Piekregelsysteem warmtepomp

Dirkinbrabant

  • #1
Hallo, ik heb een huis met warmtepompverwarming, zonnepanelen en dikke isolatie, waardoor ik zeer energiezuinig woon (energienulwoning). Deze warmtepomp is aangesloten op een krachtstroomaansluiting, hoewel de pomp zelf maar een vermogen heeft van 1, 1 kW. Echter, als de warmtepomp het niet kan trekken wordt er een elektrische bijverwarming ingeschakeld van in totaal 6 kW. Dat laatste gebeurt bij mij in totaal ca 20 uur in het jaar, zo blijkt uit de urenteller op de warmtepomp.

Vanwege deze piekbelasting heb ik een hoofdaansluiting van 3x35A, waarvoor vanaf dit jaar dus fors betaald moet gaan worden. Dit probleen is aangekaart, o.a. bij TROS-Radar en in de Tweede Kamer, want energiezuinig wonen wordt dan zwaar gestraft. Als antwoord geeft de minister van EZ aan, deze woningbeziters éénmalig te willen compenseren met een subsidie voor de aanschaf van een piekregelsysteem voor warmtepompsystemen, zodat de aansluitwaarde terug kan naar 3x25A. Zo'n piekregelsysteem moet ca € 400 kosten.

Dat m'n aansluitwaarde omlaag kan op die 20 uur per jaar na, had ik al zelf uitgepuzzeld. Ik dus kijken waar dit systeem te koop is. Met Google kom ik met zoeken op "piekregelsysteem" alleen uit op pagina's die over die discussie gaan in de tweede kamer en TROS-Radar, maar niet bij een leverancier. Het wordt hier gepresenteerd als een apparaat dat gewoon te koop is, maar ik kan het niet vinden. Kent iemand dit apparaat? En wat doet dat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Totaal 6kW verwarming kan met gemak van 3x25A hoofdzekeringen worden getrokken of gaat het om 6kW per fase? Met wat voor zekering is je warmtepomp zelf afgezekerd? Tenzij deze een extreme startstroom trekt, zie ik geen rede waarom dit geheel niet op 3x25A zou functioneren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Een peik regeling zorgt ervoor dat als de woning een bepaalde hoeveelheid verbruikt de spiralen niet aan kunnen gaan.

Men noemt dit ook wel prioriteits schakelaars zoals ook wel gebruikt worden bij wasmachines en drogers :cry: .

Bij zwaardere vermogens bestaat het uit een aantal stroomtrafo's en een regelaar en een relais, word de maximale stroom gemeten dan word de verwarming geblokkeerd.
 

Dirkinbrabant

  • #4
Hoi, bedankt vast voor de antwoorden. Wat er bedoelt wordt met het piekregelsysteem kan je hier lezen, op pag. 4 en 5:

helaas niet meer online

Afzekering van de warmtepomp is (3x)16A, en volgens de info van het apparaat zijn het drie bijverwarmingselementen verdeeld over drie fasen, en heeft het apparaat een aansluitwaarde van 8 kW. Voor de pompmotor is er een softstartsysteem ingebouwd. Ik heb ook wasmachine, wasdroger, afwasmachine en electrische kookplaat (2x16A), dan kan het met 3x25A alleen fout gaan in die 20 uur per jaar dat de bijverwarming aan het werk is en ik ook kook, was, afwas etc. Kleine kans, dus. Mocht het fout gaan, kan ik de hoofdzekeringen (die nu overigens 40A zijn) gewoon terugzetten, het zijn drie zekeringsautomaten. Die verlaging van de aansluitwaarde gaat er zeker komen.

Maar er wordt gedaan alsof een piekregelsysteem voor warmtepompen net als zo'n wasmachine/wasdroger schakelblok gemeengoed is. Ik kan dat ding wat ze hier bedoelen in die brief niet vinden op het internet.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Met 3x25A kun je in totaal comfortabel ruim 17 kW afnemen. Rekening houdend met een gelijktijdigheids factor van 0,7 mag je dus totaal ruim 24 kW aan apparatuur op aansluiten. Zelf zonder piekregelsysteem denk ik, dat je die 3x25A hoofdzekeringen er met veel moeite uit zal krijgen. Daar dit ook automaten zijn kun je ze in dat geval ook zelf resetten.
Ik zie geen toegevoegde waarde van zo'n piekregelsysteem, noch van 3x35A. Die verlichting van de aansluiting is momenteel zelf kosteloos, dacht ik.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
In dat hele documen staat niets over de werking van z'n systeem , het bestaat dan ook niet als een kant en klaar kastje maar er zijn verschillende methoden om dat te doen soms met dure regelaars die het afgegeven vermogen naar de elementen exact afstemmen op de maximale totaalstroom die beschikbaar is(duur) tot een simpel systeem dat gewoon afschakelt als een bepaalde basiswaarde word overschreden.(goedkoop)
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Zoiets zou toch ook heel simpel moeten kunnen aan de hand van pulsen uit de elektrameter? of is dit te traag?
 

Chathanky

  • #8
De verwarmingselementen geven geen inschakelpiek, dit zijn ohmse belastingen.
Het element verbruikt simpelweg 6 kw en zal dat ook vragen bij inschakeling.
De pomp kan wel een inschakelpiek veroorzaken maar een pomp van 1,1 kw (wat een zeer bescheiden warmtepomp is die niet veel meer dan 4,5 kw warmte opwekt) zal een piek van 8 kw kunnen opwekken, afhankelijk van het type kan dit wat verschillen. (gedeeld door 3 fasen?)
Heb je een modulerende warmtepomp zal dit ook een stuk minder zijn.

Met 3x25 ampere moet dit makkelijk op te vangen zijn.
Probleem is het capaciteitstarief, je betaalt voor de aansluitwaarde van je hoofdzekeringen.
Piekbelasting wordt niet berekend voor particulieren.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
De piek zit niet in het aanlopen maar puur in gelijktijdig incidenteel opgenomen vermogen.
Dus bv als je el. aan het koken bent en je bijverwarming van je warmtepomp gaat aan, dan heb je mogelijk net te weinig aan 3x25A.
van de 20 uur per jaar dat deze verwarming bijspringt zal dat 99% 's nachts zijn als het kouder word.
dus voor 1% kans dat je tegelijk aan het koken bent en je bijverwarming nodig hebt heb je zo'n regelaar nodig.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Ik weet niet of je ook over een warmte-terug-win installatie beschikt, want als je flink aan koken bent levert dat dan ook weer wat ruimte verwarming op, waardoor je bijverwarming minder snel zal inschakelen.
 

Bernhard

  • #11
Het zou niet mogen gebeuren dat in een woning met een WP van circa 4,5Kw gedurende 20 uur per stookseizoen een extra verwarming van 6Kw nodig zou zijn.
Wordt de WP ergens door uitgeschakeld en daarmee de hulpverwarming de elek. verwarming ingeschakeld?
Als de Wp wel draait dan zou een bijverwarming van 1 a 1,5Kw voldoende moeten zijn.
Om deze piekbelasting te vermijden is het misschien mogelijk het warmteverlies van de woning te verbeteren. Ook kan het benodigd vermogen van de woning gereduceerd worden door in meerdere uren op te stoken.
Bernhard
 

Dirkinbrabant

  • #12
Even een kleine uitleg hoe het bij mij in huis zit: de pomp van de warmtepomp doet het feitelijke al het werk voor ruimteverwarming (met lage temperatuur vloerverwarming) en verwarming van een boilervat met tapwater. Dat boilervat wordt weer gevuld met water uit een zonneboiler. Geadviseerd is om 's-nachts de kamerthermostaat niet omlaag te draaien, dus de warmtevraag voor ruimteverwarming is redelijk gelijkmatig en continu.

De pomp is in feite een grote uitvoering van een koelkastmotor/compressor. Met 1,1 kW kan je ongeveer het drie tot viervoudige aan warmte-energie verpompen.

De bijverwarming komt in werking bij storing aan het warmtepompsysteem (is bij mij 2x gebeurd) om het huis warm te houden. Dat is dus uitzondering. Maar ook als de warmtewisselaar, die tot 80m diep in de bodem zit, de warmte niet genoeg kan uitwisselen met de omliggende bodem. Dit laatste kan gebeuren als de warmtepomp langdurig achter elkaar moet draaien, b.v. bij veel warmwatergebruik samen met een lage buitentemperatuur (veel huisverwarming nodig) en weinig zonverwarmd water. En later in het stookseizoen neemt die uitwisseling ook af, een soort uitputting in de bodem. Zomers wordt de bodem om de warmtewisselaar weer een beetje opgewarmd, bij hoge buitentemperaturen gaat het apparaat over in de passieve koelstand. Met het draaien van 2 CV-pompmotortjes wordt de koude van de bodem (ca 12 graden) benut om mijn huis te koelen.

De bijverwarming van 6 kW totaal schakelt aan als de warmtepomp uitvalt. In de 3,5 jaar dat ik hier woon, heeft de bijverwarming inclusief die 2 storingen 115 uur gedraaid, en de warmtepomp 7500 uur.

Maar met alle antwoorden weet ik het nu wel. Die verlaging van de aansluitwaarde gaat er komen, en alleen als de bijverwarming aanslaat terwijl ik ook andere grote stroomverbruikers aan heb staan (koken, wassen, droegen en afwassen) heb ik kans dat er een hoofdzekering omklapt. Dat zou zo'n piekregelsysteem moeten voorkomen, maar die zijn dus niet kant en klaar te koop. Dat er een hoofdzekering kan omslaan is niet de grootste ramp, denk ik dan. Maar bespaart me bijna 500 euro in het jaar.

Bedankt voor alle antwoorden!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Die hele discussie over piekregelsystemen ter voorkoming van een hoog aansluittarief (3x35A) is volgens mij alleen van toepassing bij systemen met een grotere bij-verwarming-capaciteit. De kans dat alle verwarming elementen van verwarming, (was)machines en kookplaten gelijktijdig het volle vermogen trekken zijn in dit geval zeer klein.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu