Ouderwetse afvoer met lekkage in de kruipruimte

PMKoning

  • #1
Goedemiddag,

ondertussen op de BG al lekker aan het slopen ter voorbereiding van alles wat er komen gaat. Daarbij ook onder de vloer gekeken en waarschijnlijk de oorzaak gevonden van de "putlucht" in ons huis. Ergens in het verleden zijn de oude betonnen gresbuizen al vervangen door modern PVC, maar die zijn via een soort betonnen verbindingsstukken aan elkaar gemaakt. Op deze beide blokken zit echter behoorlijk lekkage. Kijk maar even naar de plaatjes.

Wie kan me vertellen hoe/wat dit is/zit en wat ik er mee aan moet? Moet ik die koppelingen/blokken gewoon gaan vervangen door PVC verbindingen?

Het rechtse blok is echt ook een enorme verzameling van inkomende pijpjes, kan volgens mij nooit allemaal luchtdicht zijn, want is gewoon aangesmeerd met cement/kalk/oid.

Volgens mij is een van de aansluitingen die op het hoofdriool, want ik heb nog geen pijp gevonden die bij mij onder de vloer richting een hoofdafvoer lijkt te gaan. Buiten zit er ook nog zo'n blok (onder een vlonder.Dank weer voor alle tips!
 

Xr8

  • #2
De enige goede manier is alles vernieuwen tot aan buiten. Dit is wel een heel oud systeem. Het blok buiten, zit daar niet de afvoer naar het riool? Boor eens een gaatje boven in de leidingen en kijk hoe eea stroomt.

Succes.
 

PMKoning

  • #3
Opleverdatum van het pand augustus 1931 :), dus tja het gaat al heel even mee.

Zou ik dan die hele blokken gewoon wegslopen?? Ik ga er even vanuit dat de riolering in/onder mijn huis ook mijn eigendom zijn en ik er dus mee mag doen en laten wat ik wil? Of ik moet ik hier nog toestemming van de e.o.a. instantie voor krijgen??
 

Kaajee

  • #4
Neuh, die mag je gewoon wegslopen. Ik zou het maar doen ook inderdaad. In ieder geval die 2 blokken op de foto.
Weet wat je je evt. op je hals haalt. Kan een boel werk in gaan zitten, maar dan heb je het daarna ook goed.
Ik zou ook overwegen dat 'buiten blok' meteen te vervangen door degelijk, modern pvc werk.
 

PMKoning

  • #5
Binnen zal wel te overzien zijn, daar gaan de vloeren eruit en is de hoogte van zand tot balkenlaag al gauw 1.10 (mss zelfs iets meer). Als de plankenvloer eruit is, kan ik gewoon makkelijk staan en erbij klussen. Kwestie van de buren even goed informeren, want volgens mij komt hun afvoer in de mijne uit :roll:

Buiten is onder een mooie hardhouten terrasvloer. Die kan er natuurlijk ook tijdelijk uit, maar dat is dan wel weer extra werk. daar weet ik ook eerlijk gezegd niet wat ik ga tegenkomen als dat daar zit aangesloten op het hoofdriool??? kan ik daar wel zomaar ergens PVC aan meubelen? Lijkt me lastig als de onderliggende pijpen nog van beton zijn??

Overigens, het toilet wil ik nu gaan verplaatsen naar een naastliggende ruimte. daar is nu alleen een kleine 50 mm afvoer die door de fundering van de draagmuur gaat. Kan ik dat gaatje zonder pardon wat vergroten zodat er een grote toilet afvoer (115mm??) doorheen kan??
 

PMKoning

  • #6
Iemand nog ideeën over de aansluiting aan et buitenblok? Hoe maak je het nieuwe pvc daar goed aan vast? wil natuurlijk niet vande zomer lekker buiten boven n stinkend riool zitten!

Of kan ik dat beter laten doen door een loodgieter?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Dat vast maken is niet zo moeilijk dat ligt er aan wat voor leiding er hebt zitten.
Heel vaak zit buiten nog gresbuis tot het gemeente riool.

Voor gres buis zijn er krimpsokken voor in diverse maten.

het graven is zwaar werk
 

PMKoning

  • #8
Dank je Henk, maar je hebt nu een horizontale aansluiting getekend en volgns mij is de mijne buiten een verticale. Er zit net zon blok als de twee binnen, maar verder gaan andere horiz. aansluiting dan de pijp die er van binnen in komt.

Of kan ik zo'n zelfde sok verticaal gebruiken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Ja maakt niet uit


deze passen om een buis of in een mof zoals ik getekend had
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu