Optrekkend vocht gestucte muur?

BouwmanL

  • #1
Ca 10 jaar terug is onze woonkamermuur (tussenwoning) gestuct. Sinds een paar jaar hebben we aan de onderkant van de muur (tegen de plint aan) op meerdere plekken verkleuringen aan de onderste 2 cm van de muur.De stukken verkleuring varieren van bv 10 cm tot 60 cm in de breedte.

Omdat het niet schoon te krijgen is met sierpleisterreiniger, glorix, jif en andere spullen die we hebben geprobeerd, denken wij aan optrekkend vocht.

Maar...als dit optrekkend vocht is, waarom is het dan niet een aan een gesloten stuk? Waarom dan een stuk wel, dan weer een stuk dat gewoon wit is gebleven, dan weer een verkleurd stuk etc.

En waarom alleen aan de muur van de buren en niet naast de woonkamerdeur, in de hal (heeeeeel lichtblauw geverfd) of in de keuken (door tegels die daar liggen ipv hout?)?

Maw: is dit wel optrekkend vocht? Hoe krijgen we de verkleuring weg?
Op de foto's is het lastig zichtbaar, maar de muur is spierwit, en de verkleuringen zijn een soort beige á la "koffie verkeerd". Goor beige dus...

Overigens wordt de kleur niet donkerder of lichter onder invloed van zomer / herfst en het aantal plekken breidt zich ook niet uit.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Het kan zijn dat er bouwpuin ligt in de spouw en dat daardoor vocht naar binnen trekt.
 

BouwmanL

  • #3
Ronny, nee dat denk ik niet. Ons is verteld dat wij geen spouwmuren hebben :(
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is het schimmel dan is van de betreffende ruimte de luchtvochtiheid te hoog en de temperatuur te laag. Dus meten is weten.

Houten vloer wat is er onder de vloer.

Stuc wordt op een muur gesmeerd. Het ene gedeelte is wat poreuzer aangebracht dan het andere gedeelte van de muur. Het deel wat iets poreuzer is neemt meer vocht op. Blijft langer nat en zal eerder schimmel vertonen.
 

BouwmanL

  • #5
Wgb:
Omdat we twijfelden aan onze hygrometer hebben we een tweede aangeschaft, maar deze geeft nagenoeg hetzelfde aan: de afgelopen maanden schommelde het tussen de 37%-52%, bij 18 tot 20 graden,dus dat lijkt ok.

Ik dacht dat schimmel altijd grijs/zwart was, maar kan dus ook beige zijn?
We hebben meerdere keren schimmelverwijderaar geprobeerd, maar dat geeft totaal geen sjoege. Denkt u dat het terug zou komen als we de muur zouden gaan witten? Niets anders lijkt de plekken te verbleken...

Het is scheepsparket dat door de eerste bewoners (1980) is gelegd. Er zit wel iets tussen het parket en het beton maar ik weet niet wat het is.
Ik begrijp alleen niet hoe het uit de vloer of kruipruimte kan komen, waarom hadden we hier 10 jaar terug dan geen last van...maar een andere oorzaak weet ik ook niet...we zijn een beetje uitgedacht... :? zou bijna aan de buren vragen of ZIJ soms een beschimmelde muur hebben en dat het naar ons doorslaat, aangezien het geen spouwmuur is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Die schimmel ontstaat in de koudere dagen van het jaar. Dus het zal verlopig wel rustig blijven.
Door de kieren van het hout of de aansluiting van de plaken tegen de muur kan daar lucht tochten van uit de kruipruimte. Zijn er isolatie maatregelen genomen. HR++ glas kan van invloed zijn. Gedrag van wonen bijvoorbeeld op een andere manier de was drogen ventileren noem maar op.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Is de ventilatie in huis in orde?

Op deze pagina vind je een PDF met nuttige info hierover.

Dit is trouwens geen optrekkend vocht, maar condensatie. Uiteraard alleen als het geen lekkage is.
 

BouwmanL

  • #8
Ijkenhout, sinds een jaar hebben we een nieuw mech ventilatiesysteem van Daalderop, de vorige was waarschijnlijk al 30 jaar oud en in ieder geval de laatste 15 jaar nooit schoongemaakt... De beige vlekken zijn in ieder geval niet toegenomen. Zou het dan echt zo zijn dat het probleem is verholpen met het nieuwe systeem? De enige manier om er achter te komen is die verkleurde stukken witten met latex en afwachten wat er gebeurt?

Ik begrijp niet helemaal hoe ik het condens moet zien, dan had de vloer daar ook nat moeten zijn?
 

BouwmanL

  • #9
Wgb, dit is een foto van bij het kruipluik. Heeft u enig idee wat er tussen hetbeton en het parket ligt?

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Spaanplaat.
Dat noemen ze broodjes, die worden op de vloer gelijmd, daarna vlak geschuurd en daar komt het parket op.
 

BouwmanL

  • #11
Rola, bedankt! Klinkt "eng" spaanplaat, dat neemt toch juist vocht op? Maar dit is dus wel volgens de norm begrijp ik?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Als de luchtvochtigheid en de tempratuur in balans zijn met elkaar valt er voor steen, spaanplaat enz. geen vocht op te nemen.

Het is een betonvloer dus tocht uit de kruipruimte is waarschijnlijk niet van toepassing.

Voorlopig die kwestie stil leggen als het iets met condenseren te maken zou hebben valt er voorlopig niets waar te nemen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
BouwmanL schreef:
Ik begrijp niet helemaal hoe ik het condens moet zien, dan had de vloer daar ook nat moeten zijn?
Nee, de vloer is van hout, condens ontstaat altijd op de koudste plek. Het kan ook gewoon een grote koudebrug zijn. Dan heb je risico dat het terug komt. Als de kruipruimteventilatie ook in orde is, is dit niet te verwachten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu