Piano opknappen

Inge

  • #1
Hoi,

Ik heb een piano, hij is al redelijk oud en het hout heeft nu zo'n "verweerde" kleur. Is het mogelijk om het op te knappen? Afschuren en vernissen? Of is dit werk voor een vakman?

Bedankt voor de tips!

Inge
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
Eigenlijk is dat idd werk voor een vakman.
Het hangt er een beetje vanaf wel resultaat je zelf voor ogen houdt!
Vele piano's zijn zwart gelakt, en stralen een bijna onevenaarbare glans uit.
Maar...als het geen antieke piano met enorm veel geld-en klankwaarde is zou ik daar zelf wel durven aan beginnen.
Is ze zwart glanzend?
 

Inge

  • #3
Het is geen zwart glanzende piano. Het is een Engelse piano met eigenlijk wel een grote geldwaarde en nog grotere emotionele waarde. Hij is bruin en werd vroeger gebruikt als draaiorgel. Het binnenwerk werd vervangen door dat van een echte klassieke buffetpiano. Ik zal er dus zelf maar niet aan beginnen.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Afblijven is de boodschap!
Of waar je weing mee riskeert is een kleurloze was, daar gaat ze wel mooi van opfleuren en niets afdoen aan het geheel en de waarde.
 

Inge

  • #5
Welke kleurloze was raad u aan? Kan ik dit in een doe-het-zelf-zaak vinden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik weet héél klein beetje over het opknappen van een piano's, want ik heb er jaren geleden zelf één opgeknapt (ook van binnen...), en ook helemaal geschilderd.

Een oud barrel was dat, zonder enige waarde. Bij zo'n piano doe je gewoon waar je zin in hebt. Maar het gaat altijd ten koste van de klank, als je zo maar aan het schilderen gaat.

De lak van de beplating is specifiek afgestemd op de resonanties, die de piano (of in dit geval het ex-orgel...) moet hebben. Ga je een (goede) piano dus zelf lakken, dan loop je kans daardoor de kwaliteit van de klank te verminderen, en ineens heel andere resonanties te horen!

Advies dus in dit geval: niet zelf schilderen!

Op zich was het wel leuk: piano gekocht voor 75 gulden, na opknappen verkocht aan mijn pianostemmer voor 750... :wink:
 

EdP

  • #7
Ha! Daar kun je nog 's een paar potjes verf van kopen Kees. Nou heb ik geen verstand van piano's lakken en het effect daarvan op de klank, maar ik heb wel een linkje met allerlei informatie over beitsen, lakken en restaureren van oude houten radio's, misschien zitten daar nog nuttige tips bij. (helaas niet meer te vinden)
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #8
Gezien de waarde ervan blijft het gereserveerd aan specialistenwerk. Waarschijnlijk is ze gepolitoerd geweest, en dit kan je niet in een 1-2-3 cursus aanleren.
Was lijkt me hierin de veiligste optie.

Om op je vraag te antwoorden : Koop een zachte antiekwas hoofdzakelijk uit carnabauwas samengesteld in een goede speciaalzaak of drogisterij.
Deze boenen het beste uit en geven een mooie eiglans.
 

Inge

  • #9
Hartelijk dank allemaal voor jullie antwoorden! Heb wijselijk besloten om er met mijn handen af te blijven enkel de antiekwas zal ik eerst uitproberen op een niet zichtbaar stukje.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #10
Inge,

Weet eens iets te zeggen hoe het geworden is aub.
 

Inge

  • #11
Zal ik doen, als is de "restauratie" niet voor direct. Normaal gezien gebeurt dit pas in november, maar ik wou op voorhand genoeg informatie inwinnen. Eerst moeten we de piano nog verhuisd krijgen naar onze nieuwe woning.
Bedankt voor de tips!!!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Offtopic verhuizen:
- Koelkast bij voorkeur rechtop vervoeren, en 24 uur wachten met aanzetten.
- Indien nog bouten beschikbaar wasmachine borgen voor vervoer.

Zoek maar eens met het woord "verhuizing" of "verhuizen", met name in rubrieken witgoed en keuken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu