Oud hollands schuifraam

Janhoo

  • #1
Weet iemand hoe je het bovenste (vaste) raam eenvoudig demonteert uit een oud hollands schuifkozijn. Het onderste raam was relatief eenvoudig door de belegstukken te verwijderen en de gewichten los te maken. Aangezien het vaste raam nog oud getrokken glas heeft zou ik deze het liefst er zo voorzichtig mogelijk uit willen krijgen.

Na reparatie moet het raam ook weer teruggeplaatst worden. Hoor graag jullie tips

Voorbeeld:

index.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heb je al even bij Joost de Vree gespiekt?

 

Janhoo

  • #3
Ja, heb ook het 'handboek van timmerlieden' maar kan er niks over vinden. Wordt veel over het schuifraam geschreven maar helaas niet over het vaste raam
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom moet het eruit? Ter plekke repareren heeft de voorkeur.
 

Janhoo

  • #5
In totaal heb ik 5 ramen te herstellen. Eruit nemen is praktischer omdat ik ze dan rondom weer in de grondverf kan zetten, stopverf vervangen, houtrot plekjes wegwerken. Dan is het een kwestie van 1 dag een rolsteiger opbouwen alles mee naar de werkplaats nemen en daar op het gemakje de boel op orde brengen en daarna terugzetten. De woning wordt nog niet bewoond dus met een plaatje zal ik de boel dan tijdelijk dicht kunnen zetten.

Ik vermoed zelf dat de ramen vastgenageld zijn vanuit de sponning en dat vervolgens het glas is gezet. Echter ik verbaas me er vaak over hoe inventief men vroeger bouwde dat ik misschien teveel eigentijds denk. En daardoor de makkelijkste cq. beste manier niet zie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Ramen zijn vastgeschroefd of gespijkerd, vanaf buiten of vanuit de sponning. Verf aan de buitenzijde eraf krabben en op zoek naar een schroef of spijkerkop
 

Janhoo

  • #7
@Rola dat gaat helaas niet aangezien de sponning aan de binnenzijde zit. Maar je kan wel gelijk hebben dat hij dat hij gewoon haaks op het raam vastgenageld is. Ik zal de krabber er eens op zetten .

Zoals je ziet heeft het kozijn soort van dubbele sponning. Eén voor het schuifraam en een voor het vaste raam

15944958271668650158361621854399.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
Ik bedoel vanuit de raamsponning.
 

Janhoo

  • #9
Een ervaren timmerman gaf me de volgende tip;
Ramen zijn van binnenuit schuin naar de kozijnsponning toe vastgespijkerd. Vanaf buiten met een klosje en hamer de hoeken voorzichtig naar binnen slaan, opletten dat het raam niet onder spanning komt ivm. glasbreuk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu