Tijdelijk minimaal onderhoud voor slecht geverfde kozijnen

Lulu_Apples

 • #1
We hebben twee jaar geleden ons nieuwe huis betrokken. De vorige bewoners vermeldden dat de buitenboel net nog geschilderd was, en het zag er ook best goed uit, maar het takelde bijzonder snel af. Nu in de overgang zomer-herfst bladdert de verf er gewoonweg af, en aan de binnenkant komt het ook overal los. De kozijnen lijken bij ingebruikname helemaal niet in de primer en grondverf te zijn gezet. Nu staan we voor de keuze of we deze kozijnen gaan herstellen, of vervangen. Ongeacht de keuze zal het wel even duren voordat we hiervoor de financiën rond hebben. Intussen staan deze afgebladderde kozijnen in het weer, dus ik vroeg me af wat aan te raden is om verdere aftakeling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit dan met een relatief eenvoudige ingreep die niet esthetisch aantrekkelijk hoeft te zijn, simpelweg om de winter te overleven zodat we in het voorjaar een echte ingreep kunnen doen. Zelf zat ik te denken om ze bijvoorbeeld in de olie te zetten, of in de onderzijde waar water op blijft staan af te plakken met het een of ander. Alle advies welkom!

frame.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #2
Dat was dus "een laagje voor de sier". Alles wat los zit moet eraf. Daarna ontvetten, schuren en in de grondverf zetten.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #3
Nu wil ik hier geen juridisch advies geven, maar valt dit niet onder een verborgen gebrek?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #4
2 jaar valt niet meer binnen de redelijke termijn...
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #5
Dat betwijfel ik, zeker aangezien de buitenboel bij aankoop recent geschilderd was. In hoeverre je hierin nog je recht kunt halen is de vraag, maar wel het onderzoeken waard. een ander verhaal was het geweest wanneer de kozijnen niet geschilderd waren, en je de staat kon zien. Nu lijkt het idd een laagje voor de sier.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #6
De schade die nu te zien is, is niet van dit jaar. Dat moet vorig jaar ook al te zien zijn geweest.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #7
Ja maar als je dat bij aankoop lekker dichtsmeert met 3 lagen, dan lijkt het nog wat. Ik ben ooit bij een huis gaan kijken, dat zag er ook prima uit, gelukkig had ik iemand bij me die verstand van zaken had en mij behoedde voor een miskoop. Als jij zegt dat je recht halen kansloos is, geloof ik je direct, ik heb daar gelukkig weinig ervaring mee.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
 • #8
Je moet je ook afvragen of even ontvetten en een schuurpapiertje er overheen en weer goed in de verf zetten opweegt tegen "je recht" zien te halen en mogelijk alsnog nee te horen krijgen.
 

Lulu_Apples

 • #9
Hi Walker en Haemmertime,
Op zich een aardige discussie over wel of niet recht halen, maar dat was niet mijn originele vraag. Laten we zeggen dat ik het hier nog eens over ga hebben met de vorige bewoners, maar dat ik absoluut niet van plan ben een juridische strijd aan te gaan.
Daarbij heb ik goed zicht op wat er moet gebeuren om dit te repareren, maar heb ik daar nu (met o.a. een baby op komst) de tijd niet voor om het zelf te doen en (met o.a. de huidige gasprijzen) het geld er niet voor om het te laten doen. Dus, wat nu te doen om erger te voorkomen zodat het in het voorjaar grondig aangepakt kan worden?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #10
Hier kun je niets tijdelijk aan doen. De enige optie is kaal halen en opnieuw schilderen. Als je voor de winter al wat wil doen, kun je overwegen om alleen de liggende delen alvast kaal te halen en in de grondverf te zetten. Tenminste als het hout daar niet veel te nat voor is.
 

Lulu_Apples

 • #11
Bedankt Mn22. Inderdaad exact het probleem daar is dat de vochtigheidsgraad van het hout nu waarschijnlijk al erg hoog is..
 

Verfgebeuren

 • #12
De wettelijke aansprakelijkheid termijn bij verborgen gebreken is 5 jaar, geen 2.

Dat doet hier niet ter zake: tijdelijk opknappen heeft geen zin: als u met de tiijd voldoende financiele middelen hebt is vervangen van de complete onderdorpel van dit dakkapelkozijn de beste oplossing.
In de bouw had ik na enige jaren ervaring samen met veel collega schilders de volgende bewezen stelling waar het gaat om dakkapellen: hoe hoger hoe rotter. Dat betreft dan het onderhouds-schilderwerk. Moeilijk bereikbare plaatsen uit het zicht.
 

Lulu_Apples

 • #13
Ik vind dit een fijn antwoord, bedankt Verfgebeuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu