Positie buitenunit warmtepomp

Abz

  • #1
De buren hebben aan ons gevraagd of wij akkoord gaan met de plaatsing van een buitenunit voor een warmtepomp cq airco zodat ze de warme zomers wat beter door komen. Nu willen ze deze buitenunit boven mijn platte dak hangen. Nu ben ik daar niet direct op tegen maar ik wil geen geluidsoverlast hiervan ervaren. De wenspositie van de buren bevindt zich in de luwte waar het platte dak van mijn slaapkamer aansluit op de schuine kap van mijn bergzolder. Tijdens de zomerhitte zet ik in de nacht alles tegen elkaar open. Zo ook de vlizotrap naar de bergzolder met veluxraam. Onze slaapkamer ligt dan hemelsbreed een meter of zes van de buitenunit af. Ga ik hier overlast van ervaren, ik begrijp dat dit erg afhankelijk is van de situatie en de gebruikte materialen maar ik wil graag een beeld krijgen voordat ik een besluit neem. Van uitgaand dat ik kan weigeren dat de unit boven mijn perceel komt te hangen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Je mag inderdaad weigeren een airco unit over de perceelsgrens te laten hangen.

De moderne aircos zijn relatief stil en moduleren ook aardig goed terug. Ik heb er eentje uit 2007 en eentje van 2020 waarbij ik die eerste niet in de buurt van mijn slaapkamer zou willen hebben maar die laatste echt goed stil is.

Is de voorgestelde locatie van de unit in jouw ogen ook de beste plek voor de buren? Of kunnen ze hem net zo goed een stuk verderop hangen?

Ik denk dat het geluid wel mee zal vallen en dus geen probleem is. Maar als er een eenvoudige mogelijkheid is om hem verder van jouw slaapkamer af te plaatsen dan zou ik dat aanmoedigen.

Ik zou even aan de buren vragen welk type airco ze in gedachten hebben en daar de geluidsniveaus bij zoeken.

Belangrijkste is dat de airco unit niet fysiek contact maakt met jouw bebouwing want contactgeluid kan wel erg storend zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu