PIR platen plaatsen, hoe om te gaan met elektra en overige

captainkent

  • #1
Beste,

Mijn huis heeft een klein aanbouw wat ik als kantoor gebruik. De vorige bewoners gebruikten deze ruimte niet, dus is die nooit goed geisoleerd. Ik had als idee om aan de buitenmuur extra isolatie in de vorm van PIR platen met OSB te plaatsen, voor wat extra isolatie en zodat ik nog wat dingen aan de muur kan hangen.

Nu heb ik twee vragen:

1) Ik wil graag wat elektra gaan verplaatsen, deze komen dan achter de PIR platen. Ik ben van plan om in de muur te frezen zodat ik in ieder geval de PVC buizen netjes kwijt kan, maar hoe installeer ik de inbouwdoos? Deze komt natuurlijk als deel in de PIR plaat zelf, maar hoe kom ik met de PVC buis van achter de muur naar voren toe?

2) Op dezelfde muur waar mijn PIR platen terechtkomen, wil ik een zwevende bureau maken. Voor wat extra stevigheid wil ik de bureau aan de muur zelf bevestigen. Kan ik zomaar door de PIR plaat heen boren, en dan door PIR plaat in de muur schroeven?
 

Emzed

  • #2
Ik denk dat je de OSB plaat ook nog wilt afwerken met iets, gipsplaten bijvoorbeeld?
Hoe dik wordt het hele PIR + OSB + gips pakket? De inbouwdoos lijkt me juist vrij eenvoudig. Je boort met de juiste maat gatenzaag door je OSB en PIR, en laat de installatiebuis met draden er door de achterzijde binnenkomen.
Voor de stevigheid van het zwevend buro zou ik wel wat blokken op de muur maken, er omheen werken met de isolatie, en daaraan het buro bevestigen. Maar liever nog zou ik gewoon een los zit sta buro nemen, dat werkt een stuk prettiger en je blijft zo flexibel.
 

captainkent

  • #3
Dank voor je reactie! OSB plaat wordt inderdaad nog afgewerkt met gipsplaten. De totaal dikte is dan ventilatielatten van 21,5mm + PIR van 30mm + 18mm OSB + gipsplaten van 9.5mm = 79mm. Meer als dit wordt lastig gezien mijn kamer niet heel breed is (180cm).

Voor de inbouwdozen, zo'n idee had ik ook, maar dan ipv van door de hele PIR boren ten grootte van de inbouwdoos, boor ik ten grootte van de buis. Daarna boor ik tot de diepte van de inbouwdoos er wat materiaal er nog uit zodat het er netjes in past. Hiermee bespaar ik wat meer PIR. Voor de inbouwdoos dan een gat er achter in boren, zodat de kabels van achter komen ipv boven.

Over de bureau is dat misschien wel makkelijker. Ik had een idee om een mooi zwevend hoekbureau te maken, maar misschien kan ik wel iets anders bedenken.
 

Emzed

  • #4
Ik zou zelf wel overwegen wat je eraan gaat hangen. In OSB kun je er lekker op los schroeven, maar het is relatief wel een grote dikte die je weinig isolatie oplevert. Een gips plaat van 12,5 mm met goede holle wand pluggen kan ook veel hebben (geen buro weliswaar, maar wel een zware foto lijst/schilderij/whiteboard. Er zijn hele volksstammen waar ze ongeveer alles met 'dry walling' doen (USA).

Even gespiekt op de isolatie shop:

PIR 30 mm + 18 mm OSB
RD waarde 1.36
Daar komt nog minimaal 9 mm gips bij, zit je aan 57 mm

PIR 50 mm + 12,5 mm gips, totale dikte 62,5 mm
RD waarde 2.27

Goede pluggen zijn deze:
plug holle wand.jpg
 

captainkent

  • #5
Dat is wel een goed punt. Ik heb even rondgekeken, en Fermacell wordt hiervoor aangeraden. Dan heb ik nog wat stevigheid, is aardig stootvast, maar kan er gelijk overheen stuccen. Hiermee kan ik 20mm aan PIR erbij pakken. Dank voor de input!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu