Perilex contactdoos aansluiten

Tom_m

  • #1
Goedemiddag,

Ik ben momenteel bij m'n zwager bezig om de elektra in orde te maken voor de plaatsing van een nieuwe keuken.
Nu rest nog het aansluiten van de perilex contactdoos.

Ik heb dit reeds eerder gedaan in m'n eigen woning, en hierbij was het vrij simpel. Vanaf de kookgroep in de meterkast kwam een installatiekabel
met 5 aders, (bruin/zwart/blauw/grijs/geel) deze kon ik vervolgens op het contact deel aansluiten.

Bij m'n zwager komt er uit de muur 5x VD draad, te weten 2x blauw, 2x bruin en 1x geel/groen.
Ik weet nu eerlijk gezegd niet goed hoe dit aan te sluiten op een installatiekabel om dit te verleggen.

Mijn gedachte is vanuit de bestaande situatie naar de installatiekabel:

Bruin -> Bruin
Blauw -> Blauw
Geel/groen->Geel/groen
2e blauw->Grijs
2e bruin-> Zwart

Ik vraag me ook af of ik nog moet kijken welke fase bij welke 0 hoort, ik weet dit doordat er twee bruine en twee blauwe aders zijn niet zeker zonder door te meten.
Maar is dit noodzakelijk?

Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Jouw installatiekabel heeft wel stugge aders neem ik aan? Waarom niet gewoon nieuwe draden trekken van voldoende lengte?

Kleurgebruik is correct.

En ja, zorg dat je de juiste nul bij de juiste fase hebt.
 

Tom_m

  • #3
Hartelijk dank voor de snelle reactie!
Ja, de installatiekabel heeft stugge aders.

Omwille van de tijd is het niet mogelijk volledig nieuwe draden te trekken helaas. Het jammere is dat de persoon die de sleuven in het beton heeft gefreesd, op eigen initiatief een andere locatie voor de perilex doos heeft bedacht en de aanwezige overlengte aan draad af te knippen.

Voor een situatieschets:
ebd90243-d65b-4acc-82c1-b0fe4f262192.JPG


De perilexdoos had eigenlijk links, laag bij de vloer van de (inmiddels verwijderde) afvoer moeten zitten.
En de sleuf tussen beide stopcontact punten niet horizontaal...

Mijn idee is nu om een afdekkap met warteluitgang op de perilexdoos te plaatsen en dan met installatiekabel naar een opbouw perilex doos te gaan.

Hoe kan ik bepalen welke fase bij welke 0 hoort? De kookgroep is een dubbele uitvoering en ik kan niet één groep afzonderlijk aan/uit zetten. Dus dan loshalen in de verdeler denk ik? Maar wellicht zie ik iets over het hoofd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als je de groep uit hebt staan kun je 1 blauwe en 1 bruine draad aan de kant van de contactdoos met elkaar verbinden, dan kun je vervolgens aan de bovenkant van de kookgroepautomaat meten welke draden met elkaar verbonden zijn (gewoon doorpiepen met bijvoorbeeld een multimeter).

Natuurlijk wel die doorverbinding losmaken voordat je de groep inschakelt.
 
  • Like
Waarderingen: Tom_m en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Maar jeetje wat een creatief sleufwerk.
Ik zou alsnog dan de perilex doos op de juiste plek in de muur boren, sleuf erheen trekken, leiding verlengen en nieuwe draden trekken.

Op de een of andere manier zijn veel klussers allergisch voor draden trekken. Maar je hebt doorgaans toch echt veel sneller draad getrokken dan een opbouwdoos geplaatst, lasklemmen erin en kabel aansluiten.
 
  • Like
Waarderingen: Tom_m

Tom_m

  • #6
Bedankt voor de instructies XanderH!

Ik heb in onze eigen woning alle elektra opnieuw aangelegd, buizen vervangen waar erg dubieuze knikken in zaten en enkel het aansluiten van de verdeler aan de elektricien over gelaten, dus opzich zou ik het geen probleem vinden om nieuwe draden te trekken.

Groot verschil is dat bij ons het gehele plafond (houten verdiepingsvloeren) open lag waardoor ik alles kon volgen en dat gaf toch wel een veilig idee.

Bij m'n zwager ben ik in de wand al stukken harde pijp aangesloten op een stuk flex, vervolgens weer een stuk harde pijp en eindigend met een stuk flex tegengekomen. Ik ben daarom inderdaad nogal huiverig om nu onder tijdsdruk even het gehele traject opnieuw te bedraden.

En dan het sleufwerk, tja. Ik had een mooie tekening gemaakt met enkel verticale sleuven, ook nog eens op de muur uitgetekend... waarom er nu voor deze manier van sleuven is gekozen, geen idee...

Dank voor de adviezen tot nu toe!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu