Onderhoud aluminium kozijnen - schilderen?

Opknapper

 • #1
8d5e4571-d61e-46f2-b8a5-6c3d551209f1.jpg


We wonen in een woning van 20 jaar oud. Er is – zover wij weten – nooit onderhoud gepleegd aan de aluminium kozijnen en gevelplaten (zwart op de foto). Die zijn vanwege de vele zon op de Z-O kant wel erg dof geworden. De buren willen de kozijnen nu graag laten schilderen in Sigma S2U Gloss en vragen of we meedoen. Ik twijfel of deze verf geschikt is voor aluminium? En is het niet beter om de kozijnen te beschermen met wax o.i.d.?

Waar we sowieso wel iets mee moeten, is de afwerking van de gevelbekleding. Dat is een aluminium strip (zie foto), waar de toplaag op een paar plekjes heeft losgelaten. We zien dat dit snel erger wordt, dus hoe en waarmee kunnen we dat het beste repareren?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #2
Dat zijn toch uitstekende vragen voor aan de schilder, die kan u ook prima vertellen hoe die strip op te knappen. Wat mij overigens niet zo moeilijk lijkt.
 

Opknapper

 • #3
Wat een flauwe reactie. Dit is toch een klusforum of niet?

Ik hoop dat iemand iets kan zeggen over Sigma S2U Solid op aluminium kozijnen, want zelf heb ik die verf altijd voor mijn houten kozijnen gebruikt.
Ik kan me ook voorstellen dat je, wanneer je daar eenmaal aan gaat beginnen, regelmatig moet blijven schilderen (en het is zwart op de zonkant)? Is waxen dan een beter idee, of een ander product?

Die strip repareren lijkt mij ook niet zo moeilijk nee. Mijn vraag was of iemand weet waarmee we dat het beste kunnen doen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #4
Het is een doe het zelf forum, dat is toch net iets anders.
U geeft aan dat het werk uitbesteed gaat worden, dan zou ik daar van uitgaan, en niet over wax beginnen.

Als u het kenmerkenblad van de fabrikant raadpleegt ziet u de juiste voorschriften, met de juiste voorbehandeling kunt u dit ook voor aluminium gebruiken.
U hebt het in het begin over de s2u gloss, en later over een solid, is dat geen beits variant?
Schilderwerk komt altijd terug, hoe vaak hangt af van de voorbehandeling, ligging en kleur. Met een donkere kleur bent u sneller aan de beurt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Verf voor op hout is waarschijnlijk niet geschikt voor op gecoat aluminium. Maar dat ligt er vooral wat welke soort coating er nu op zit. Een goede primer zal zeker nodig zijn.
 

Opknapper

 • #6
Sorry, ik schep nu verwarring omdat ik naar de specs aan het googelen was kwam ik die Solid ook tegen... ik bedoel Sigma S2U Gloss – daar wil de schilder het huis van de buren mee schilderen. Ik ben een beetje bang dat ze zich daarmee in de vingers snijden... het ziet er bij oplevering vast mooi uit, maar hoe over 2, 3 jaar? Zeker omdat het nogal wat te lijden heeft vanwege de donkere kleur idd.

Voor de duidelijkheid: de buren hebben die offerte opgevraagd en aan ons laten zien met de vraag of we ook mee willen doen. Maar ik wil het wel degelijk liever zelf doen. Ik heb altijd zelf het schilderwerk gedaan, maar dat betrof een huis met houten kozijnen. Ik weet niet hoe ik erachter kan komen wat voor coating er op het aluminium zit en dat kan iemand hier natuurlijk ook niet weten. Misschien dat de plaatselijke verfspeciaalzaak me dan kan helpen (een groot deel van de wijk heeft nl. dit soort kozijnen).
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #7
Ik zou niet weten waarom dit niet goed zou gaan, fabrikant zegt ook gewoon dat het kan met de juiste voorbehandeling. Neem eens een kijkje op de website van de producent, daar zie je ook de technische bladen staan. Een beetje fatsoenlijke speciaalzaak die dit verkoopt zou je ook kunnen adviseren over de voorbehandeling, ik neem aan dat het niet 1 of andere exotische variant is als het in de hele wijk zit.
En het is een feit dat alle donkere kleuren minder lang meegaan, maar aan de kwaliteit van de verf zal het niet liggen. Wil je de langste levensduur, dan kies je voor hoogglans wit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Als je niet op de hoogte bent wat voor een oppervlakte behandeling de kozijnen hebben zou ik me eerst goed inlezen over dit metaal. Het is bekend dat de hechting op zuiver aluminium lastig is.
Aan de foto is niets te zien maar de kans is groot dat je van een onderhoudsvrij oppervlak terug gaat naar dan toch maar regelmatig schilderen.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #9
Als je die strip ziet moet je er sowieso wat mee gaan doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #10
Haemmertime schreef:
Als je die strip ziet moet je er sowieso wat mee gaan doen.
In mijn beleving zie ik daar een strip van aluminium zonder oppervlakte behandeling.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
 • #11
En ik denk dat dit bedoeld wordt.
IMG_5258.jpeg
 

Opknapper

 • #12
Dat klopt inderdaad Haemmertime, om het omcirkelde stukje gaat het. Er zit dus wel iets van coating op het aluminium, wat op een paar plekjes heeft losgelaten. Dit is wel het enige beschadigde stukje, kan me voorstellen dat daar ooit een ladder tegen heeft gestaan. Verder is het vooral dof geworden door weersinvloeden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu