220V oven aansluiten op Perilex aansluiting

jeroen375

  • #1
Ik heb wat hulp en advies nodig. Ik heb een nieuwe combi-magnetron/oven gekocht om een oude te vervangen. De oude oven is aangesloten met een Perilex stekker met zijn eigen (dubbele) groep in de meterkast. De nieuwe oven heeft echter een normaal 220v stekker met randaarde. Kan ik deze nieuwe oven aansluiten op deze Perilex aansluiting, en zoja: hoe?

In de perilex aansluiting zitten (uiteraard) 5 draden: achterste twee grijs en zwart, voorste twee blauw en bruin en een groen/gele aarde.

Vast heel erg bedankt voor advies en tips.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou 2 draden van de Perilex contactdoos afdoppen met een lasklem en een normale contactdoos monteren. Is het inbouw? Dan moet je nog een montageplaat hebben om een normale contactdoos te laten passen (zoeken op "montageplaat uniek").

Er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden. Je zou bijvoorbeeld de stekker van de oven kunnen knippen en er een Perilex stekker aan kunnen zetten, maar dat geeft waarschijnlijk gezeur als je ooit garantie nodig hebt.
 

jeroen375

  • #3
Xander, dank voor je reactie. Kun je me vertellen welke twee draden ik moet afdoppen, of hoe ik kan vaststellen welke twee ik moet afdoppen, zodat ik de twee juiste draden over hou.

Overigens heb ik nog het Perilex stekker van de oude oven. Als ik weet welke draden, dan kan ik wellicht aan het Perilex stekker een normaal contrastekker aansluiten op de juiste polen. Dan hoef ik het stekker niet van de oven af te knippen. Of is een extra stekker / contrastekker vanuit veiligheid een minder gewenste optie?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als het in de groepenkast een beetje logisch is aangesloten, moet je waarschijnlijk bruin en blauw (en groen/geel natuurlijk) gebruiken. Ik zou dat voor de zekerheid nog even nakijken of meten.

Ik zou voor dergelijke vast opgestelde apparatuur inderdaad liever niet met een "verlengsnoer" gaan werken als dat nergens voor nodig is.
 

jeroen375

  • #5
Xander, bedankt. Met je advies en wat experimenteren heb ik het voor elkaar gekregen. De kleuren klopte niet, dat zal aan de aansluiting liggen. Ik heb helaas geen meter, maar wel zo'n spanningzoeker/schroevendraaier, dus een beetje trail and error: ik heb met de spanningzoeker eerst gekeken welke twee van de vier polen wel en welke twee geen spanning hadden. Eén paar wel/geen spanning polen heb ik op een normale wcd aangesloten, en daar vervolgens het stekker van een looplamp ingestopt. Van de dubbele groep ben ik vervolgens één voor één de twee groepen aan gaan doen. Alleen met twee groepen aan ging de lamp aan. Daarom de gebruikte pool mét spanning omgewisseld met de andere pool met spanning. Vervolgens op nieuw groepen één voor één aan. Daarmee ging wel de lamp aan met één groep. Daarna de oven aangesloten en die doet het nu prima.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu