Verf hecht niet op oude laag.

Ericcc

  • #1
Beste forum leden
Ik ben mijn kozijnen aan het verven met Zijdeglans PU aflak wit/basis 1
Ik maak de oude verflaag schoon met universol daarna met heel fijn schuurpapier even er over dan afstoffen.
Dan aan het schilderen na 5 dagen zit deze laag gewoon los Als ik de stofzuiger er tegen zet haal ik gewoon complete lappen verf er af.
Ik kan er ook gewoon stukken aftrekken
Dus wil zeggen dat deze verf er totaal niet aan hecht ??
Wat doe ik fout
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Oude verflaag moet wel "mat" geschuurd worden. Dit om een goede hechting te krijgen.
Is de oude verflaag watergedragen of op terpentine basis?
 

Ericcc

  • #3
Deze is op terpentine basis
Ik heb iets gelezen (op internet ) over ST Marc in poeder vorm dat dat zou kunnen zonder schuren.
Het gaat over deur kozijnen waar ik slecht bij kan om te schuren Heeft u daar een mening over ?? Is mijn gebruikte verf goed voor deze kozijnen??
Bedankt nog voor uw reactie op mijn vraag
 

VerfmanRob

  • #4
Ik werk al 20 jaar alleen met Universol als ontvetter en ik heb nog nooit onthechting gehad.
Een kozijn is niet echt een vet aantrekkend object dus niet te vergelijken met kerkbankjes, grootkeuken of industriel vervuilde oppervlakken. Het ontvetten van een kozijn is nodig om vingervlekken en huidvetten die in de lucht zweven en aankleven aan een object te verwijderen. Daarna het oppervlak schuren en inderdaad stofvrij maken. Wel een watergedragen primer gebruiken alvorens af te lakken in een 2 laags systeem. Een verfreiniger gebruiken waarbij er wordt gezegd dat er niet meer geschuurd hoeft te worden is vloeken in de kerk voor iedere professionele schilder. Door te schuren vergroot je immers het aanhechtingsoppervlak wat een betere hechting garandeerd. Ik denk dat je jouw onthechting niet kan linken aan je ontvetter. Ik denk dat het gebruik van een primer je job beter had gedaan. Ook is er een heel groot verschil in grondstoffen gebruikt in een goede lak.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Ericcc

  • #5
Hallo Rob
Ik ga mijn verf altijd bij een goede verfwinkel kopen IK heb lak van € 35 de liter.
Ik mag aannemen dat het daar niet aan ligt Inderdaad zou het ook niet aan Universol mogen liggen Maar misschien zit het in niet goed reinigen met water later.
Want ik heb ook ergens gelezen dat het een laagje achterlaat Jij kunt na 20 jaar wel weten hoe dat zit en mij zeggen of dat zo is
Ik ga morgen eens een stukje doen en de Universol er 5 minuten op laten zitten en dan daarna goed afwassen met schone doek en water Ik ben benieuwd wat ik dan fout doe
Alvast heel veel dank voor uw reactie
e de waele
 

VerfmanRob

  • #6
Eric, nawassen met schoon water kan inderdaad geen kwaad, hoewel het met Universol niet echt nodig is. In Universol zit namelijk geen zeep maar alleen oplosmiddelen die ook in je verfsysteem zitten. Zolang je maar alle opgeloste vervuiling wegneemt. Schuren is wél belangrijk. Met korrel 150 zit je eigenlijk altijd wel goed. Ik las dat jij moeilijk op plekken kon komen om te schuren, dat is wel lastig want zonder schuren heb je enkele garantie op een goede hechting.
 

Ericcc

  • #7
Ik ga schoonmaken en schuren volgende week en dan kijken wat het doet
e de waele
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Misschien doe je wel helemaal niets verkeerd en is het product niet van de juiste kwaliteit. Ik maak altijd in zo'n geval een proefplankje, het liefst met de identieke materialen een gereedschap. Hiermee kun je al een aantal zaken direct elimineren. Ik heb nl diverse praktijk gevallen beleefd waarbij bijvoorbeeld de toplaag van een gerenommeerd topmerk niet droogde. Na terechte klacht van de klant en lab onderzoek bleek ik het laatste restje verf uit de tapmachine vermengd met oplosverdunning te habben gehad. Was wel prettig 24 strekkende meter boeidelen met thinner reinigen.. Sindsdien maak ik altijd voor een grote klus zo'n plankje van te voren.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Ericcc

  • #9
OK ik ga het even aan zien wat het gaat doen met schuren of dat dan beter gaat
e de waele
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu