Pilaren voor poort

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik heb 2 pilaren gemetseld van betonblokken (30x20x10cm) van 50 bij 50 cm en 150 cm hoog. Ik heb een fundering gestort van 80x80x80 cm met in het midden een dikke ijzeren staaf die 150cm boven de fundering uitsteekt. Hieromheen is de pilaar gemetseld. Nu wil ik de pilaar nog volstorten met beton. Kan ik dat nu in 1 keer doen of moet ik dit in fases doen ivm de druk die in de pilaar onstaat door het beton?

Tussen beide pilaren komt een ijzeren poort te hangen van 4 meter lang.

Avast bedankt!

gr.
 
Ja, deze zijn 10 cm dik. Dit is de dikte van een betonblok waarmee de pennanten zijn gemetseld. (de betonblokken zijn lxhxd=30x20x10).

gr.
 
In het metselwerk komt onderin een trekspanning van 1 - 3 kg/cm2, afhankelijk van de rekenmethode en schematisering.
Vol gemetseld en goed doorgehard metselwerk met een zand-cement-kalk specie zou dat dus wel moeten kunnen hebben.
Maar als ik het zelf moest doen, zou ik toch het risico niet willen nemen en gewoon in lagen van een halve meter storten.
En tussen de lagen in 2 tot 3 uur wachten om het beton wat te laten opstijven.
 
Ok, bedankt. Denk dat ik het in 2 fases ga storten. In principe kan ik dus nadat ik 3 uurtjes gewacht heb, de 2de keer storten?

Nu heb ik tevens gelezen dat men vaker tussen de fundering van 2 pennanten nog een "dwarsbalk" in de grond stort van beton die beide pennanten "verbind". Dit heb ik niet gedaan. Ik hoop dat de fundering van 80x80x80 goed genoeg is.

gr.
 
Als het beton geen vloeistof meer is kan je verdergaan met storten. Wanneer dat precies is hangt voornamelijk af van de cementsoort en de temperatuur van het beton. Af en toe dus even prikken om te testen.

Bij zwaar verkeer door de poort heb je kans dat de pennanten wat opzij worden gedrukt. Ook het gewicht van het hek kan ervoor zorgen dat de pennanten wat gaan kantelen.
Hoeveel deze zettingen gaan worden bij de los geplaatste pennanten hangt ook af van de grond onder en rondom de fundering.
Aanvullen met goed verdichtbaar zand ('zand voor zandbed' heet dat in de weg- en waterbouw) en dat laag voor laag aanvullen en verdichten helpt wel om de zijdelingse zettingen te beperken.

Je zou ook kunnen overwegen om de stalen palen niet rechtsstreeks in te storten maar alleen een stalen kolom in te storten met daarop een voetplaat. Op deze voetplaat kan je dan de palen van het hek vastbouten met de mogelijkheid om na te stellen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan