Optrekkend vocht door voegen of eventueel ander probleem?

Don-s

  • #1
Wij wonen sinds een jaar in een fijn huis in Drenthe en lopen hier en daar tegen wat achterstallig onderhoud aan.
De ramen in de voorgevel zijn in de avond en nacht continue beslagen aan de binnenkant en de muur is aan de onderkant vochtig (aan de binnenkant).
We hebben centrale afzuiging een goede afzuigkap in de keuken en stoken netjes met vloerverwarming en een radiator in de keuken die aan de gevel hangt waar het zo vochtig is.
In het verleden zijn er zo te zien al eens voegen gerepareerd aan de onderkant net boven de vloer/fundering. Nu zie ik dat er nog wat voegen wat minder netjes zijn, zou daar dan ook het vochtprobleem vandaan kunnen komen?
Verder zijn er namelijk geen lekkages in de dakgoot of langs het kozijn, het huis is gebouwd in 1995 dus heeft een spouwmuur en is ook geisoleerd.

Ik heb een foto bijgevoegd voor het beeld, de korte voegen die verticaal lopen zijn hier en daar slecht. Als ik die opnieuw voeg zou dat het probleem oplossen?

En is het slecht om de bestrating tot tegen het huis te hebben liggen, dat is namelijk aan de zijkant zo waar de oprit naar de garage is. Of is het beter om daar een strook afwatering te maken met bijvoorbeeld een strook grint.


IMG_20201108_170947.jpg
 
  • Like
Waarderingen: Sjaak412

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kan je de luchtvochtigheid en de temperatuur meten in de woning?
 

Don-s

  • #3
de temperatuur is zo rond de 20 graden, 's nachts koelt het af naar een graad of 18,5. Luchtvochtigheid binnen kan ik helaas niet meten. Maar ik voel daar aan de muur binnen dat het vochtig is.
 

Don-s

  • #4
condens is trouwens vooral op het raam dat open kan, daar zit dunner dubbel glas in dan de twee ruiten er naast. Op die ruiten komt alleen aan de zijkanten wat condens.
 

Don-s

  • #5
En wat ik me ook bedacht is dat er tegen de achterkant van ons een huis een serre is geplaatst. De originele achtergevel met openslaande deuren is nog gewoon aanwezig en zit in de winter ook dicht. Ook wel weer logisch dat het vocht dat we in huis produceren condenseert op de muur aan de voorkant van het huis die een stuk kouder is. En de vorige eigenaar van het huis had als radiatorfolie een stuk ondervloer (van dat aluminium en wit plastic spul aan de andere kant) tegen de binnenmuur achter de radiator geplakt. Lijkt me ook niet zo goed voor het adement vermogen van de muur of valt dat wel mee?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Dat laatste valt mee, verder is het maar een klein oppervlak.
Reflecterende folie achter een radiator heeft zeker nut.

Ik vermoed toch dat de luchtvochtigheid te hoog is.
Waar wordt er lucht toegevoerd die afgezogen wordt door de mechanische ventilatie?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Als je in Nederland woont en je hebt condens aan de binnenzijde van het glas vermoed ik toch dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is.
Bij mij moet het vriezen wil ik aan de zone glas en het hout van het kozijn condens krijgen. Binnen is het 22.5 graden.
 

Don-s

  • #8
Er zitten boven twee ramen in de voorgevel twee roosters die altijd open staan. Zijn wel van die "antiwaai" roosters. Dus je voelt er eigenlijk nooit wind door waaien, maar ze ventileren wel als het goed is.
 

Don-s

  • #9
Ga ik even op zoek naar een hygrometer. En ben dan ook wel benieuwd waar dat vocht dan vandaan komt. Heb net ook even in de kruipruimte gekeken en die is kurkdroog. We hebben een kleine verdiepte kelderkast en die is ook gewoon droog.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu