Tenstrijde tegen oude verflagen

Manga

 • #1
De traphal van mijn huis is oorspronkelijk van prachtig beukenhout.
Alleen, er is nauwelijks nog wat van te zien, alles zit onder dikke lagen afschuwelijk lelijke stokoude verf.
Vele, vele lagen, allemaal over elkaar heen, met bladders en al, hup, nog een laag eroverheen.
Een kakofonie van niet bijeen passende kleuren; kortom, niet om ààn te zien.

Vierenzestig verfijnd gedraaide spijltjes, allemaal van mooi hout, allemaal eerst donkerbruin gebeitst, daarna wit geverfd, daarna knalrood, alle vierenzestig. (echt waar) :shock:
Wit, rood, bruin, oker, grijs. Allemaal over elkaar op alle deurposten. :x
De trappen donkerchocoladebruin, de muren waren van oranje crépi (die zijn al aan de beurt geweest)

Er moet dus een krankzinnige gewoond hebben in dit huis; ik weet niet wie, het is 100 jaar oud.
Ik wil vóór mijn dood die traphal zien zoals hij was, in mooi schoon beukenhout.
Dus... ik kan alle hulp gebruiken die ik krijg! Ik schraap me al een jaar of zo te pletter met zo'n Bahco schraper, en heb er al kilo's en kilo's afgeschraapt; maar we zijn er nog lang niet.

Wie raadt me een paar goeie hulpmiddeltjes aan? Bijvoorbeeld een goed verfafbijtproduct, dat werkt, maar geen dodelijk vergif is voor mens en milieu?
Met veel dank bij voorbaat...
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Heb je al eens (voorzichtig!) een powerfile gebruikt?
 

eezacque

 • #3
Die spijltjes zou je te lijf kunnen gaan met een roterende staalborstel. Wel eerst voorzichtig kijken hoe het gaat, en draag in elk geval een goed stofmasker met vuiligheidsbril.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #4
Mijn ervaring met het gebruik van een roterende staalborstel op hout is dat je enorme groeven krijgt in het hout.
Een roterende staalborstel gebruiken bij het reinigen van (harde) metalen is prima, maar op hout gebruik ik zo'n ding liever niet!
 
 • Like
Waarderingen: eezacque

De Bob

 • #5
Denk eens aan een hetelucht pistool/verf brander dan komt u met een verfkrabber erbij sneller door alle lagen heen, ook de hoeken en trapstijlen.
Gebruik wel adem bescherming, en zo mogelijk door luchting/afzuiging van het trappen huis.
 

Manga

 • #6
@ Walter
Een powerfile... ik weet niet eens wat dat is. Ik heb een multitool en een paar schuurmachines, maar een powerfile? Dat zou ik moeten opzoeken. Back at you.
@ eezacque
Een roterende staalborstel? Dat durf ik echt niet, hoor. Bovendien staan die spijltjes maar zo'n 20 cm van elkaar af, dus wat ik ook gebruik moet daartussen kunnen, als ik de zijkanten van zo'n spijltje ook wil schoonschrapen... een boormachine kan daar niet tussen. Ik ben het dus wel eens met Kees.
@ De Bob
Een heteluchtpistool vind ik ook nogal eng, met al dat oud en zeer droog hout... Maar het is te overwegen voor de vlakke delen.

Heeft er niemand ooit een goed verfstripmiddel gebruikt dat-ie kan aanbevelen?
Toch al welbedankt aan iedereen :prima:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #7
Manga schreef:
Heeft er niemand ooit een goed verfstripmiddel gebruikt dat-ie kan aanbevelen?
Ten eerste geven wie hier geen merkadviezen en ten tweede is het geheel afhankelijk van de soort verf die gebruikt is, waar je het het makkelijkst mee weg'bijt'. Er bestaat zowel verfafbijt voor alkydharsverf als voor acrylverf. Omdat het hier erg oude verflagen betreft zal de verf waarschijnlijk alkydharsverf zijn, maar zeker weet je dat nooit.

Het is eigenlijk minder belangrijk wel exact merk verfafbijt je gebruikt. Veel belangrijker is dat je de juiste methode gebruikt, vooral het voldoende intrekken van de afbijt is belangrijk, dus geduld hebben. Maar vergis je niet, werken met verfafbijt is een rotklus! Niet alleen is dat spul zeer pijnlijk als het op je huid komt (om over ogen maar niet te spreken), het is ook nog eens sterk adembenemend en je zult er daarom voor moeten zorgen dat je heel goed ventileert en niet te veel tegelijk insmeert. Trek in elk geval stevige kleding aan, die je hele lichaam bedekt (geen blote armen bijvoorbeeld, gebruik beschermende handschoenen en een beschermende bril (geen gewone bril, maar een stofbril die ook de zijkanten afdekt).

Ik zou er voor zoiets niet aan beginnen en kiezen voor afkrabben met reepjes glas. Laat die snijden bij een glashandel (uit resten glas) en zorg dat je er iets omheen doet als je ze gebruikt (zodat je je handen niet aan het glas snijdt). Ook dat is een rotklus, maar minder smerig dan alles afbijten. En je gaat in elk geval in de meeste gevallen meteen door alle verflagen heen en niet zoals bij afbijt alleen de bovenste laag.
 

De Bob

 • #8
Een verfpistool houd je op veilige afstand van u werk, dat bepaalt ook de hitte die u inbrengt, alleen de verf moet "zacht"worden, zodat deze te schrapen valt, en niet gaat verbranden.
Ook zo het hout.
 

Manga

 • #9
Bedankt voor de info. Zijn er echt geen afbijtmiddelen die niét zo eng zijn? Ik zie op YouTube wel filmpjes waar ze allerlei middelen aanbevelen, waarvan ze beweren dat ze milieuvriendelijk en niet-toxisch zijn, maar dat zijn merken die hier niet te koop zijn. Zal ik bij de hobbymarkt geen informeren?
Als het allemaal zulk vies spul is, heb ik er ook niet veel zin in. Maar die verf moet er hoedanook af.
Glas, hé... daar zal ik even over nadenken...
 

Manga

 • #10
@ De Bob
Ik heb dat vroeger wel eens gedaan, lang geleden. Maar dat was buiten, en het was heel lastig om de boel niet in brand te doen schieten, herinner ik me. Maar als ik niks anders vind... toch bedankt
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Alleen is het wel zo, dat je bij gebruik van een 'heteluchtpistool' altijd het gevaar loopt dat je dat ding net iets te lang naar één plek gericht houdt en je een zwarte (of minstens een verkleurde) plek overhoudt. Voor werk waar later een laag dekkende verf overheen gaat geen bezwaar, maar als je 'mooi schoon beukenhout' wilt verkrijgen, zal dat toch niet het meest geschikte tool zijn!
 

Manga

 • #12
Dat klopt helemaal. En het verbruikt ook nog's een massa stroom, herinner ik me. Of misschien zijn de nieuwe anders? Ik weet het niet. Ik heb geen zin in brand.

Ik zal die powerfile van Walter eens overwegen. Zo te zien op foto's lijkt me dat een instrument, dat ook voor andere dingen van pas kan komen, dus als dat niet te duur is koop ik me misschien wel zo'n ding.
 

De Bob

 • #13
Koop wel voldoende schuur bandjes erbij want met verf schuren/verwijderen lopen ze razend snel vol.
Ze zijn daar eigenlijk niet voor gemaakt, het is een electrisch vijltje.
 

Manga

 • #14
Ja, dat "vollopen" heb ik al ondervonden bij m'n multitool. Daar plak je zo'n schuur-driehoekje op, en schuurt eroplos; maar de wrijving doet de verf smelten en weer hard worden op het schuuroppervlak, en dan is je driehoekje waardeloos geworden. Het lukt me echter vaak om het met een stevig krabinstrument weer schoon te peuteren, zodat het weer bruikbaar is.
Dat moet je niet met fijn schuurpapier proberen; maar die driehoekjes zijn van dikke stof, dus als die bandjes ook stevig zijn kan het misschien ook.
De dikste lagen verf zijn wel met een Bahco-mes weg te krabben, dat is zo dik dat het net een dikke eierschaal is, dat springt er in grote scherven vanaf. (en in je ogen, in je haar, in je baard... ). Sommige plekken, daar zie je het profiel in het houtwerk gewoon niet meer, zo idioot dik liggen de lagen verf op elkaar. De ene zotte kleur over de andere, ik zweer het, er moeten hele generaties halvegaren in mijn huis gewoond hebben...
Maar het is meestal de onderste laag die het lastigst is; dat is zo'n kleverig beitsachtig rotspul dat de kleur van de verf die erop zat overgenomen heeft, en dat er bijna niet af wil.

Maar ik denk dat ik zo'n vijltje nog voor andere dingen zal kunnen gebruiken, nu ik het gezien heb.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu