Warmtepomp en WTW onderhoud

Rob25

  • #1
Wij hebben een Daikin lucht/water Warmtepomp en een Brinks WTW.
Mijn vraag is deze: Is jaarlijks onderhoud gewenst bij beide apparaten?
We hebben wel een onderhoudsabonnement afgesloten maar als het jaar bijna om is moeten we bellen naar de installateur of ze niet vergeten langs te komen voor onderhoud.Want ja daar betaal je toch voor.
Dan vraag ik me bijna af of dit wel nodig is. Ze zijn, als ze er dan zijn, in een half uur weer weg en dan zijn beide apparaten 'klaar'.

Vroeger bij de cv moest je nooit bellen want dan kwamen ze steevast in april onderhoud plegen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Geen idee wat je hiervoor betaald. Vaak wordt je over de streep gehaald met "geen voorrijkosten en uurloon bij storingen". Tel je alle maandbedragen op, dan heb je na 5 jaar best veel betaald...

WTW kun je zelf onderhouden. Belangrijk is dat je zelf minimaal 2x per jaar de filters vervangt.
Warmtepomp heeft nagenoeg geen onderhoud nodig. Ook hier moet de buitenunit schoon blijven, en de druk in de verschillende systemen moeten gecontroleerd worden.
 

Rob25

  • #3
Bedankt voor je reactie.
Het onderhoud van de wtw kost 49.70 en van de warmtepomp 114.05 dus jaarlijks bijna 165 euro.
De filters vervangen we zelf dat zit ook niet bij de prijs inbegrepen, Brink schrijft voor 1x per jaar. Maar om dat 2 keer per jaar te doen is uiteraard geen probleem. De bovenste is behoorlijk zwart na een jaar. Wel doen we de filters ook nog regelmatig tussendoor stofzuigen, dat geeft de wtw zelf aan.
Hoef je verder niets te doen aan de wtw? De monteur gebruikt onze eigen stofzuiger. Wat hij er mee doet weet ik niet want de sleuven waar de filters inzitten daar kan de stofzuigerslang niet in.

In de warmtepomp kijk ik regelmatig de waterdruk na en de buitenunit is schoon. Kun je die lamellen gewoon met de waterslang schoonspuiten?
Verder geeft hij een foutmelding als er een te laag drukniveau is in een van de leidingen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
kruiswisselaar van de wtw 1x in de 2 a 3 jaar eruithalen en doorspoelen met lauw warm water, de wp vooral zorgen dat je buitenunit schoon is, deze mag je schoonspuiten met de tuinslang
 

Rob25

  • #5
Kun je dat zelf de kruiswisselaar eruit halen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Ja
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu