Overdruk op riool toilet?

Sjampoo

 • #1
Meteorologische omstandigheden:
Droog, paar graden boven nul. Dooi. D'r komt een klein lage druk gebied over.

Raar: Daarnet hoorde ik vanuit de woonkamer het toilet 'klokken'. Ik ga kijken, en inderdaad: er ontsnappen luchtbellen vanuit het toilet!
(vlakspoel toilet) Het sifon staat vol water, maar er staat duidelijk 'druk' op het riool.: Lucht uit het riool naar het huis! Er werd verder in huis al zeker een uur geen water verbruikt of gespoeld.

'Doorspoelen' was mijn eerste reactie: riool gas hoef ik niet in huis! We hebben een ouderwetse Sphinx stortbak, dus d'r komt een flinke hoeveelheid water en met een behoorlijke snelheid door de pot... Helaas pindakaas: Toilet loopt vol!!

Langzaam loopt ze weer leeg, tot normaal niveau, en het klokken is over. Een tweede spoelbeurt levert een iets beter, maar nog steeds niet goed lopend toilet op.

Wat kan er mis zijn?


Enige tijd geleden ( ook ongeveer deze meteo omstandigheden: dooi na een tijd vries ) was het ook al raak: Dacht dat het toilet verstopt zat, want spoelde niet snel door, liep vol en klokte of zoog juist leeg: Pot eraf en met hogedrukspuit+reinigingset doorgespoten. Met gemak ging de 15 meter lange drukslang door de pijpen, waarbij ik de afstand tot de straat ongeveer op 20 meter schat. Eigenlijk niets vreemds ontdekt dus, behalve dat bij 'veel afvoer belasting' ( diverse kranen open, toilet 1e verdieping spoelen ) het toilet niet goed spoelt.


Nog wat langer geleden ( afgelopen najaar ) is er in de straat (tegenover buurtjes ) een nieuwe aansluiting op het gemeentelijk riool gemaakt (straat open, nieuwe aansluiting ) Ik kan mij niet voorstellen dat t met elkaar te maken heeft, maar goed: ik meld het toch even.


Vorig jaar is het toilet zelf vernieuwd (van jaren 80 duoblok naar jaren 30 hooghangende stortbak ) en hebben we aan het riool zelf niets gewijzigd. Met het duoblok hebben we 1 maal een echte verstopping gehad ( 2 jaar terug ), welke met de hogedrukspuit+reinigingsset was opgelost. Toen was er daadwerkelijk een verstopping ( papier ).

Ik heb géén vacuüm-ontsluiter(s) kunnen ontdekken, heb het vermoeden dat er 1 op de 1e verdieping zit. Op de eerste verdieping hebben we wel 'last' van klokkende wastafel sifons, maar alleen als de wasmachine (ook 1e verdieping) aan het pompen is. Wasmachine, wastafels, wc en douche komen allen gezamenlijk uit op 1 pijp ( 125mm ) welke via een schacht naar beneden loopt, via de kelder richting het toilet op de begane grond ( onzichtbaar hoe deze gekoppeld zijn ).

Idee-en?

Moet ik bij de gemeente zijn, of moet ik eerst zorgen dat ik zelf weet hoe het riool-systeem inelkaar zit? ( geen idee waar de afvoerleiding vanaf het toilet naartoe loopt, of er een hemelwaterafvoer op zit (ontluchting) of wat voor pijp er sprake van is ( PVC aan het toilet, maar misschien oude gresbuis naar de straat?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Heb je ook last van voorvulling in je riolering bv6-8cm water in je buizen, doordat je leiding is verzakt.

  waren er boom wortels in de gresleiding buiten
   

  Sjampoo

  • #3
  Ik heb buiten niets open gehad: Voor zover ik het kan beoordelen loopt de afvoer hoogst waarschijnlijk vanaf het toilet onder de garage en vervolgens onder de oprit door: Beiden zijn bestraat ( garage en oprit ) zonder verzakkingen. Bomen van enige afmeting staan hier niet langs.

  Toen ik de WC pot recent had verwijderd was er geen stilstaand water zichtbaar, maar onder de vloer zit 2x een 45 graden en gaat de afvoer buis direct vrij diep de grond in.

  Nu je het zo stelt, zou ik dus wel kunnen dat er tussen toilet en straat, water blijft staan, waardoor er een waterslot ontstaat?

  Hmm. Is er bij de gemeente misschien opvraagbaar waar de leidingen (zouden) moeten lopen? incl hemelwater aansluitingen?
   

  Xr8

  • #4
  Wellicht bied een camera inspectie uitkomst. Zo kun je simpel verzakkingen bekijken indien aanwezig. Een rioolontstoppingsbedrijf met goede apparatuur kan de boel sonderen. Zo kun je heel gericht gaan graven indien nodig.

  Succes.
   

  Sjampoo

  • #5
  Camera inspectie: Wat kost zoiets?


  Ik heb zojuist (n.a.v. wat andere topics hier op het forum) even de volgende test uitgehaald:

  Sifon van wasbakje eraf, WC doorspoelen: vrijwel 'geen' probleem. WC spoelt snel en soepel door.

  Sifon van wasbakje erop en met water gevuld: WC doorspoelen: Pot loopt eerst helemaal vol, en vervolgens loopt met moeite de WC door.


  Dus toch verstopping elders? Ergens zit een vernauwing, waardoor lucht 't water tegenhoudt?
   

  Sjampoo

  • #6


  Overzichtje :)

  Boven verdieping via 1 grote (125? ) pijp welke is aangesloten op het riool hoofd: vermoedelijk onder het toilet beneden: via kelder richting toilet.

  Keuken (met vaatwasser) via overstort putje op het binnenplaatsje. Richting onbekend, waarschijnlijk ook in buurt van toilet naar riool

  Toilet + 3 wasbakken + CV-overloop gaan samen 'de grond in'.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #7


  eigenlijk zou hier de ontspanning moeten zitten.


  kan je hier nog een plaatsen bv.
   

  Sjampoo

  • #8
  Bij een kleine 'check' buiten de deur, zag ik water tussen de tegels uit sijpelen.

  Hmm. Oprit open gegooit, inspectieputje gevonden (vol zand, grond, ennuh: rioolspul :) )
  Tot zover ik het heb kunnen destilleren is het echter alleen een verzamelputje voor de hemelwaterafvoer, waarvan er niet 1 leiding richting het gemeentelijk riool gaat!

  Ondertussen is mijn gegraven kuil helemaal vol gestroomd ( het regent ) en blijkt dat de afvoer in ieder geval elders verstopt zit.

  Toilet spoelt nog door, maar zodra het kraantje van het fonteintje d'r bij open staat, loopt de pot eerst vol, voor ze langzaam leeg stroomt.

  Ondertussen 'ten einde raad': Heb de ontstoppingsdienst gebeld, ben benieuwd.
   

  Sjampoo

  • #9
  En weer opgelost!

  Direct ook duidelijk hoe het 'systeem' in elkaar steekt, en waar de erf-grensput zit...

  In een T-stuk waar het hemelwater zich bij de toilet-afvoer voegt zat 't verstopt. Putje bij de buren op de grond. :shock:
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  :prima:

  bedankt voor het afmelden
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu