Opnieuw isoleren - gewoon tegen gipswand aan?

Roest

  • #1
Hallo,

Hier een leek en ook nog een vrouw ;-)

We hebben een huis uit 1945 (het nieuwste gedeelte). We zijn een kamer aan het opknappen. Er staat nu een steense muur, met aan de binnenkant ongeveer 2 of 3 cm met wat losse glas/steenwol en dan gipsplaten.

We hoeven geen totale perfectie, maar dit is wel erg koud. Kunnen we nu gewoon regels en 5cm steenwol tegen de bestaande gipsen wand aan plaatsen en daar weer nieuw gips tegenaan zetten? Dan heb je dus steen - lucht - gips - steenwol - gips. Het geeft niet dat de kamer er kleiner van wordt, maar er moeten geen vochtproblemen ontstaan, en het moet natuurlijk ook wel nut hebben qua isolatie.

Weet iemand of dit 'zomaar' kan? Of moeten we de muur tot op de bakstenen strippen en een echte luchtspouw creëren?

Alvast bedankt!
Femke
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je loopt het minste risico als je van voren af aan begint.
Zit er in de bestaande constructie een damprem. Bij ongunstige momenten zou zich toch wat vocht tussen de twee dampremmers kunnen opsluiten. Met gevolg dat de isolatie weerstand wordt verlaagd.
Zit er geen damprem zou je volgens mij het plan kunnen uitvoeren. De vraag blijft hoe dik moet het isolatie worden wil je niet teveel inwendige condensatie krijgen.
Er zal nu iets van hout tegen die steensmuur zitten dat zal niet te lang nat moeten blijven. Is er al iets van ventilatie in die spouw.
 

Roest

  • #3
Bedankt voor de reactie! Voor zover we hebben kunnen zien zit er alleen losse steenwol voor, en dus geen dampremmende folie oid. Dus dat is alvast goed nieuws.

Wat vochtproblemen betreft, we hebben nu nergens last van. Betekent dat dat de spouw nu al goed genoeg geventileerd wordt, of kan het ook zijn als we er nog een laag steenwol mét dampremmende folie tegenaan zetten dat de boel opeens wel kan gaan condenseren?

Nogmaals bedankt!
Femke
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nee het betekent dat de muur nu dusdanig in orde is dat er geen condens is, kan of zal ontstaan.
Ga je meer isolatie aanbrengen zou dat, volgens mij, geen invloed moeten hebben.
Helaas ligt het fenomeen condens behoorlijk wat ingewikkelder.
Type maar even bij zoeken condens in, 989 resultaten gevonden. :(
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu