(Rondom) oude open afvoerbuizen in plafond afwerken.

Daniel.J

  • #1
Dag allemaal.

Beste wensen allereerst! ^^

Ik heb als goede voornemen om dingen die me irriteren in huis op te gaan pakken. Dit is er eentje waar ik al een tijdje tegen aan zit te kijken. Er zijn twee oude open afvoerbuizen in mijn plafond. Ik weet niet goed wat het beste is. Ik dacht eerst om een bedrijf in te schakelen om de buizen er uit te halen en het dak netjes dicht te maken. Dit is wat mij betreft nog steeds een optie.

Wat ik zelf zou kunnen doen en nu eigenlijk aan denk om het met een nettere houten plaat dicht te maken rondom de buizen en dan een soort houten kapsel rond de buizen te zetten met een houten plankje een aantal cm voor op de opening van de buizen (er dus niet tegenaan) (zie mijn slechte tekening xD). Hierdoor los ik op dat het naar binnen regent als het een beetje waait met de regen (dat is mijn grootste probleem nu) en dat de instroom van koude lucht eerst tegen het plankje aankomt. Maar houd ik nog wat natuurlijke ventilatie.

Mijn vraag aan jullie of dit ten eerste een goeie oplossing is? Dan, of ik in het gapend gat iets van isolatie materiaal kan stoppen? Er zitten piepschuimachtige isolatieplaten van ongeveer 3 cm dik in het dak verwerkt zo te zien. Als ik in het gat kijk zie ik ook de dakpannen liggen en lijken de houten balkjes waar deze opliggen nat/vochtig (zie foto). Ik schrok er een beetje van maar goed het dak ligt er al 40 jaar, misschien is dat normaal als er ruimte tussen de dakpannen open is? In dit laatste geval is isolatiemateriaal als glaswol geen optie tenzij ik dakfolie ertussen kan krijgen maar dat lijkt me weer lastig. Bij voorbaat heel dankbaar voor advies hoe ik dit het beste netjes kan afwerken.

Dank!
Groet,
Daniel

20230422_161114edit.jpg 20240101_191409edit.jpg 20240101_191352.jpg 20240101_191208.jpg 20230422_161114.jpg 20230422_161125.jpg
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het oude spaanplaat is in prima conditie. Water komt daar niet bij, anders had het er wel ander uitgezien.

Hoe wordt de zolder gebruikt? Deze doorvoeren kan je in de zomer eventueel gebruiken om te koelen, zo warmt je huis minder snel op.
 

Daniel.J

  • #3
Dat de spaanplaat in orde is is al een geruststelling, fijn te horen, dankjewel Jack!

Ik gebruik mijn zolder nu alleen als washok maar ik wil er een hobby ruimte van maken waar ik met electronica en kleine houtdingetjes kan prutsen.

Wat bedoel je met doorvoeren?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een pijp door het dak wordt wel een dakdoorvoer genoemd.
Hoe ziet het er op het dak uit? Als je ze niet gaat gebruiken dan heeft verwijderen de voorkeur, maar ze zitten nogal dicht op elkaar.
Ideaal maak je het luchtdicht, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Helemaal ideaal maak je er meteen een isolatieklus van, want 3 cm is tegenwoordig nogal matige isolatie.
 

Daniel.J

  • #5
Ah oke helder. Er zit zo'n kooitje op het dak, zie foto, waar ik vermoed dat de buizen onder zitten.

Ik ga dan inderdaad denk ik toch maar opzoek naar wat specialisten die de buizen kunnen verwijderen en dak dicht kunnen maken. Daarna zal ik idd aan de binnenkant extra isolatie aanbrengen dat kan ik dan gelukkig wel weer zelf :D

Hartelijk dank voor het meedenken!

dak.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu