Aardlekschakelaar - 40A in plaats van 25 A gebruiken

Mdoorn

  • #1
Hallo, ik heb een andere aardlekschakelaar geregeld. Ik wil namelijk de oude vervangen. Nu kom ik er achter dat ze niet gelijk zijn er staat namelijk 40A op in plaats van de 25A. Ik heb geen idee wat de 1N betekent. kan ik deze nu wel of niet gebruiken?

IMG_20210422_200806.jpg IMG_20210418_144216.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het gaat om de nominaalstroom van het component, de oude mag gebruikt worden tot een stroom van 25A, de "nieuwe" mag gebruikt worden tot een stroom van 40A. Meer is in dit geval beter.

Maar waarom zou je tijd en moeite besteden aan het vervangen van de ene antieke aardlekschakelaar door een andere? Het zijn allebei type AC aardlekschakelaars, deze beveiligen niet goed bij gebruik van veel moderne apparaten, daarom mogen ze sinds 1997 niet meer worden toegepast.

In principe hoef je bestaande situaties niet aan te passen wanneer er nieuwe normen uitkomen, maar deze normen zijn er ondertussen al weer 25 (!) jaar. In die 25 jaar heb je vast wel een keer een andere wasmachine, computer of keukenapparaat gekocht welke beveiligd zou moeten worden door een moderne type A aardlekschakelaar. Als je nu dan toch gaat sleutelen, doe het dan meteen goed...
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mdoorn

  • #3
Oké ik mag hem dus wel plaatsen. Maar aangeraden wordt om een nieuwere type aan te schaffen. Past de nieuwe dan gelijk op de oude plaats en hoef ik niet alles te verbouwen? Waar moet ik dan precies op Google zoeken?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je hebt een aardlekschakelaar met de volgende specificaties nodig:

4-polig Type A, 40 A (of meer), 30 mA

De vraag is of hij mechanisch in deze oude groepenkast gaat passen. Hier kunnen we eventueel iets over roepen, als je een foto plaatst van de geopende kast.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
En wellicht is vervangen van deze groepenkast nog wel het beste advies. Zeker als er bovenin nog de beruchte wipschakelaars zitten.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ik twijfel even of een modern DIN-rail component past, meestal vervang ik deze kasten inderdaad helemaal. :denk: Volgens mij zijn ze ondieper dan de huidige standaard DIN-rail kasten.

@Mdoorn Je zou de maten van die losse schakelaar even kunnen vergelijken met dit:
16191716382737161860409435360668_copy_202x249.png

Als dat overeen komt (met name de 44mm) dan gaan nieuwe componenten ook gewoon passen. Er zit wel een DIN-rail in toch?

Wat hierboven gezegd wordt is natuurlijk ook terecht, misschien wordt het tijd om eens over een nieuwe groepenkast na te denken. Je vervangt deze aardlekschakelaar vast niet zomaar (hij is defect?). Ik weet niet hoe groot de kast is, maar wellicht heb je nog meer soortgelijke aardlekschakelaars (ook type AC, wellicht binnenkort ook defect). En die groene/witte HAF groepsschakelaars zijn inderdaad berucht dat ze gebreken gaan vertonen. Met een nieuwe kast zit je voor de komende 30 jaar weer goed.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Mdoorn

  • #7
Bedankt voor jullie reacties. Het huidige budget laat niet toe dat ik een nieuwe kast ga plaatsen. Nu nog even niet. De moderne schakelaar pas niet volgens die maten. Het is natuurlijk beter om alles te vervangen. Voor nu weet ik genoeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu