Oude koof eruit en nieuwe erin

Jackie2

  • #1
Ik heb een mooie koof met daarin een asbest pijp waarin een buis komt om een kachel te stoken. Dat aanleggen laat ik allemaal doen maar de koof wil ik zelf bouwen.
de oude koof is opgebouwd uit spaanplaat en balkjes en moet eruit :cry: (niet brandwerend)



Ik wil een nieuwe koof bouwen maar schrok toch wel erg van de prijzen van bijv een promatec plaat (1,5 x 1,00 = 50 euries!)
Daarom ben ik is gaan vragen en ze raden met aan u profielen met een fermacell plaat of metselen met witte zandbaksteen (blokken van 0,35 per stuk bij de Karwei) Ik zit gelijk op de betonnen vloer dus dat zou kunnen maar ik was erg benieuwd naar jullie meningen.
Volgens die man was het vrij simpel: 180 stenen, zandcement maken en een koof metselen. Ik zelf dacht er tweetjes en drietjes tegenaan te zetten (heb nog nooit gemetseld)

Wat is jullie mening?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Metselen is op zich niet moeilijk als je er oog voor hebt. Je maakt het recht door met metselprofielen te werken. Maar zo'n koof moet erg recht zijn, anders ziet het er niet uit (of je moet het daarna gaan stucen). Dus als eerste projectje raad ik het je af :)

Andere opties zijn grotere blokken lijmen, gasbeton ofzo. Is waarschijnlijk ook goedkoper.

Is de nieuwe pijp dubbelwandig? Dan is een houtskeletbouw of metal stut wandje ook prima, afwerken bv. met gipsplaten.
 

Jackie2

  • #3
Na een nachtje slapen leek me zelf een koof metselen ook al niet zo'n strak plan.
Pijp is asbest met daarin een pijp. Ik ga metalen U-profielen eromheen zetten met fermacell ertegenaan!
Moet ik de U profielen nog met speciale pluggen in de muur zetten?
Hittebestendige pasta tussen muur en U-profiel?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik begreep eerst dat de oude pijp verwijderd zou worden? Als dat niet het geval is, wat is dan de reden dat de oude koof verwijderd wordt?

Die pasta lijkt me niet nodig, en normale pluggen zijn voldoende, maar ik heb niet veel ervaring met schoorstenen. Wellicht kunnen anderen meer vertellen?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #5
Die asbestbuis hoe groot is die , en hoe groot is de buis die er in komt, komt er wel of geen isolatie tussen beide buizen ,hou er rekening mee dat die asbestbuis nog heel heet kan worden. hoeveel ruimte krijg je tussen het fermacel en de buis. is stapelen met grote yton blokken ook wat.voor die u profielen kun je gewone slagpluggen gebruiken. zorg wel als je u profiel met foam hebt dat je dat wel verwijdert .
 

Danoontje

  • #6
Ik heb bij aanleg van onze vervangende pijp begrepen dat het tegenwoordig een vereiste is om dubbellaags pijp te gebruiken. Geisoleerde pijp dus...
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #7
Eigenlijks is het zo dat alles wat weg gebouwd wordt dw moet wezen,maar er zijn genoeg kachelboeren die bv bij inbouwkachels tot het plafond met enkelwandig werken, dan moet wel de ombouw en de wand van onbrandbaar materiaal wezen en moeten er roosters in de bak zitten ook moet je dan dikwandig 2mm staal of rvs gebruiken .,als asbest plaatselijk heel heet wordt kan het knappen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu