Optrekkend vocht in buitenmuur

Geus

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een klein patiootje van ongeveer 2,5 bij 4 m, omsloten door mijn eigen woning en een muur van de buren. Al bij de bouwkundige keuring t.b.v. de aankoop een half jaar geleden viel mij op dat er nergens een putje o.i.d. zat om het regenwater af te voeren. Niet meer aan gedacht, gaat blijkbaar al jaren goed.

Totdat de buren van de week meldden dat ze last hebben van optrekkend vocht. Ik kon inderdaad zien dat de onderkant van hun muur vochtig was. Ik heb de tegels verwijderd en de muur ongeveer 30 cm vrij gegraven. Wat opviel is dat er een gat zat onder de tegels in de linkerhoek. Nou denk ik dat het regenwater tussen de tegels door is gezakt en in die hoek onder hun bijkeuken is weggesijpeld. Ze hebben een betonnen vloer op zand. Voorlopig de sleuf maar even open laten, zodat de muur kan drogen.

Maar dat moet natuurlijk anders. Ik heb een rioleringsput gevonden, dus ik kan vrij makkelijk het een en ander aansluiten. Nou dacht ik aan een putje in het midden van de patio, met het straatwerk allemaal aflopend naar het midden. Tegen de muur van de buren had ik een smalle border gepland met Hedera. Voor de zekerheid kan ik daar een drainageslang leggen. Mijn idee was deze aan 1 kant uit de grond te laten steken voor beluchting en dan aflopend naar de rioolput. Maar hoe zit dat met risico op stank? Is ontluchting nodig?

Als de muur gedroogd is, kan ik er dan gewoon weer grond tegen gooien en zouden mijn maatregelen dan voldoende zijn? Of kan ik de muur dan beter nog behandelen? Ik zal morgen proberen foto's te plaatsen.

Alvast bedankt voor het advies.
 

BeeTeeWee

  • #2
Wat voor muren zijn het? Je zou ook nog kunnen overwegen om een trasraam aan te brengen, een halve meter boven het maaiveld tot zeker 40, 50cm onder de grond.
 

Geus

  • #3

De foto's spreken voor zich denk ik.
 

Droid

  • #4
Is het een spouwmuur, of een enkele muur?
 

Geus

  • #5
Dat zal ik moeten navragen, geen idee.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Het is een muur van de buren. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor de bouwkundige kwaliteit ervan, dus ze kunnen beter zelf een oplossing bedenken. Als ik jou was zou ik niet gaan "prutsen" aan een muur van iemand anders. Want dan ben je straks nog aansprakelijk ook.

Het maken van een afvoer in je plaatsje is altijd verstandig, maar dit lost het probleem voor de buren niet op.
 

Geus

  • #7
Dat is misschien wel een hele wijze tip. Heb geen zin in die aansprakelijkheid. Ik zal het eens bespreken met de buurman.
 

Geus

  • #8
De buurman denkt nog even na over wat hij aan de muur wil doen.

Ik heb nog wat vragen, hoort meer in de rubriek buiten. Ik denk er toch sterk aan een stuk drainageslang in te graven. Hoe diep zou dat moeten? De pvc-pijp waar ik deze op wil aansluiten ligt op ca. 60 cm. Ik wil niet te diep draineren, want ik wil de geplande Hedera (klimop) ook nog levenskansen geven, zonder te moeten bewateren. Er wordt geadviseerd een zandvanger te installeren. Kan de rioolput als zodanig functioneren? Deze heeft een komvormige basis, waar zand wel zou kunnen bezinken.
 

Geus

  • #9
Dit verhaal heeft een bijzonder vervolg gekregen:

Ik had al geconstateerd dat ik een put wilde hebben. Even zoeken op internet levert op dat ik een tegelpadkolk moet hebben. Nou werk ik in de TBS en er is ook een bedrijf dat putten maakt dat TBS heet. Dus ik heb hen opgezocht op internet: veel putten, waaronder een tegelpadkolkje, maar geen prijzen erbij.

Ik heb hen gemaild: "Ik werk in de TBS en moet altijd een beetje lachen als ik een put tegen kom met TBS erop. Nou heb ik zelf een put nodig en dat moet dan natuurlijk een TBS-put worden. Kunnen jullie mij een prijsopgave doen?" Dat vonden ze blijkbaar zo leuk dat ze mij als "TBS-collega" een kolkje hebben gebracht in ruil voor een zak drop. Service van de zaak!

Het is dat TBS en de media een beetje een slechte combinatie zijn, anders had ik dit bedrijf genomineerd voor een warme douche van Radar ofzo. Ik weet dat je op deze site geen reclame mag maken voor een bedrijf, maar dit lijkt me de uitzondering die de regel bevestigd. Zo'n actie mag benoemd worden, toch? Topservice, terwijl ik niet eens al klant was!

De komende dagen ga ik graven, het kolkje plaatsen, aansluiten en de tegels met voldoende afschot terugplaatsen. Zal nog wel even een klusje worden. De buren hebben ondertussen al minder last van het vocht door het graven van de geul. De muur heeft kunnen drogen. De hamvraag is nu of de put voldoende is of dat drainage uiteindelijk toch nodig is. Ik gok voorlopig op het eerste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu