Verplaatsen centraaldoos van plafond naar muur

Ralluph

  • #1
Ik wil de binnenindeling veranderen en in de ideale situatie komt een nieuwe muur (gips- of cellenbetonblokken) recht onder een bestaande centraaldoos. Deze zou daardoor onbereikbaar worden en dat is uiteraard niet de bedoeling. De meest elegante oplossing lijkt mij om de centraaldoos te verplaatsen naar een plek in de muur.

Mijn eerste vraag is of dit is toegestaan.

Mijn tweede vraag is hoe ik dit praktisch kan realiseren. Is het te doen om de bestaande vierkante centraaldoos los te maken, uit het plafond te verwijderen en de buizen die hierop uitkomen een stukje te verlengen tot aan een nieuw te maken doos in de muur? Of zit zo een centraaldoos in de regel muurvast en ist dit een kansloos plan? Het is mij onbekend of dit soort centraaldozen worden ingegoten in het beton, of later in een vooraf gemaakte sparing worden geplaatst en met specie worden vastgezet. Het opnieuw trekken van iets langere draden is geen probleem.

Wanneer dit in het algemeen is af te raden, kan ik ervoor kiezen om de nieuwe scheidingsmuur net naast de centraaldoos te plaatsen. Omdat dit geen functioneel lichtpunt meer zal zijn, zal er dan een niet al te fraai afdekplaatje op moeten.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je vloer van beton is krijg je de doos er niet zomaar uit.
en zal je rondom ruimte moeten maken om de leidingen te verlengen.
(je zal waarschijnlijk de doos ook gedeeltelijk opnieuw moeten bedraden omdat de huidige draden te kort zijn)
 

Ralluph

  • #3
Nieuwe draden trekken vanwege de extra lengte is geen probleem.

Het ruimte maken rondom de inbouwdoos houdt in dat ik moet hakken rond de bestaande inboudoos, zonder daarbij de buizen die hierop inkomen te beschadigen. En heeft dit consequenties voor de sterkte van de constructie, of hoef ik mij daar geen zorgen over te maken?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Zo'n centraaldoos zit vaak echt muurvast. Wordt een hele opgave om die los te hakken en dan ook nog eens zonder het leidingwerk te beschadigen...

Hoeveel leidingen komen er binnen op deze centraaldoos?

Ik zeg niet dat het onmogelijk is maar dit zijn typisch de klussen waar ik voor pas als ze me ervoor vragen. Een inbouwdoos uit de muur hakken gaat vaak nog wel maar een betonnen plafond...
 
  • Like
Waarderingen: Sander 1972

Willem52

  • #5
Is het geen optie om met een multitool voorzichtig de inbouwdoos in kleine delen te verwijderen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Met enkel de doos verwijderen ben je er niet. Je moet ook alle leidingen een stukje vrij hakken om er een sok op te kunnen schuiven en de leiding te verlengen.
 

Sander 1972

  • #7
Dat is me een project, zou er andere oplossing voor bedenken. Maar ken je project niet
 

Ralluph

  • #8
Dank voor de reacties, ik weet voldoende; dit is geen simpele klus. We gaan het muurtje 10 cm opschuiven zodat we langs de centraaldoos gaan en deze bereikbaar blijft.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu