Condensvorming op raam en hout, RV 51 %

Tom34

  • #1
Het is weer herfst........elke ochtend doe ik met tegenzin de gordijnen open. Aan de achterzijde van onze woning, met openslaande deuren en losse deur, zijn vaak alle ramen behoorlijk beslagen, en niet alleen langs de randen, ook op de draaiende delen van het hout (de deuren) staat aardig wat condens!!

Aan de voorzijde hebben we slechts beperkt last van condensatie, alleen een klein randje aan de onderkant van de ramen!

Het glas aan de voorzijde is HR++ en vorig jaar gezet, het glas aan de achterzijde is van eind jaren 80!

Ventileren doen we wat we kunnen, tijdens het koken gaat de afzuigkap aan en eenraampje open, de relatieve luchtvochtigheidsgraad(RV) daalt dan naar 47%.
Tegen de tijd dat we 's avonds naar bed gaan is de RV 52%. Niet extreem hoog zou ik zeggen. Overdag is de temperatuur zo'n 19.5 graden en s'nachts 17 graden.

Wat kunnen we doen aan de condensatie op de ramen en het hout van de deuren? Het oude dubbeglas vervangen door HR++, maar verhelpt dat ook het probleem met de condensvorming op het hout?
 

Geus

  • #2
Ventileer je ook buiten het koken om?
 

Tom34

  • #3
Af en toe, maar gezien de relatieve luchtvochtigheid zou dat niet de hele dag hoeven, toch?
 

Geus

  • #4
Ik ben geen expert, maar volgens mij leg ik het zo goed uit: Die RL zegt niet zoveel, omdat je ook rekening moet houden met de temperatuur. Komt de lucht in aanraking met koude oppervlakken als deur en ramen, dan daalt de temperatuur en stijgt de RL. Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme, dus zo krijg je condens.
Volgens mij moet je de oplossing zoeken in (veel) meer ventileren. Glas vervangen kan het condenseren op de ruiten verminderen, omdat het oppervlak aan de binnenkant dan minder koud is. Voor de deuren maakt dat niets uit. Dat streepje condens aan de voorkant kan er op wijzen dat het daar niet optimaal geïsoleerd is. (koudebrug?)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Hier kan je een beetje mee spelen. Ik neem aan dat je overdag geen last hebt van condens.
Je kan de gordijnen bij het naar bed gaan open schuiven.
Het wijst erop dat de oppervlakte temperatuur van het glas en de kozijnen te laag wordt als je de gordijnen dicht houd.
Als je het glas gaat vervangen zorgt dat er wel voor dat de temperatuur aan die zone iets omhoog gaat.
 

Tom34

  • #6
Rv is nu gedaald naar 43% bij een temperatuur van 19.5 graden, zal de gordijnen vannacht aan de achterzijde openhouden, hopelijk scheelt het iets.
Glas laten we waarschijnlijk hoe dan ook vervangen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu