Keerklep rioolafvoer t.b.v. overdruk

Dlapfrol

 • #1
Beste,

Ik wil graag de dakdoorvoer van de ontspanningsleiding weg hebben (lang verhaal), maar dat levert dan 2 issues op; onderdruk en overdruk.

De onderdruk is makkelijk op te lossen door er simpelweg een beluchter op te zetten binnen.
Voor de overdruk had ik het volgende in gedachten; ik zet er beneden bij de aansluiting op het riool een keerklep op, deze is (begrijp ik) bedoeld om te zorgen dat er geen water uit het riool terug kan stromen, maar als deze keerklep rioolwater tegen houdt, dan houd deze vast ook lucht (overdruk) uit het riool tegen..

Of praat ik nu onzin?

MvG,
Dlapfrol
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn88

  • #2
  En hoe is je ontluchting dan geregeld met keerklep want deze zal dan ook dichtgedrukt worden door lucht wat weg moet
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #3
  Beluchters in huis is vragen om problemen.
   

  Dlapfrol

  • #4
  Dat is dus precies de bedoeling, de overdruk uit het openbare riool komt dan niet in mijn standleiding.

  Die overdruk zal dan zijn weg elders zoeken (buren), gezien de redelijke recente bouw (jaren 90) en dichte bebouwing lijkt me dat geen probleem.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Het wiel kan je best proberen uit te vinden maar in deze zou ik toch het oude vertrouwde houden.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #6
  Een riool kan gewoon niet goed werken zonder ontspanningsleiding. Eventueel kun je het pijpje vervangen voor een lager exemplaar, of verplaatsen.

  Wat is het probleem met het pijpje? Zit ie in de weg voor zonnepanelen?
   

  Dlapfrol

  • #7
  Ik snap de opmerkingen wel (omdat het denk ik een ongebruikelijke constructie is), maar ik zou toch graag een serieuze uitleg zien waarom mijn beoogde opstelling niet zou kunnen werken.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #8
  Heel simpel. Als jij 10 liter water in je riool gooit, moet er ook ergens 10 liter (stink)lucht weer uit. Dat wil je echt niet in huis hebben. Vertrouwen op de ontluchting van het hoofdriool is een utopie, dat zit te ver weg en brobbelende sifons zijn het gevolg.
   

  Dlapfrol

  • #9
  Oké, thnx, je bedoelt dus de overdruk die intern wordt veroorzaakt, niet die van het openbare riool (want dat zou die keerklep moeten voorkomen).

  Ik was in de veronderstelling dat die 'interne' overdruk sowieso (dus ook in de normale opstelling) richting het openbare riool verdween.
  Dus bij bijv. het doorspoelen van het toilet, dat zich dan een overdruk opbouwt vóór de kolom water, die nergens anders heen kan dan richting openbaar riool (en met dus onderdruk achter die kolom water, vandaar de beluchter), maar dat is dan dus verkeerd gedacht.

  Misschien niet zo gek, want die kolom water zal wellicht bij een bocht 'breken' waardoor die overdruk toch weer de andere richting (dan het openbare riool) op beweegt, met inderdaad brobbelende sifons als gevolg.

  Back to the drawing board..
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #10
  Nogmaals, wat is het probleem met het pijpje? Kan ik me je meedenken.
   

  Dlapfrol

  • #11
  Ja, sorry, het probleem is kort gezegd dat de ruimte waarin de pijp staat geconverteerd wordt naar woonruimte.
  De eenvoudigste oplossing is om er gewoon een koofje omheen te maken, alleen had dat niet mijn voorkeur (esthetisch/ruimte technisch).
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #12
  En het verplaatsen van het pijpje, is dat misschien een optie? Zou je anders wat foto's kunnen plaatsen? Misschien zien wij oplossingen die je zelf niet bedacht had...
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu