Oud trappenhuis opknappen

Leontien

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over mijn trappenhuis, het is uit de jaren 20 en is met een gekleurde lak donker gemaakt. Ik wil het nu opknappen, op de ouderwetse manier.

Het hout moet een diepe donker bruine laag krijgen. Waarbij je de structuur nog ziet.

Als proef ben ik begonnen met het schuren en in de was zetten, maar dit is nog niet donker genoeg. Hoe krijg ik dit mooi op kleur?

Alvast bedankt!

Groet Leontien

PS. Bepaalde stukken zijn ingelegd met zwart (ebben?) hout

Foto's:




 

Leontien

  • #2
Op de eerste foto is te zien dat ik de verticale leuning al geschuurd en bewerkt heb met was (donkerbruin). Maar dit is te licht. Hoe krijg ik dit donkerder, zonder gekleurde lak.

Alvast bedankt!
 

H@ns

  • #3
Ik geloof niet dat de donkerbruine kleur origineel is (gezien de donkere inleg-stukken)
zo te zien is het eikenhout, dat verkleurt op den duur vanzelf donker! Volgens mij is het originele ontwerp van de architect (waarschijnlijk geinspireerd door de Amsterdamse- of Haagse school..) het verschil in contrast zo duidelijk mogelijk te houden!
Anders zou het ook wat vreemd zijn om die zwarte stukken er in te zetten :-|

Ik weet dat er in die jaren een vernis werd gebruikt die na verloop van tijd zwart kleurde als gevolg van de inhoudstoffen (niet de intentie dus) Dit fenomeen manifesteerde zich pas jaren later en wellicht is er in de loop van de tijd de gedachte ontstaan dat dit bij het originele ontwerp hoorde.

Enfin; in een notendop, zoek eens uit in hoeverre het donker afwerken van het eiken de bedoeling geweest is.
Wil je het gewoon donker hebben omdat je dit mooi vindt dan is het een kwestie van donkere (antiek)was er op smeren. Wil je het originele karakter herstellen dan zul je wat speurwerk moeten verrichten.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #4
Aan de antiekwas kan je desgewenst een beetje oliepigment toevoegen om een nog diepere tint te bekomen, weliswaar met wat verlies aan transparantie. In dit geval is "gebrande omber" een aanrader.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu