Overmatige condensvorming binnenkant voordeur

tweelinkerhanden11

  • #1
Beste klussers,

Wij hebben last van overmatige condensvorming aan de binnenkant van onze voordeur en hopen dat jullie advies voor ons (onervaren klussers) hebben wat wij kunnen doen om dit op te lossen:

Op de voordeur foto heb ik 4 punten omcirkeld, waar wij advies voor nodig hebben:

Punt 1: Het raampje boven de voordeur heeft overmatige condensvorming aan de binnenkant, wij hebben hier last van sinds de temperatuur +- een weekje geleden is gedaald.
Condens druppelt van het raampje naar beneden toe op de balk (Zie foto1), wanneer er dan te veel water opgehoopt is druppelt dit via de linkerkant naar beneden naar Punt 2, dit is vooral te merken wanneer de deur open/dicht gaat.

Punt 2: Doordat het water van punt 1 druppelt lijkt het hout ook uitgezet te zijn waardoor de deur daar ook klemt bij het open en dichtdoen, daarnaast is er waterschade te zien ( zie foto2 de bruine vlekken dat alleen aan de linkerhelft van de deur is )

Punt 3: Aan de onderkant van de deur hebben wij een tochtstrip. Wij merken dat er alleen condens vormt aan de rechterhelft ( Foto3 gedeelte dat grijs is omcirkeld) op de strip zelf, en ook dit druppelt richting de grond toe. Als wij ons vinger hieronder houden merken wij dat er veel koud lucht binnenkomt via de rechterhelft, en dat dit minimaal is aan de linkerhelft.

Punt 4: Aan de bovenste helft van de deur is er een kier, hoe verder je naar de onderkant gaat des te strakker dit tegen de muur aan zit.

Voordeur.jpeg 1.jpeg 2.jpeg 3.jpeg 4.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Weet je zeker dat het geen regenwater is? Als het geen regenwater is, dan is de 1e tip om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Vaak ook onder de vloer nat en in sommige huizen zitten hier zit de watermeter in een betonnen bak waar ook water in staat.
 

tweelinkerhanden11

  • #4
Hmm goed punt Walker, ik heb even dichterbij het raampje gekeken en heb er ook een foto van gemaakt. Ik merk aan de linkerhelft dat het water ook op het drempeltje tegen het glas aan ophoopt. Aan de buitenkant van de deur merk ik dat de kit midden bij het glas in gedeukt is terwijl het voor de rest wel aanwezig lijkt. Kan het zijn dat er regenwater binnenkomt doordat de kitranden niet meer goed zijn? En dat dit met nieuwe kit opgelost kan worden?

Raam.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Woon je daar nog niet zo lang. Vanaf oktober 2022 nooit gezien.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Zo te zien enkelglas.
 

tweelinkerhanden11

  • #7
Hoi WGB, wat bedoel je precies met deze opmerking?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Gewoon je komt, sinds dat je daar woont voor de eerste keer in een periode waarbij de temperatuur alleen maar naar beneden is gegaan. Het zou toch kunnen dat je daar in Mei bent gaan wonen, dus nog niet zo lang. Vanaf Mei gaat de temperatuur gemiddeld alleen maar omhoog. In de maand Oktober begint de periode dat de temperatuur alleen maar omlaag gaat. Dat bedoel ik dus en meer kans op het vormen van condens. Dus als je in vorig jaar of misschien wel nog langer terug daar bent gaan wonen dan woon je daar wat langer. En dan zou je normaal gesproken deze situatie al een keer mee gemaakt kunnen hebben.
 
  • Like
Waarderingen: tweelinkerhanden11

tweelinkerhanden11

  • #9
Op die manier! Vorig jaar hadden wij dit probleem niet, toen zat hetzelfde raam erin, maar hadden wij geen last van vocht dat naar beneden druppelt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Het weer is nooit hetzelfde. Een periode binnen en buiten veel vocht kunnen er opvallende dingen gebeuren.
Heb je een mechanisch ventilatie systeem in huis?
Met een tuinslang kan je ook een idee krijgen wat er aan de hand zou kunnen zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Ik ben geen voorstander van de "tuinslang sproeitest". Want meestal staat men met de tuinslang omhoog te spuiten. Daarmee simuleer je geen regen.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #12
Condens vaststellen is echt niet zo moeilijk.
dat zie je gewoon zitten op glas.

als het alleen druppels zijn is het lekkage.

Als je nu nog niet stookt en weinig ventileert is de kans op condens vrij groot
 

tweelinkerhanden11

  • #13
Ik heb de tuinslangtest gedaan en er is geen lekkage, het water druipt netjes aan de buitenkant naar beneden.
Daarnaast hebben wij helaas geen mechanische ventilatie in huis.

Dat er condens vormt op de ramen in het huis is geen probleem, maar de condens aan de bovenlicht lijkt zich dus op te hopen waardoor dit op een gegeven moment naar beneden druipt.

Ik ben aan het overwegen om het bovenlicht glas (dit is enkelglas) te vervangen met dubbelglas Zou dit een oplossing kunnen zijn zodat er minder condens is?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #14
Dan ook in je deur ook dubbel glas zetten. Anders ontstaat de condens daar.
 
  • Like
Waarderingen: tweelinkerhanden11

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
tweelinkerhanden11 schreef:
Dat er condens vormt op de ramen in het huis is geen probleem, maar de condens aan de bovenlicht lijkt zich dus op te hopen waardoor dit op een gegeven moment naar beneden druipt.
Dan zou ik toch maar eens het klimaat in huis onder de loep nemen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Zorg voor goede ventilatie. Dat is ook beter voor je eigen gezondheid.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5
7
6

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu