hebben.

Gezien de voorbeveiliging van 16A zou je al genoeg hebben aan 2.5 mm2 draad.

Al betwijfel ik of dit is wat je wilt.

Is er geen mogelijkheid om de groepenkast te vernieuwen maar wel op dezelfde plaats te houden? En dnlan enkel de domotica elders te plaatsen?
 

Grotius

  • #3
Helaas heb ik de mogelijkheid om de groepenkast op de huidige plaats uit te breiden niet. De ruimte is te beperkt. Als ik alles volgens voorschrift aan zou leggen dan heb ik zonder de domotica kast al 36 eletra groepen nodig. Deze passen niet in de huidige meterkast en ernaast is geen ruimte voor een bredere kast.

De 3 meter is lastig en beperkt mij flink. De huidige meterkast (boven de slimmemeter) is vanaf de onderkant 1.80 naar de grond. Dan hou je dus maar 90cm over voor de verdieping eronder (want de vloer is 30cm dik). Maar als ik de bedrading aan de bovenzijde vd meterkast laat binnenkomen dan zou het net moeten gaan. Dan hoef ik ook niet in een directe lijn van de hoofdafsluiter naar beneden in de kelder. Dat betekent wel dat de hoofdafsluiter bovenin de kast komt. Of mag ik de hoofdbedrading eerst op een rijenklem plaatsen aan de bovenkant van de kast?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu