2 Fase Perilex WCD aansluiten

Jacco5166

 • #1
Hallo,

Binnenkort wordt er bij ons een nieuwe keuken geinstallerd waarvoor wij een 2 fase perilex stopcontact moeten installeren. Ik twijfel alleen of wij hem nu goed hebben aangesloten.

Volgens de informatie die ik online kan vinden sluit je de WCD aan zoals ik het nu heb gedaan, te zien op de fotos:
N: Blauw
L1: Bruin
L2: Zwart
L3: Grijs
20230822_142516.png
20230822_142507.jpg
20230822_142513.jpg


Op de meterkast zijn de draden alsvolgt aangesloten
N1: Blauw
L1: Grijs
N2: Bruin
N2: Zwart

Voor de aansluiting is het volgende schema gebruikt om ervoor te zorgen dat L1 (L3) en L2 (L2) fase zijnen N1 (N) en N2 (L1) de nul.
1692716295539.png


Gaat dit straks goed met het aansluiten van mijn keuken? Of is dit iets wat ik bij de montage moet doorgeven zodat de stekker/kookplaat de genoemde aansluiting kan volgen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #2
Welke plaat komt erop? Is het 2 fasen krachtgroep of een 1 fase kookgroep?

En wat voor snoer heb je gebruikt in de muur? Soepel snoer met hulzen??
 
 • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
 • #3
Het is gebruikelijk om grijs te gebruiken als 2e nulgeleider, bij voorkeur aan beide zijden blauw gemarkeerd met een stukje krimpkous of tape.

Screenshot_20230729_164319_OneDrive.png

Dus zowel in de contactdoos als in de groepenkast bruin en grijs verwisselen.

Heb je de Perilex contactdoos nou in een normale inbouwdoos geplaatst, of is dit een Perilex inbouwdoos welke strak tegen een normale inbouwdoos aan zit gemonteerd? Niet zo handig want dat gaat toch nooit passen zo? In het laatste geval krijg je iig het afdekraam niet op de wcd links.

En inderdaad, wat voor een leiding is dit en welke doorsnede hebben de aders? Rode adereindhulzen zijn meestal 1mm² (al bestaan ze ook in 1,5mm²).
 

Jacco5166

 • #4
@Vonken_trekker dankjewel voor je reactie. De kookplaat wordt de Siemens ex875lvb1e waarvoor in de meterkast een 2P + 2N kookgroep is geïnstalleerd.

We gebruiken een 5 aderige kabel (5 x 1.5mm) met adereindhulzen

@XanderH bedaknkt voor de informatie. Ik ga de bruine en grijze kabel even omwisselen. Is het dan inderdaad gebruikelijk om de L2 en L3 van het stopcontact te gebruiken voor de fase en de L1 en N als nul? Of is dit enkel te controleren met het aansluitschema van de kookplaat zelf?

De Perilex contactdoos zit in een Perilex inbouwdoos die inderdaad tegen de normale inbouwdoos zit. Inderdaad niet ideaal maar voor nu gaan we dat niet meer aanpassen. Het stopcontact links zit zonder afdekraam gemonteerd.

Overigens hebben we in onze meterkast wel een 3x25a hoofdaansluiting voor eventueel zonnepanelen in de toekomst. Voor de kookplaat hebben we geen 3 fase nodig en hierdoor is er dus een kookgroep geïnstalleerd. Verandert dit de zaak nog?
 
Laatst bewerkt:

HBH

 • #5
Een kookgroep 2P + 2N wordt meestal geïnstalleerd omdat er maar een 1-fase aansluiting in de meterkast zit. Op die manier kan men toch 7 kW installeren, met twee mechanisch gekoppelde 16 A automaten. Het is mogelijk dat nadat die 2P + 2N kookgroep was geïnstalleerd, er een 3-fasen aansluiting in de meterkast is gekomen. Nu kan men twee dingen doen: De kookplaat op 2 van die 3 fasen aansluiten, plus 1 x de nul, of de boel zo laten. De eerste optie vergt natuurlijk wel de nodige aanpassingen aan de installatie. Was dit de strekking van jouw vraag?
 

Jacco5166

 • #6
@HBH Je conclusie klopt inderdaad. We hadden een 1 fase groepen kast met een kookgroep. We hebben deze laten verzwaren naar 3 fase omdat we in de toekomst wellicht zonnepanelen willen laten installeren. Doordat er een kookgroep is geplaats gebruiken we nu maar 1 van de 3 fases. Als we gebruik willen maken van jouw eerst genoemde oplossing moeten we een 3 fase krachtgroep laten plaatsen in de meterkast waarop we dan de kookplaat aansluiten met 2 van de 3 actieve fases. Dat is inderdaad een oplossing maar voor nu niet iets wat we zullen gaan doen.

Ik ga voor nu de oplossing van @XanderH gebruiken en de bruine en grijze kabel omwisselen in de meterkast en de contactdoos.
 

Auto-Geen

 • #7
Omdat de hoofdzekeringen nu 25 A kan je kookplaat niet meer op 1 fase. Er van uit gaande dat de aansluitwaarde 7 kW is.
 

JFW

 • #8
Jacco5166 schreef:
We gebruiken een 5 aderige kabel (5 x 1.5mm) met adereindhulzen
Ik ben geen expert maar volgensmij mag dit niet toch? 1.5mm2 als aansluitsnoer kookplaat <> wcd prima maar toch niet tussen de meterkast en de wcd?
 

Jacco5166

 • #9

Kaajee

 • #10
Nee volgens de normen mag dat niet, dat deel maakt deel uit van je vaste installatie en dient uitgevoerd te zijn in 2,5m2 (tenzij het een zwarte dag schakeldraad is, die mag in 1,5m2)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
En het dient stugge draad te zijn, geen soepel snoer.
 
 • Like
Waarderingen: Bademutze

Remmus

 • #12
Jacco5166 schreef:
Ik ga voor nu de oplossing van @XanderH gebruiken en de bruine en grijze kabel omwisselen in de meterkast en de contactdoos
Die oplossing heeft XanderH gegeven voordat je aangaf dat je een 3 fase aansluiting hebt.
Zoals Auto-Geen terecht opmerkt kun je daarmee in de problemen komen omdat je op 1 fase (Die op 25A is afgezekerd) maximaal 5750 Watt kunt aansluiten.
 

HBH

 • #13
Voor alle duidelijkheid, toen @Auto-Geen reageerde met dat deze 7 kW plaat niet op 1 fase kon worden aangesloten had reeds daarvoor TS vermeld dat zijn aansluiting in de meterkast op dit moment 3 x 25 A was. Derhalve deze plaat kan wel op 1 fase (2P +2N) worden aangesloten, mocht men dat willen.
 

HBH

 • #14
Toevoeging: maar men heeft dan niet het volle vermogen van de plaat beschikbaar. Dus is het beter 2 verschillende fasen uit de meterkast plus de nul te gebruiken.
 

Jacco5166

 • #15
Inmiddels zijn de draden naar de meterkast vervangen voor 2.5mm2 draden en is de inbouwdoos ook iets naar rechts opgeschoven zodat er genoeg ruimte overblijft voor het afdekraam.

Ik heb het ook even gecheckt met onze elektriciën die de fornuisgroep heeft geïnstalleerd en het is inderdaad mogelijk om de kookplaat aan te sluiten op 1 fase maar dan hebben we inderdaad niet het volle vermogen. Ik verwacht overigens dat je in de praktijk weinig tegenkomt dat je het volledige vermogen nodig hebt. Voor de zekerheid hebben we de rest van de fase zo min mogelijk belast met andere aparaten.

@HBH Is je laats genoemde optie om 2 verschillende fase te gebruiken ook mogelijk in combinatie met onze huidige fornuisgroep? Dan zou je namelijk de 2 fase's van de kookgroep niet achter dezelfde aardlekschakelaar plaatsen, mag dat? Welke aanpassing zou dit verder precies vereisen? Of praten we dan over een 3 fase krachtlekautomaat waarvan je 2 fasen gebruikt voor de kookplaat

We hebben met de elektrieciën afgesproken dat als 1 fase niet genoeg blijkt te zijn voor de kookplaat, dat we dan alsnog een 3 fase krachtlekautomaat laten plaatsen. In dat geval gebruiken we voor de kookplaat 2 van de 3 fasen.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #16
Altijd een 3 fasen krachtgroep toepassen in een 3 fasen installatie. Daar zijn alleen maar voordelen aan. En je keuze aan kookplaten is veel ruimer.
 

HBH

 • #17
@Jacco5166
Weet je al welke kookplaat je gaat installeren?
En zo ja, wat is eigenlijk het max. vermogen dat deze plaat kan opnemen volgens de specificatie van de fabrikant?
En heb je er ook aansluitschema's van?
 
Laatst bewerkt:

Jacco5166

 • #18
@HBH De aansluitwaarde volgens de keukenzaak is 7,4 kw
 

HBH

 • #19
Jacco5166 schreef:
Ik heb het ook even gecheckt met onze elektriciën .........

We hebben met de elektrieciën afgesproken dat als .................
Je hebt dus al een elektricien.
Wat is dan nog het probleem?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu