Oude Veluxramen nog één keertje, met 2k botenlak?

HugoW

  • #1
Hoi,

wij hebben vijf Velux dakramen, allemaal meer dan 20 jaar oud. De vorige bewoners hebben er nooit wat aan gedaan. Zes jaar geleden heb ik ze schoongeschuurd, slechte stukken uitgehakt en met 2k epoxy gerepareerd. Toen gewoon geschuurd, gegrond en afgelakt met verf die ook geschikt is voor buiten. Toch worden ze snel lelijk, elke 2 jaar moet er geschuurd en gelakt worden en nu eigenlijk weer kaal en opnieuw opzetten. Het is de condens die vooral de onderste balk te grazen neemt. Ik denk ook over vervangen door kunststof, maar met alle rolgordijnen die dan ook nieuw moeten kijk je naar € 5k. Nou zat ik te denken, de meeste houten boten worden ook wel eens nat. Ik heb een vriend geholpen een boot te lakken met De IJssel double coat. Niet gratis, maar het zit netjes en al een paar jaar op dat houten zeilbootje. Zou dat ook een levensverlengende operatie voor onze vijf Veluxen kunnen zijn? Of is dat niet de juiste manier? Wat zouden voor- en vooral nadelen kunnen zijn?

Dank voor input,
Groeten,

Hugo
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het ontstaan van de condens ga je hiermee niet tegen. Kun je daar (ook) niet wat aan doen? Bij een goed geplaatst raam ontstaan namelijk geen condens.
 

Charel

  • #3
Het feit dat uw ramen zo danig last hebben van condensatie is een duidelijk signaal dat de binnenruimte niet wordt geventileerd zoals het hoort.
Ventileren gebeurt liefst constant en in slaapkamers vooral ook 's nachts. Op dat moment heb je namelijk de grootste vochtproductie (door de slapers).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je ze goed wilt behandelen moet dat rondom.
en moet je ze dus eerst helemaal demonteren.
ik heb dat ooit eens gedaan maar die van mijn huidige woning heb ik gewoon door kunststof vervangen
en daar nog geen minuut spijt van gehad.

als ze allemaal gelijk zijn
kan je mischien ook 1 nieuwe kopen en dan heb je de tijd om de uitkomende helemaal op te knappen en terug te plaatsen enz.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Naast onvoldoende ventilatie is het ontbreken van kierdichting (slechte inbouw) ook vaak een probleem. Kun je meteen goed aanpakken bij het uitbouwen of vervangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu