Latex houdbaarheid

Uri

  • #1
Ik heb 4 jaar geleden latex laten mengen. Ik heb het toen gebruikt en verder in de kleder gezet. Kan ik het nog gebruiken? Ik heb het kortgeleden opengemaakt en kon makkelijk roeren maar ik ben benieuwd naar de mening van de experts in dit forum.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb diverse keren zonder enig probleem latex gebruikt die meerdere jaren oud was.
En zelfs laatst nog na werkelijk iets van 10 jaar voor een heel klein stukje dat bijgetipt moest worden, terwijl de latex in de bak hier en daar al beschimmeld was. Gezorgd dat ik wat latex eruit haalde die nog niet beschimmeld was en die (in een apart bakje) geroerd en gebruikt. Want om nou een hele bak latex te kopen voor zo'n heel klein stukje, terwijl je dan waarschijnlijk het kleurverschil meer ziet als met deze, is ook zoiets. Eerst een stukje geprobeerd op een apart kartonnetje en gekeken of het goed droogt. Toen dat zo bleek te zijn het werkelijke stuk bijgetipt en je ziet er niets van...

Dus ik zou zeggen: als het niet beschimmeld is gewoon gebruiken (eerst goed doorroeren). Eventueel eerst op een stukje karton een proefstukje maken om te kijken of het goed droogt en de kleur nog passend is (de oude verflaag zal misschien ook wat verkleurd zijn). Is het beschimmeld, dan alleen gebruiken als je echt een héél klein stukje moet bijwerken, anders toch nieuw laten mengen.

Ik moet wel erbij zeggen, dat ik latex altijd zodanig opberg, dat er zo min mogelijk zuurstof bij de verf kan komen. Dat doe ik door een stuk stevig plastic folie op maat te knippen dat het op de verflaag past en die goed afsluit. Dat folie haal ik dan vaak van bijv. verpakking van een matras o.i.d., zulke stukken bewaar ik altijd, komt altijd weer van pas.
 
  • Like
Waarderingen: Uri

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
En natuurlijk goed op klonten controleren.
Oude latex klop ik meestal eerst op met de betonmixer en dan door een zeef halen.
De meeste latex is op waterbasis, dus zolang het niet uitgedroogd is even een stukje proberen en droogt het goed? Dan schilderen maar.
 
  • Like
Waarderingen: Uri

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Vorige week ook nog vanuit 2 oude bussen latex gewerkt. De een moest verdund worden, bij de ander zat er een vel op. Dat heb ik weggehaald, vervolgens goed gemixt met een vermenger en zonder klonten kunnen verwerken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu