Schuurdak: oude bitumenlaag verwijderen of niet?

Moerasdraak

  • #1
Hallo,

Na enkele decennia kan ons schuurdak (plat dak) wel een opknapbeurt gebruiken. Het bitumen zit op de plek waar de zon het meest op schijnt niet meer vast onder de daktrim; bij hevige regen komt het water daarom naar binnen. Is het nu voldoende om de kantstroken te verwijderen en te vervangen, en een nieuwe bitumenlaag over de oude te leggen? Of moet sowieso de oude laag er helemaal af? Er zijn verder geen lekkages. Sommigen mensen zeggen dat je alleen over een oude laag heen kan leggen wanneer dit glad bitumen is omdat de nieuwe laag niet zou hechten op 'ruw' bitumen.

Dank alvast voor de reacties.
 

Sander 1972

  • #2
Een foto zegt meestal meer? Ik denk alles eraf
 

Charel

  • #3
Met ruw bitumen bedoel je wellicht roofing met ingewalste leischilfers of korrels ?
In dat geval kan dat gewoon als onderlaag blijven liggen, het volstaat om het vlak te reinigen en eerst in te strijken met een bitumineuze kleefvernis.
Hierop kan je een nieuwe laag branden of kleven.
 

Moerasdraak

  • #4
Excuses voor mijn late reactie, dank voor jullie antwoorden. Idd, het gaat om ingewalste leischilfers.
 

Hans9

  • #5
Verwijderen is in de meeste gevallen niet nodig hoor.

Een minerale dakbedekking kun je niet zomaar overlagen en zou je dan eerst moeten voorzien van een hechtprimer, zoals Charel al aangeeft. Daarnaast is de vraag hoe de bestaande bedekking bevestigd is, en of dit volstaat om als basis te gebruiken voor een nieuwe situatie.

Beter is dan gewoon een nieuwe 460P60 er bovenop en vastschroeven (er van uitgaande dat het hout is). Dat is dan de basis voor je nieuwe dakbedekking. Dan weet je zeker dat het (storm)vast ligt, bespaart je de primer en een mooie frisse basis voor een twee laagse waterdichting.
 
  • Like
Waarderingen: Wgb

Moerasdraak

  • #6
Wederom excuses voor mijn late reactie. Ik heb inmiddels een dakdekker gevonden die de oude dakbedekking gaat overlagen en heb me bij mijn keuze mede laten bepalen door jullie reacties hierboven. Dus nogmaals heel erg bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu