Perilex aansluiten/aanpassen naar 2 fase

Dorindalouman

  • #1
Bests forumleden,

Hier een leek met ambitie.
Ik heb een oven met kookplaat die momenteel bedrading heeft voor een 3fasen aansluiting met perilex.

In mijn huidige woning heb ik een 2 fasen groep zitten.

De onderste 2 ingangen van de perilex geven spanning als ik meet, de bovenste 2 (logischerwijs) niet

Welke draden van de stekker Moeten daar komen? Ik Wilde het als volgt doen: linksboven N blauwe draad
Rechtsboven bruin en links en rechts onder de twee zwarte. Zijn dat Dan schakeldraden?
Doe ik dat zo goed?

Er worst vaak gesproken over grijs maar ik heb een bruine kabel?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Met alles respect: Deze klus vereist enig begrip van elektra, die bij jou kennelijk niet aanwezig is.

Ik leg je graag uit hoe je een lamp moet ophangen, maar het aansluiten van een kookplaat kun je beter over laten aan iemand met verstand van zaken. Je brengt anders jezelf of anderen in gevaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Een kookplaat met oven? Die heeft waarschijnlijk een aansluitvermogen van rond de 11kW. Dat gaat ook simpelweg niet werken op een 2x230V kookgroep.
 

Dorindalouman

  • #4
Beste leden, het is gelukt.
How kan net nou dat er worst gedacht dat her onmogelijk is? Ik heb her aansluitschema gebruikt wat op de sticker staat namelijk eentje voor 3N en 1 voor 2x1N , die laatste heb ik gebruikt. Alles werkt, of is dat maar tijdelijk Dan?
Ik heb de brug verplaatst naar voorbeeld van het aansluitschema voor 2x230 en de perilex daarnaar aangepast.
Ik heb inderdaad geen verstand van elektra, maar genoeg om het veilig te houden hoor
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Ik doe in mijn reactie een aanname van het aansluitvermogen. Aangezien je verder geen informatie geeft kan ik ook niet meer doen dan gokken toch?

De meeste elektrische fornuizen (elektrische oven + 4 pitten) hebben een aansluitvermogen van zo'n 11kW, daarvoor zul je echt een 3-fasen krachtgroep moeten hebben. De fornuisgroep die je nu hebt is geschikt voor toestellen met een aansluitvermogen van maximaal 7,4kW, precies genoeg voor een doorsnee 4-pits kookplaat.

Aangezien er wel een aansluitschema voor een 2x230V kookgroep op de plaat staat, gok ik dat ik het aansluitvermogen verkeerd gegokt heb. Maar zoals je uit mijn woordkeuze al op kunt maken, dat blijft gokken op deze manier.

Ik zou de waarschuwing van Tom345 toch even in acht nemen, onvakkundig aansluiten van een kookplaat kan wel degelijk gevaar met zich meebrengen! Persoonlijk heb ik er weinig vertrouwen in als iemand met een term als 'schakeldraden' komt tijdens het aansluiten van een kookplaat. Het feit dat de kookplaat nu werkt, wil niet zeggen dat het ook correct en veilig is aangesloten. Er is weinig fantasie nodig om een scenario te bedenken waarin er nu een stroom van 32A door een enkele nulgeleider van 2,5mm2 kan gaan lopen (tweemaal zo hoog als de bedoeling is). De eerste indicatie die je daarvan krijgt is als de boel begint te smeulen...

Ik zou me persoonlijk een stuk prettiger voelen als ik zeker wist dat het goed was aangesloten en die kans is nu eenmaal een stuk groter als je er iemand met verstand van zaken naar laat kijken. Niet vervelend bedoeld verder ;)

Als je er graag inhoudelijk op ingaat dan zou het wel handig zijn als je wat meer informatie gaf. Foto's van het typeplaatje van het fornuis, de groep in de verdeelkast, het aansluitschema en de aansluitingen in de stekker en op de aansluitklemmen zouden de boel al een stuk verhelderen.
 

Dorindalouman

  • #6
Hi Xander,

Bedankt voor je uitgebreide antwoord.
Ik zal morgen vanaf mijn pc de foto's uploaden want het will niet vanaf mobile telefoon.
Helaas moet ik de oven zelf aansluiten ik heb geen andere mogelijkheid, maar ik wil inderdaad geen gevaar.
Ik heb netjes gewerkt, geen slordige verbindingen,adereindjes gebruikt (of ze heten) maar zou graag je advies verkrijgen o.b.v. de foto's.

Alvast heel erg bedankt voor je moeite
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu