Optrekkend vocht in de buitenmuur

Sjoerd68

  • #1
Beste Kluscollega's,

Een collega van mij, heeft een buitenmuur (bovenverdieping) van plaatmateriaal, deze is afgewerkt met een grof pleisterwerk. Dit pleisterwerk laat nu los en er zijn duidelijke vochtplekken te zien. Ook bij andere huizen in de omgeving is dit waarneembaar. de huizen zijn 18 jaar oud. Wat kunnen we doen om dit A. te voorkomen. B. welke primer/coating adviseren jullie als voorstrijkmiddel, om daarna het pleisterwerk weer te herstellen?

IMG_20200818_101743.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is het mogelijk dat je alle materialen die in de wand zijn gebruikt opsomd van binnen naar buiten of anders om, maar belangrijk de diktes daarvan. Er kunnen twee oorzaken zijn het pleisterwerk is poreus geworden en er kom water bij het plaatmateriaal. Of het komt van binnen uit en het pleisterwerk laat daardoor los.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dit is géén optrekkend vocht!

Hoe is de opbouw van die muur? Is het afschot van dat dak naar die muur toe? Kan er vocht/lekkage van boven komen?
 

Sjoerd68

  • #4
ik ken de opbouw van de muur niet, maar hij is van binnen en buitenzijde niet van steen. Van binnen geen zichtbare plekken of vocht op de muur. Kan het zijn dat er condens in de plaat trekt door de warmte van binnen die in de luchtspauw blijft hangen? Kan door de dampwerendefolie natuurlijk niet naar binnen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Sjoerd68

  • #5
IJkenhout schreef:
Dit is géén optrekkend vocht!

Hoe is de opbouw van die muur? Is het afschot van dat dak naar die muur toe? Kan er vocht/lekkage van boven komen?
het dak loopt 50 cm door en is afgewerkt met schuine golfplaten. Ik zag wel dat daar water vanaf komt, maar dat loopt over de gepleisterde muur. De kans dat dit in de muur trekt, lijkt mij sterk. Je zie op de foto ook het vocht van onder naar boven trekken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
100% eens met IJkenhout: Dit is geen optrekkend vocht, maar waarschijnlijk verkeerde detaillering van de gevelopbouw. De gevel bestaat zoals je aangeeft uit (geventileerd) plaatmateriaal op een bovenverdieping.

Vocht zal altijd naar beneden stromen, en als het daar niet goed weg kan ontstaat daar verzadiging en schade.

Daarbij: Niet ieder plaatmateriaal is geschikt als ondergrond voor cementgebonden mortel in buitentoepassingen. Zelf ken ik maar 1 soort welke hiervoor geschikt is (welke door meerdere leveranciers in de markt wordt gezet). Daar horen uitgebreide verwerkingsvoorschriften bij, opgesteld door de gezamenlijke leveranciers van plaatmateriaal en mortel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Voor een goed advies is de exacte opbouw van deze wand nodig. En ook de detailtekening van de aansluiting met dat platte dak. Kan je normaal gesproken in het gemeentearchief vinden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Een goot onder de golfplaten? Zo niet krijg je veel opspattend water tegen de wand. Dus een extra belasting qua vocht. Levensduur van de pleister gaat dan een belangrijke rol spelen.
Vocht gaat van binnen naar buiten. Als er aan de wanden in de woning niets is gewijzigd moet dat in orde zijn, het staat al 18 jaar.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu