Pir platen plaatsen voor buitenmuur met spouw en uf schuim

Joe007

  • #1
Ik probeer een huis uit 66 met een spouwmuur gevuld met uf schuim wat beter te isoleren. Nu vraag ik mij af of het zinvol is om de buitenmuren aan de binnenzijde te isoleren. Het is een echte doorzon woning en het merendeel van buitenmuur is raam en dat is al uitgevoerd in hr++.
Nu is er een spouwmuur en deze is op dit moment helaas gevuld met UF schuim. Het uf schuim verwijderen blijkt een kostbare operatie te zijn met de nodige risico's dus dit werd mij door de diverse partijen ontraden. Nu ben ik aan het kijken of ik dan voorzetwanden kan plaatsen met pir-gips platen. De pir is dan 40mm en daar zit dan al gipslaat op. Nu wordt vanuit de leverancier aangeraden om wel raggels te plaatsen waarop dan de platen worden bevestigd.
Zou dit zinvol zijn gekeken naar de extra isolatie die dit geeft versus de kosten? Is er kans op problemen met vocht?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk zou je eerst naar de staat van het UF schuim horen te kijken. Of is dat al gedaan? Daar hangt de rest vanaf.
Weet je daarnaast hoe breed de spouw is?. Een 3 cm gevulde spouw of een 6 cm gevulde spouw maakt veel uit.

Raggels zijn niet nodig. Die hebben alleen nut als je de tussenruimte gaat ventileren, in jouw geval dan liever 2 cm extra PIR.

De kans op vocht problemen wordt juist kleiner. Overgangen tussen pir en bijvoorbeeld plafond of binnenmuur kunnen wel lastige punten zijn.

Zinvol? Als je het zelf doet vallen de kosten mee.
PIR+gips is ook goed zelf te maken met losse platen en hightack kit.

ps. hr++ klinkt leuk, maar valt tegen als je het vergelijkt met de isolatiewaarde van muren. Wil je isoleren vervang dan glas door dichte isolerende panelen, maar dat wil bijna niemand.
 

Joe007

  • #3
De spouw is 6cm rn het uf schuim zit niet overal meer. Als ik een stuk pak verkruimeld het meteen.

Wat bedoel je met overgangen plafond en binnenmuur? Als ik deze dichtzet met kit en vervolgens de boel laat stuccen? Zou dat kunnen?
Ik zit meer te kijken wat ik kan doen met de overgang van de ramen.

Vandaag info gekregen mbt eventueel verwijderen uf schuim zodat ik met parels oid de spouw kan vullen. Wordt kostbare operatie, dit bedrijf gad het over gerallen van €3500 alleen al voor het verwijderen. Aan de andere kant heb ik dan iig in de toekomst geen problemen met koudebruggen en vocht. Ik begreep van de buren dat vorige eigenaar veel last had van vocht in de slaapkamer, waarschijnlijk door slechte voegen. Deze voegen zijn inmiddels opnieuw gezet maar weet niet wat dat voor invloed heeft gehad op aanwezige uf schuim.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu