Passieve MV naar actief

Voordat ik bij de VVE te rade gaan, wil ik wat meer beslagen ten ijs kunnen komen en wil daarom hier wat vooronderzoek doen.

Ik woon in een appartementencomplexje met een portiek en 6 woningen; 3 lagen aan de ene kant, 3 lagen aan de andere kant.
Momenteel hebben alle appartementen een passief ventilatie systeem. Gewoon een stelsel van buizen door het blok met ventielen in de keuken, toilet en badkamer/douche.
Ik vroeg mij af of het ten eerste beter is om dit 'actief' te maken door er een elektrische MV installatie in te bouwen. Om op deze manier beter/meer/comfortabeler de lucht te kunnen behandelen (dus betere afzuiging)
En te tweede zou zoiets relatief eenvoudig te realiseren zijn of omdat het natuurlijk best veel ruimtes/inhoud zal zijn met 3 of zelfs 6 appartementen aangesloten.
 
Passieve ventilatie met buizen door meerdere appartementen is een vrij ongebruikelijke constructie. Meestal komt er wel iets van een centrale dakventilator aan te pas.
Het zou dus ook betekenen dat je helemaal geen ventilatie hebt als het niet waait buiten. Kan ik me eigenlijk niet voorstellen.

Heb je iets van een schets van hoe het ongeveer in elkaar zit?
 
Ik denk (weet vrijwel zeker) dat het gewone (passieve) 'ventilatie kanalen' zijn, dus gewoon net als een rooster in een buitenmuur bijvoorbeeld, er zuigt ook echt niets. Is jaren 60 gebouw.

En nee geen schets oid aanwezig.
 
Zelf probeer ik in onze woning van 68 de ventilatie in de woonkamer te verbeteren. Waar ik tot nu toe achter ben gekomen is dat een WTW, tot nut toe, onmisbaar is.
6 Appartementen en een pannendak, wordt die ruimte gebruikt?
 
Onder het schuine dak bedoel je?
Daar hebben de 2 bovenwoningen hun zolder, 1 echt in gebruik de andere meer een rommelzolder.

En waarom WTW ? Ik zat meer te denken aan een 'eenvoudige' MV unit.
 
Ik denk ook dat je op zolder nog wel een kanaalventilator tegen zult komen, die of defect is of verwijderd is.
Want wie betaalde de stroomkosten toen er nog geen sprake was van een VVE?
Ik denk ook dat je voor een WTW de 6 leden niet allemaal warm krijgt, want dat is nogal een operatie in een bestaand oud flatgebouw.
 
Omdat je een hoop warme lucht afvoert en daar moet frisse lucht voor in de plaats komen.
Een WTW zou dat, als ik dat zo lees absoluut probleemloos en zonder nauwelijks verlies, compenseren.
 
Er bestaat hiervoor drukgestuurde ventilatie: De ventilatie-leiding wordt op een bepaalde onderdruk gehouden dmv een dakventilator. En des te meer appartementen de (slimme / CO2 gestuurde) klep/kleppen openzetten, des te meer toeren de ventilator zal maken om de onderdruk te handhaven.
 
Okay hier ga ik zeker verder mee aan de slag.

Maar terug naar de basis, zonder nu al al te veel op de details in te gaan, uit de reacties maak ik al wel het 1 en ander op, maar het kan dus wel degelijk 'verbetering' opleveren ? Al is het bijvoorbeeld alleen maar om een beter afzuiging voor de genoemde ruimtes te realiseren. Eventueel is ieder huishouden dan zelf verantwoordelijk voor de toevoer van genoeg frisse lucht (zal in de basis niet echt een probleem opleveren aangezien ze toch al matig geïsoleerd zijn en er ook overal roosters in de buitengevels zitten)
 
Ja. Te weinig ventileren is slecht voor je binnenklimaat, teveel ventileren is onnodig energieverlies. Daarom worden systemen die sensor gestuurd ventileren ook beter gewaardeerd in energieprestatieberekeningen.
 
Heb dat vroeger ook gehad in een flat uit 1968. Wel een buis in de keuken, maar geen regelbare afzuiging. Denk een centrale afzuiger , want erg veel trok het niet. Als er bij jou helemaal geen afzuiging op is aangesloten, en jij wilt er zelf een MV op aansluiten, ben ik benieuwd of dat goed gaat werken, en niet bij de buren er uit komt.
 
Voor 1 appartement gaat een enkele MV (voor een gewone woning) niet werken. Tenzij je een individuele afvoer maakt per appartement. Daarom ook de optie met een drukgestuurde dakventilator.
 
Ook centrale drukgestuurde ventilatie is tamelijk drama is mijn ervaring. Het kan goed werken hoor, begrijp me niet verkeerd maar komt toch te vaak voor dat het slecht werkt. Puur door laksheid bij de installatie of slecht uitzoekwerk. Je moet als klant keihard zijn bij de afstelling ervan. Het moet bij iedereen goed werken (in vollast), anders komt er geheid gezeur van. Vaak is het even snel plaatsen en met piepende bandjes weer weg. Afstelling is echt belangrijk.

Zoals Walker al aangeeft kan je beter per appartement een MV opnemen, bij voorkeur met een eigen buis naar buiten, en anders als het toch collectief moet een bijna drukloos gecombineerd kanaal met elk appartement voorzien van kwalitatief goede keerkleppen.
 
Laatst bewerkt:
Zijn er bouwtekeningen? Goeie kans dat daar in staat wat er origineel zat.
Eigen kanaal of kanelen, gedeelte kanelen?
Is er een afzuigkap in de keuken en waar gaat die naartoe?

Origineel kan passief goed gewerkt hebben. Maar dan wel zonder tochtstrips e.d. zodat er makkelijk verse lucht de woning in kan, daarbij flink stoken zodat warme lucht in de kanalen een schoorsteen effect veroorzaakt. Werkt prima als gas bijna gratis is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan