Oude verf vanaf gipsplafond halen

Albert Stoter

  • #1
Ik heb een gipsplatenplafond met afbladderende verf en ben bezig om deze verf met een plamuurmes te verwijderen.
Maar, helaas zit deze verf niet overal zo los. Integendeel, op het grootste deel van het plafond zit het wel behoorlijk vast en gaat het superzwaar om dat toch met dat plamuurmes los te krijgen.
Weet iemand een minder zware oplossing voor het verwijderen van die oude verf?
Ik neem aan dat ik hoe dan ook wel alle oude verf moet verwijderen.
 

Fiesiekus

  • #2
Ga eens grondig wrijven met een spons met warm water. Als het dan nog niet loslaat, kan je (na ontvetten) er overheen latexen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Wordt dat wel netjes ?
Mijn ervaring is dat de randen van de oude latexlaag zichtbaar blijven.
 

Albert Stoter

  • #4
Ik heb een randje goed nat gemaakt met de plantenspuit, maar daarna ging het afsteken niet gemakkelijker.
Ik denk er nu over om die randjes van de afgebladderde verf (waar het dus juist weer vaster wordt) glad te schuren (zodat die randjes minder duidelijk worden) en er gewoon overheen te verven.
 

EdP

  • #5
Die randjes zul je je denk ik wel aan storen uiteindelijk. Is het niet een idee om met fix&finish de hele zaak te egaliseren?
 

Fiesiekus

  • #6
Het idee achter m'n antwoord was om erachter te komen of er misschien witkalk op is gesmeerd. Dan heb je nl. een veel groter probleem als je wilt gaan latexen.
 

Albert Stoter

  • #7
Hoi Fiesiekus. Omdat het afsteken na goed nat maken niet gemakkelijker ging, ga ik er ook vanuit dat het geen witkalk is. Of is die conclie te snel? De laag geeft niet af, niet voor en niet na natmaken.

EdP. Als ik het goed begrijp kun je met fix&finish niet alleen fixeren, maar ook egaliseren? Of bedoel je dat ik dan alleen de reeds afgestoken stukken vul/verf met fix&finish?
 

Fiesiekus

  • #8
Fiesiekus schreef:
grondig wrijven met een spons met warm water.
Als je met F&F in de weer gaat, moet je het hele oppervlak daarmee afwerken.
 

Albert Stoter

  • #9
Okido Friesikus, dat is duidelijk, en met die fix&finish is ook het al dan niet witkalk niet meer belangrijk als ik het goed heb begrepen tenminste (omdat fix&finish dat fixeert). Klopt?
 

Fiesiekus

  • #10
Dat help ik je hopen. Maar doe eerst de "warme spons" test eens.
 

Albert Stoter

  • #11
Oeps, nou zie net dat fix&finish een soort mortel is. Dat lijkt me toch nogal lastig (en zwaar) op een gipsplafond (dat daardoor een stuk zwaarder wordt).
Bestaat er niet een of andere fixerend egaliserend middel dat je als verf op kunt brengen?
 

Fiesiekus

  • #12
een of andere fixerend egaliserend middel dat je als verf op kunt brengen
Waarom zou je dat doen?
 

EdP

  • #13
Ja dat bestaat ook, zit in een oranje/witte bak en is stukken duurder. Stucpasta voor dhz o.i.d., kun je aanbrengen met een blokkwast en dan gladstrijken met een spacmes. Fix&finish is bedoeld voor dunne laagjes, dus met dat gewicht zal het wel loslopen. Of het witkalk fixeert, ik betwijfel het. Witkalk kun je afwassen op de manier die Fiesiekus geeft en je kunt het fixeren met een diepgronderings-middel.
 

BeeTeeWee

  • #14
Losse bladders zoveel mogelijk verwijderen, maar daarna zou je een emmertje *merknaam*-plast kunnen gebruiken, als je bang bent om te stuccen met f&f. Die plast is smeerbaar als mayonaise, laat zich makkelijk verwerken en goed naschuren. Ik zou het hele plafond ermee doen en met een zo breed mogelijk spackmes gladtrekken. Ik weet niet of ze dat spul bij de eerste de beste bouwmarkt hebben, maar de stucadoorsvakhandel heeft het zeker.

Je hebt anders inderdaad kans dat je de randjes van de overgebleven vastzittende verf blijft zien.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #15
Wel een paar opmerkingen bij die stucpasta: het is de bedoeling om een 'filmpje' aan te brengen. Als je grote gaten gaat repareren klinkt het in en gaat het scheuren.

Verder is het minder sterk dan gips. Voor een plafond dus prima maar als je iets herstelt rond een WCD (o.i.d) dan brokkelt het snel.
 

renehi

  • #16
Ik zou in dit geval; na de losse gedeeltes verwijderd te hebben, toch de gehele plafond opschuren met een schuurblok (met een schuurpapiertje wat 3 x langer meegaat en niet volloopt, wel wat duurder echter wel praktisch en uiteindelijk sneller). Schuurmachine kan ook, echter dan moet je 1 huren met stofafzuiging. Plafond stofvrij maken m.b.v. natte doek en vervolgens sauzen. (eventueel voor het verven nog voorstrijken, zuigende ondergrond ja? dan voorstrijken)

Mochten er toch nog grote oneffenheden zijn dan kun je die afwerken met deze middel Productomschrijving (link naar produkt van Knauf werkt niet meer) i.p.v. FF. Deze middel kun je gebruiken als gatenvuller, echter dit product is niet overal verkrijgbaar. Via de fabrikant zijn wel adressen verkrijgbaar waar dit wel verkrijgbaar is.
 

Albert Stoter

  • #17
renehi schreef:
Deze middel kun je gebruiken als gatenvuller.
De reeds weggehaalde bladderende verf is niet echt superdik of zo, dus ik zou dat niet direct gaten willen noemen.
Maar als ik het goed begrijp dat doe je dat middel dus alleen in de "gaten".
De afgelopen dagen heb ik even voorrang gegeven aan wat andere klussen in mijn "nieuwe" huis in afwachting van allerlei oplossingen hier. Binnenkort ga ik de balans daarvan opmaken.
 

renehi

  • #18
Gaten is ook een onjuiste term. Tenminste als je oneffenheden van 0 tot 5 mm gaten wil noemen....
Ieder geval mijn voorkeur gaat uit om de oude verf zoveel mogelijk te verwijderen, aangezien deze niet zonder reden is gaan bladderen. Dit kun je doen d.m.v. van bovengenoemde methode. Wel het meeste werk, maar waarschijnlijk de duurzaamste oplossing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu