Vermogenscontrole schakelaar voor de warmtepomp

Patr

  • #1
Bestaat er een (in de groepenkast te monteren) schakelaar die voor alle 3 de (25Amp) fasen de maximale stroom meet en bij overschrijding bij 1 of meer van de fasen een enkel simpel aan/uit signaal doorgeeft?
De warmtepomp die ik op het oog heb heeft namelijk wel een ingang voor zo'n signaal om de warmtepomp dan uit te schakelen (net zoals de thermostaat doet) , maar ik vind alleen maar voorrangsschakelaars die de stroom onderbreken per fase als die betreffende fase te zwaar wordt belast. En dat lijkt me niet zo fijn voor de warmtepomp.

Alvast dank voor het meedenken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
En waarom zou je dat willen? Is het vermogen van de warmtepomp zo groot dat je de hoofdzekering gaat aanspreken? Dan moet je de aansluiting verzwaren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Hier hebben we wel een 3-fasen vermogensmeter (over WiFi gekoppeld aan het apparaatje wat in de P1-poort steekt. Een WP zal nooit over de 16A per fase gaan.

Maar volgens mij zoek je het meer in de hoek van de loadbalancers waar je ook auto's mee op kunt laden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dan zeker je hem toch gewoon op 3x16A af?
 

Patr

  • #5
De aansluiting van de warmtepomp moet 3x16A zijn inderdaad. Maar op alle fasen zitten nog meer grootverbruikers natuurlijk. Ik wil voorkomen dat de 25A hoofdzekering er uitklapt als er wordt gekookt/inductie, oven staat aan, vaatwasser draait en de warmtepomp wil ook aan het werk.
Verzwaren naar 3x35A voel ik weinig voor als het ook op andere manieren kan.
Ik had voor de laadpaal inderdaad zo'n loadbalancer die een meetlus om de betreffende fase heeft en die indien nodig een signaal naar de paal gaf om even te dimmen. Of dat aan/uit was of hard/zacht weet ik niet. De laadpaal heb ik niet meer. En bovendien was dat maar voor 1 fase.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
In een doorsnee woning kunnen een warmtepomp, kookplaat, oven e.d. prima werken op 3x25A. Daar heb je geen monitoring voor nodig.

Het wordt pas spannend als er inderdaad een laadpaal bij komt. Dan is load balancing wel een must.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Inderdaad gaat dat prima kan ik je na 10 jaar ervaring met een WP, uitgebreide keuken en een 3x25A aansluiting vertellen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Zo'n ding heet een stroomrelais.

Maar makkelijker is dmv een P1 uitlezing op je kwh meter.
 

Patr

  • #9
Ok, dank voor alle reacties.
Even ter controle nog:
Het is een oud huis namelijk, wel aan alle kanten geïsoleerd etc, maar niet de waarden van de huidige nieuwbouw. De warmteverliesberekening wijst uit dat er qua verwarmingsvermogen een 9 kW warmtepomp nodig is en we kijken nu naar de Enviline Monoblock 9.0 T-S. De buitenunit vraagt 1 groep 16Amp, aansluitwaarde 3600W, en de binnenunit een 3 fasen 16Amp aansluiting.
Is het dan nog steeds geen probleem?

en we hebben nog een oude meter, dus een P1 uitlezing zit er niet in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu