Pendelen/moduleren

jossuntalla

  • #1
Hallo.

Vraag van beginner: Kan iemand screenshots plaatsen van graffieken van homewizzard app van Gasverbruik CVketel die gezond moduleerd en van ketel die pendelt.
Vriendelijke groet
Jos
 

DSR9500

  • #2
Nee dat kan niet, resp.... dat heeft geen zin.

De gasmeter wordt niet elke paar seconden doorgegeven, zoals de electra meter.
Ik dacht per 10 minuten.
 

DSR9500

  • #3
Wat voor ketel heb je ?

Je kunt beter kijken of je aan je ketel een servicepoort hebt en dan daar kijken (met juiste interface en programma) wat je ketel doet.
 

stefan9

  • #4
Wat zou je willen aflezen aan zo'n screenshot?
Moduleren en pendelen zijn 2 verschillende dingen:
- Moduleren wil zeggen dat de brander lager gaat branden
- Pendelen wil zeggen dat de ketel stopt met branden en later weer verder gaat omdat er minder warmte gevraagd wordt dan de laagste modulatiestand van de ketel.
 

jossuntalla

  • #5
Okay. Dank voor de reactie.
Mijn gedachtegang was:
Neem een screenshot van een 1)daggraffiek. Geef daar dan commentaar op. Hier doet de ketel het goed. Prima ingesteld.
Op een 2)screenshot van een daggraffiek van een andere gebruiker. Hier gaat van alles fout.
Een volgend 2)screenshot, altijd een daggraffiek, zelfde 2)gebruiker, bijvoorbeeld alleen het vermogen van de ketel omlaag gezet. Kommentaar op die graffiek. Wellicht naïef. Ik ben een beginner op cv gebied. Dacht van een serie screenshots van daggraffieken+telkens daarbij aangegeven welke kleine verandering in de instelling is aangebracht en daar dan commentaar op van mensen met kennis te kunnen leren.
Het is een complex onderwerp voor mij
Vriendelijke groet Jos
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Pendelen is niet direct te zien aan gasverbruik.

Je kan beter naar aanvoer en retour temperatuur kijken.
En helemaal als je het thermostaatsignaal meeneemt.
 

jossuntalla

  • #7
Okay.
Om te leren.
Ik dacht: pendelen. De ketel brandt kort=gasverbruik te zien in grafiek. Springt dan op 0=geen gasverbruik in grafiek. Resultaat een zaagtand grafiek, althans, dat was mijn gok. Kennelijk klopt dit sowieso niet helemaal. Weer wat geleerd.
Vriendelijke groet van
Jos
 

stefan9

  • #8
Op zich heb je daar wel gelijk in: Als de ketel pendelt zul je in de grafiek zien dat de ketel soms geen gas verbruikt. Maar dat hoeft dus niet fout te zijn: als er simpelweg minder warmtevraag is dan het minimale modulatie vermogen van de ketel, dan kan de ketel niks anders dan af en toe even stoppen.
In principe wil je dat een ketel zo constant mogelijk op een laag pitje draait. Als de grafiek heel sterk heen en weer schiet, dan zou dat erop kunnen wijzen dat er iets mis is.
 

jossuntalla

  • #9
Ja juist. Sterk heen en weer schieten aanwijzen in een grafiek. Kortom het gedrag van verschillende verwarmingssystheem uitleggen aan de hand van screenshots van verschillende daggraffieken. Heen en weer schieten zegt mij niets. Pendelen zegt mij niets. Moduleren zegt mij niets. Ik ben een leek. De woorden snap ik. Kijk ik naar wat mijn ketel doet, dan kan ik er geen van die woorden op plakken.
Ik ben een leek. Ik dacht met duiding van verbruik-grafieken waarin het aan/uitspringen van CV ketel ook te zien is wat wijzer te worden.
Kennelijk is het nog gecompliceerder dan ik dacht.
Evenzogoed, allemaal dank voor reactie.
Vriendelijke groet
Jos
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Let wel op, vrijwel alle ketels gaan bij minder koud weer aan/uit regelen. Simpelweg omdat het gevraagde vermogen lager is dan de ketel in de laagste stand kan leveren. Dat is volstrekt normaal gedrag.

Van pendelen spreek je pas als de ketel heel veel starts stops achter elkaar gaat maken. Bijvoorbeeld een minuut branden, een minuut uit.

Kortom, pendelen is wat wezenlijk anders als aan- uit regelen.
 

jossuntalla

  • #11
Dank.
Een minuut aan/een minuut uit is info die ik kan gebruiken om te beoordelen of mijn installatie totaal verkeerd is afgesteld. Ook ergens gelezen dat pendelen getriggerd kan worden door radiatorkranen dicht/alleen op vloerverwarming dan thermostaat van normaalstand (20°C) enorm hoog (b.v. 25°C) te zetten. Ik ga eens kijken wat voor graffiek dat oplevert in de verbruiks-app.
Vriendelijke groet
Jos
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
En dan?
Hoe kan je pendelen voorkomen als je de installatie zo afstelt dat de ketel niet anders kan dan pendelen?Of is het dan aan/uit regelen?
Je kan beter naar de temperaturen kijken.
 

Bernhard

  • #13
A Normaal is als de keteltemperatuur langzaam hoger wordt, in ~5 minuten ~5grd.
Dat is standaard aan-uit.
B Niet normaal is als de watertemp, in 3-10 minuten, 10 of meer graden hoger wordt.
Voor een hoog rendement is nodig:
- inregelen van de radiatorventielen ( aantal liters cv-water voor elke warmteafnemer )
- altijd zorgen voor een hoge flow over de ketel, middels inregelen van een bypassventiel.
Des te hoger de flow des te hoger het rendement en geen pendelen van de ketel .
Flow zo hoog mogelijk tot dat stromingsgeruis optreed.
 

jossuntalla

  • #14
Headhunter. Dank voor reactie. Waar ik als eerste naar zoek is accurate feedback, dus een etmaal graffiek, van wat mijn ketel doet. De graffiek die homewizzard produceert heeft wel iets van nut maar die graffiek klopt niet. Er is een 5min. cyclus. De ketel springt dus aan/uit op 5/10/15etc. Min. Maar nooit eens op min. 6/7/8/etc. Zo kent de graffiek van home wizzard ook het nadeel dat de lijn die je over de graffiek schuift alleen gebruik van dat moment aangeeft. Kijk je b.v. 's ochtends om 09.00 dan kun je niet aflezen wat het cumulatieve gebruik van 00.00 tot 07.00. Om dat te weten moet je om 07.00 kijken. Enfin Home wizzard vind ik niet een super oplossing. Accurate feedback heb ik dus niet goed op orde.
Ten tweede; zou ik accurate feedback in een 24 uurs grafiek hebben dan moet ik het lezen/duiden van die graffiek ook nog in de vingers hebben. Dat heb ik niet is een behoorlijk grote understatement. Maar ik hoop gelijdelijk aan iets te gaan snappen. Een voorbeeld; mijn ketel heeft gependels. In de graffiek van homewizzard kan ik dat herkennen omdat telkens bij een gelijke piekhoogte van gasverbruik de beveiliging van de ketel hem af deed slaan. Dus een hele serie pieken kort achter elkaar van exact! gelijke hoogte. Twee dagen geleden had ik nog niet gehoord van waterzijdig inregelen, pendelen, moduleren etc. etc.
Okay. 1)Ik heb dus eerst een betere uitleesmethode van gasverbruik nodig.
Welke?
2) Ik heb om gericht wat te doen een infrarood thermometer nodig.
Welke is goed?
3)begrip/leerproces. Vraagt sowieso tijd in mijn geval.
4) Doel: mijn CV ketel is 15 jaar oud. Bij vervanging zal het wel een lucht/water warmtepomp worden. Ik wil dan goed beslagen ten ijs komen.
Dit houdt, voor zo ver ik het nu kan overzien, in: De ketel moet op laag vermogen kunnen stoken, wat als stoken op waterstof over 5à10 jaar een dingetje wordt. Moet ik daar als ik over een jaar een nieuwe ketel koop al rekening mee houden? Kennis over de verdeler vvw/pomp (bij mij twee pompen die na de warmtewisselaar zitten. Warmtewisselaar vanwege pijpen vvw die vuil afgeven dat niet in de ketel mag komen) etc. etc. etc. Ongelooflijk lastig om hierover kennis op te doen.
Bernhard; dank voor de reactie. Ik neem elk snippertje info mee.
Vriendelijke groet
Jos
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Nee, je hebt aanvoer en retour temperatuur nodig. Het opgewekte vermogen afgeleid uit gas zegt niets zonder dat je weet wat de temperaturen doen.
 

stefan9

  • #16
Voor nauwkeurig vastleggen van gasverbruik kan ik een Raspberry Pi met Domoticz van harte aanbevelen.
 

jossuntalla

  • #17
Stefan. Dank. Hier was ik dus nooit zelf op gekomen.

Ik kom op enig moment terug op home wizzard (krijg screenshot=vergelijkingsmateriaal toegestuurd) voorlopig denk ik dit van home wizzard.

The head hunter.
Dank.
Volgende week maak ik eens een tekening van de thuissituatie. Hou ik me bezig met aan/afvoer temp.
Aan het eind van de dag draait het om; Hoeveel m3 heb ik verstookt. Hoe verliep dat verstoken. Kan dat zuiniger? Draaien aan de knoppen (temp invoer/afvoer of vermogen ketel omlaag? of pomp verdeler uit/half/aan? etc. etc. etc.) Dan weer terug naar stap 1 Hoeveel heb ik aan het eind van de dag verstookt. Rekening houdend met wind+buitentemperatuur moet dit hopelijk leiden tot enig inzicht.
Ik hoop dat je blijft volgen.
Een adviesje over wat nou een prima ir thermometer is is welkom of welke juist niet.
Vriendelijke groet Jos
 

Bernhard

  • #18
Het zuinig stoken is niet aan de ketel!
Het zuinig en efficient stoken is de installatie, de radiatoren, de vloerverwarming en de diameters van de leidingen.
De warmteafnemers, de radiatoren en of de vloerverwarming, zijn de kapitein van de ketel.
Niet de ketel. De ketel werkt in opdracht van de radiatoren.
Met te kleine radiatoren en of geen goede verdeling van het aantal liters cv-water zal de ketel op een hoge watertemperatuur gaan stoken.
Dit is de logica van een natuurkundig/mechanisch proces.
Bij een auto kan je de motor super afstellen.
Bij een lekke band, de handrem erop of een olifant op de achterbank zal het energie verbruik toe nemen.
Een atleet met een goed getraind lichaam zal met een verzwikte enkel de finish halen na tig seconden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Ik heb zelf een aantal opnemers gemaakt met een esp8266 en log daarmee via Homeassistant gasverbruik aanvoer/retour ruimte temperatuur buitenlucht en werking van de wtw enz.
 

jossuntalla

  • #20
Bernhard dank. Het soort uitleg dat ik snap. Ik ga eens diameters meten + proberen uit te vogelen hoe groot mijn vloerverwarming is etc. Allemaal volgende week.
Is het eigenlijk een goed idee om met een ir thermometer uit te vogelen waar precies die slangen liggen, dus hoe lang het is???
Headhunter. Wow. Dat je dat allemaal kunt. Ik ga richting 70. Gaat mij niet lukken. Ik ga dit zeker droppen bij mensen waarvan ik verwacht dat ze dit eventueel voor elkaar kunnen krijgen.
Je noemt wtw, ook iets dat nog moet. Huis is van '89
Vriendelijke groet
Jos
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu