Plaats bediening alarminstallatie

Klusjas

  • #1
Hallo,

ik ben aan het verbouwen (nog steeds haha). Voordat er gestucadoord wordt heb ik nog volop de mogelijkheid leidingen aan te leggen.

Nu is mijn vraag:

Wat is een goede plek voor de bediening van een alarminstallatie? Ik zou hem graag bij de voordeur willen hebben, zodat ik hem makkelijk aan en uit kan schakelen bij verlaten en binnenkomst pand. Ook zodat dieven kunnen zien dat er een installatie aanwezig is voordat het glas eruit getikt wordt. Nu wil het geval dat het glas van de deur naturel is en kwaadwillenden dus mee zouden kunnen kijken/apparatuur plaatsen om de code af te kijken. Ik kan geen paneel vinden dat afgeschermd is tegen afkijken. Is een irisscan of vingerafdruk lezer een idee?

Hoor graag van jullie mvg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Heleboel paneeltjes hebben een NFC Reader, in en uitschakelen gaat dan door er een tag bij te houden.
 

Klusjas

  • #3
Bedankt voor je snelle antwoord.

Ik ben wel een beetje huiverig dat het signaal afgevangen wordt op die manier. En golven ben ik ook niet zo weg van, heb bijvoorbeeld 5 aansluitingen voor internet aangelegd.

Is er nog een andere optie?
 

Klusjas

  • #4
Zoiets als onderstaand spreekt me meer aan. Is futp cat 6 voor alle opties geschikt? Dat heb ik namelijk nog liggen. En kan ik dan een inbouwdoos gebruiken? Of krijg ik daar het paneel niet op? Mvg


 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Ik heb alleen slechte ervaringen met dat soor print scanners.
 

Roadrunner84

  • #6
Als je bang bent dat nfc afgeluisterd wordt, dan zou ik in plaats van utp voor stp gaan, daar zit een metalen mantel omheen.
 

Klusjas

  • #7
Op zich is de kabel niet toegankelijk zonder het alarm af te laten gaan, dus wat dat betreft...

Kwam het volgende artikel tegen over zwakheden van draadloze systemen:
https://www.wired.com/2014/07/hacking-home-alarms/
Is er trouwens standaard een buffer ingebouwd in de vorm van een accu om stroomuitval te ondervangen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Klusjas schreef:
Ik ben wel een beetje huiverig dat het signaal afgevangen wordt op die manier.
Het bereik van een proximity bediendeel is meestal slecht een paar cm en dan heb ik het over maximaal 3 a 4 cm.
Dus dit signaal oppikken zal vrijwel niet gaan van buitenaf als je het bediendeel op een binnenmuur monteert.
Daarnaast het grote voordeel dat de betere bediendelen niet met 4 cijferige codes werken maar meestal met 8 of meer en dan ook nog meestal niet alleen decimaal.
maar er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan hoe en waar je het bediendeel plaatst.
Zo mag van buitenaf niet zichtbaar zijn of het systeem aan of uit staat. Nu is dat niet altijd mogelijk maar dat wordt dan opgelost door tijdelijke indicatie. Hierbij krijg je maar een bepaalde tijd te zien (bijv. 10 sec) of het systeem aan staat en daarna gaat de indicatie uit en pas als je weer naar binnen gaat hij weer aan.
Maar zoiets is dus wel afhankelijk van het systeem wat je gaat installeren en niet elk systeem heeft deze mogelijkheid en dan moet je het bediendeel zo plaatsen dat de indicatie niet ban buitenaf zichtbaar is.

suc6

Gerrit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Klusjas schreef:
Is futp cat 6 voor alle opties geschikt? Dat heb ik namelijk nog liggen.
Nee.
Futp is hetzelfde als Stp alleen staat F voor Foiled en S voor Schielded.

Maar er zijn systemen die een hekel hebben aan afgeschermde kabel. Een moeilijke materie om uit te leggen maar de afscherming (foiled of schielded) geeft juist een verminking van het data signaal en niet alle apparatuur is daar even blij mee.
Dus het soort bekabeling moet je afstemmen op het soort beveiliging waar je voor kiest.

suc6

Gerrit
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Klusjas schreef:
Is er trouwens standaard een buffer ingebouwd in de vorm van een accu om stroomuitval te ondervangen?
Vrijwel elk modern systeem heeft de mogelijkheid om een accu in te bouwen, doe je dat niet dan zal het systeem storing geven en is deze niet te gebruiken.

Maar gezien je vragen lijkt het er sterk op dat je geen verstand van beveiliging hebt en dan zou ik toch willen adviseren om er iemand bij te halen die er verstand van heeft om dit soort systemen te voorkomen.


suc6

Gerrit
 

Klusjas

  • #11
Bedankt voor je uitleg, het gaat er nu in eerste instantie om de bekabeling in de muur en plafond naar de meterkast erin te krijgen zodat het plafond erin kan en gestuct kan worden.

Wel jammer van die kabel, ik wilde het in de muur meestuccen. Wordt dus toch weer frezen. Ik begrijp dat ik met een inbouwdoos wel veilig zit om een bediening te monteren. Ik kwam met mijn vinger op de muur uit op een hoogte van 150 cm. Kan dat kloppen?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Ik zou gewoon een buis leggen dan kun je achteraf bepalen welke kabel er precies in moet en wordt het later toch wat anders dan trek je er gewoon weer een nieuwe kabel in.

Bovenkant bediendeel op 1m50 is een goede hoogte om deze af te kunnen lezen en bedienen.

Doos plaatsen kan maar is meestal niet handig. Een bediendeel heeft nl. ook een sabotage contact en met een doos is het vaak passen en meten om het bediendeel vast te kunnen zetten en toch ook het sabotage contact te kunnen gebruiken.
Gebruik je een doos kies dan wel een kleine van 50mm doorsnee, dan heb je meer mogelijkheden voor het bevestigen en wat ruimte om overtollige kabel in weg te werken.
Wij gebruiken meestal alleen een buis die met een bocht uit de muur komt.

suc6

Gerrit
 

Klusjas

  • #13
Ok bedankt ga ik doen, met buis. Ik heb bediening liever bij de deur om de voeten te kunnen vegen zonder haastend door het vertrek te hoeven gaan.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #14
Vertragingstijd is instelbaar en ik zeg altijd "hou eens 30 sec je adem in, wedden dat het heeeeeel lang duurt voordat die 30 sec voorbij zijn" :mrgreen:

Maar met het juiste systeem kun je hem ook bij de voordeur monteren alleen is dat door de vrij programmeerbare inlooptijd dus niet nodig en kun je hem net zo goed op de meterkast zetten die ook vlak bij de voordeur zit.

suc6

Gerrit
 

Klusjas

  • #15
Het liefst zou ik een systeem hebben dat afgaat op het moment dat er aan de deur gemorreld wordt, maar dan vraag ik me af hoe je dat afzet in het geval je het zelf bent. Als dat via telefoon of zender gaat lijkt me dat ook weer gevoelig.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Dat zal niet gaan, komt de postbode een brief bezorgen oid. of komt iemand aanbellen dan zal het alarm ook al afgaan.
Er bestaat wel geveldetectie maar bij een voordeur werkt dat toch niet echt.
Dan is er nog wel trildetectie maar ja ook dan geldt weer 3 keer klepperen met je brievenbus of een roffel op je voordeur en je hebt alarm.

De regelgeving zegt dat de entreedeur voorzien moet zijn van openstand detectie en het bediendeel moet in een ruimtelijk beveiligd gebied zijn gemonteerd.

suc6

Gerrit
 

Klusjas

  • #17
Bedankt voor je verhelderende en uitgebreide uitleg, heb de buis met een bocht uit de muur uitgevoerd zoals geadviseerd. Mvg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Koop een hond, slaat alarm als er iemand aan de deur komt, en kan je op stemcommando afzetten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #19
Nou die ouwe hond van ons moet je eerst wakker maken, als er iemand aan de deur staat.
Maar begint dan wel meteen te blaffen. :mrgreen:

En als je hem iets lekkers geeft, helpt hij zo de inbrekers mee, om alle spullen mee naar buiten te dragen.
 

Klusjas

  • #20
+The headhunter Strategisch geplaatste struikeldraden lijken nog niet eens zo slecht als ik erover nadenk. Door een buis over een meter of tien aan een belletje bevestigd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu