Oude schouw isoleren

DeVilder

  • #1
Beste mensen,

Ik ben een huis aan het verbouwen, we hebben er voor gekozen om de schouw er uit te slopen. nu is deze tot boven het plafond in de woonkamer weg, en heb ik bovenop de schoorsteen een betontegel gelegd en de randen afgekit met bitumen kit.

Nu is (naar mijn idee) echter het probleem dat al het vocht uit de lucht (van ons zelf, maar ook van nieuw stucwerk e.d.) condenseert op de tegel die bovenop de schouw ligt, aangezien dit het koudste punt is.

Dit condenseren is zo heftig dat de tegel aan de onderzijde drijfnat is, en om de zoveel minuten er een paar druppels naar beneden vallen.

Op deze manier kan ik absoluut geen gipsplafond leggen, want dat is binnen de kortste keren bruin.

Mijn idee was om heel de schouw vol te duwen met steenwol, tot tegen de tegel, en dat vanonder af te dichten met een trespa plaat o.i.d.

Mijn vraag is, kan dit zomaar en is het probleem daarmee verholpen? want het trespa kan er voor zorgen dat het beneden niet meer zal lekken, maar de schouw kan op de bovenverdieping wel bruine vochtvlekken gaan vertonen heb ik begrepen als deze nat blijft van het condens.

Alvast bedankt!

Kevin
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je de schouw aan de onderzijde afsluit is het probleem toch ook opgelost.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Als je een beroete schoorsteen hebt is het meestal beter om het kanaal enigszins te ventileren. bv onder steenwol in het kanaal en boven de tegel eraf, en er bv een bloempot in hangen met een gat erin. en zou je ook onder de tegel een paar gaten kunnen boren door het schoorsteen potje heen[maar de vraag is of het condenseren dan weg is met een koude vlakke tegel].of wanneer de schoorteen half steen is zou je ook nog onder de kop bv een stootvoeg open kunnen maken.[dan wel aan twee kanten van de schoorsteen].
 

DeVilder

  • #4
Bedankt voor jullie reactie! Er zit inderdaad wel wat roet in de schouw. Als ik de schouw laat ventileren door aan 2 zijden een voeg open te kappen kan het dan niet naar binnen lekken en uiteindelijk voor lekkage zorgen aan mijn plafond?
 

DeVilder

  • #5
Zou het niet opgelost zijn met de onderzijde dicht te maken zoals hierboven verteld word? Of is het te simpel om te denken 'geen lucht geen condens'
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Door een heel klein beetje te ventileren ,krijg je een luchtverplaatsing waardoor je kanaal ook al zou die nat wezen weer op droogt.als je een beroet kanaal helemaal gaat afsluiten heb je ook door temperatuursverschillen kans op condensatie. bovendien trekt roet vocht aan en vergroot het niet ventileren de kans op doorslag ,of soms een vreemde muffe lucht. die paar druppels water die evt door zo:n voeg naar binnen komen zijn verwaarloosbaar. het kanaal van boven helemaal open laten is in dit geval waarschijnlijk zelfs nog een betere optie als de betontegel.
 

DeVilder

  • #7
Oke bedankt! Ik ga van de week wat stootvoegen openkappen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu