Jaren 60 woning en oude schouw

Bridgewood

  • #1
Goedemiddag,

We hebben onlangs een andere woning gekocht en zijn bezig met de planning zodat we meteen kunnen beginnen als we 1 oktober de sleutel krijgen, Grotendeels zijn we er al uit maar er blijven natuurlijk dingen waar je wat meer tijd voor nodig blijkt te hebben.

We willen graag de oude schouw uit de woonkamer weghalen omdat we deze niet gaan gebruiken. Ik heb wat tekeningen en foto's toegevoegd om de situatie te laten zien. De schoorsteen wordt gedeeld met de buren omdat deze aan de binnenmuur van onze hoekwoning zit. Op de bouwtekening lijkt de schoorsteen smaller te worden op de eerste verdieping alleen op de foto is te zien dat hij even breed is als beneden.

De hamvraag is ; Kunnen wij zonder ondersteunen het onderste deel weghalen van de schoorsteen/schouw of moeten we de boelen ondersteunen.
Als het echt nodig is schakelen we een constructeur in om het te controleren/beoordelen maar ik dacht kijken of hier iemand het zo kan beoordelen of in dezelfde situatie heeft gezeten.

Alvast bedankt voor de moeite!

Schouw begane grond.jpg


Schouw eerste verdieping en zolder.jpg


Woonkamer.jpg


Slaapkamer.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou er altijd een ondersteuning onder maken. Dat kan prima tussen de balken van de verdiepingsvloer.

Let er wel op dat als het vroeger een open schoorsteenkanaal is geweest het roet snel terug kan komen. Dit moet zoveel mogelijk verwijderd worden en héél zorgvuldig behandeld.
 

Bridgewood

  • #3
Bedankt voor de reactie. Heb je ook nog een tip/idee hoe dit uit te voeren?

Is het een idee om tussen balken van de verdiepingsvloer balkdragers met balken te plaatsen zodat het daar op komt te "rusten" ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je kunt ook het deel op de slaapkamer weghalen, en eea op zolder opvangen.
 

Bridgewood

  • #5
Dat is natuurlijk ook nog een optie. Is de aanpak die ik hierboven heb vermeld een goed plan?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Met balkdragers extra balken plaatsen is uiteraard prima. Op de constructietekening zie je zelfs al een raveling tpv de schoorsteen. Maar ter plekke kan dit altijd anders zijn. Eerst ter plekke bekijken en daar je plan op aanpassen.
 

Bridgewood

  • #7
Duidelijk. Bedankt voor je info IJkenhout
 

Bridgewood

  • #8
Net in de woning geweest en dit is de opbouw van de schoorsteen.
Er zit ruimte tussen het onderste en bovenste deel. Wat is wijsheid?

1CC2BDAF-13EB-4866-826C-C40497BBB72F.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Het gaat er om wat er net boven en net onder zit. Erboven lijkt een betonplaat te liggen en eronder lijken houten balken te zitten. Bij beide kijken waar deze op steunen. En of de schoorsteen op die houten balken steunt (dat verwacht ik niet).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu