Opnieuw isoleren - gewoon tegen gipswand aan? deel 2

Roest

  • #1
Hallo allemaal,

We hadden een paar maanden geleden al het volgende balletje opgegooid. We gaan het binnenkort uitvoeren, vandaar nog wat meer vragen... alvast bedankt voor jullie hulp!!

"We hebben een huis uit 1945 (het nieuwste gedeelte). We zijn een kamer aan het opknappen. Er staat nu een steense muur, met aan de binnenkant ongeveer 2 of 3 cm met wat losse glas/steenwol en dan gipsplaten.

We hoeven geen totale perfectie, maar dit is wel erg koud. Kunnen we nu gewoon regels en 5cm steenwol tegen de bestaande gipsen wand aan plaatsen en daar weer nieuw gips tegenaan zetten? Dan heb je dus steen - lucht - gips - steenwol - gips. Het geeft niet dat de kamer er kleiner van wordt, maar er moeten geen vochtproblemen ontstaan, en het moet natuurlijk ook wel nut hebben qua isolatie.

Weet iemand of dit 'zomaar' kan? Of moeten we de muur tot op de bakstenen strippen en een echte luchtspouw creëren?"

Er zit geen dampfolie in de bestaande constructie, dus dat zou geen problemen op moeten leveren. Maar we vragen ons wel af of we op deze manier niet koudebruggen introduceren - in de bestaande constructie zitten houten regels die natuurlijk lekker de kou naar binnen leiden...

Nog een andere vraag: wat voor materiaal is het handigst voor het isoleren - 10cm dikke flensdekens (of zijn die alleen voor schuine daken) of platen? Is het een goedkoper / handiger / beter dan het ander?

Alvast heel erg bedankt!!
Femke
 

Tiho

  • #2
Platen werken makkelijker in een wand.

Je kunt er gewoon tegenaan, zet er dan wel een dampdichte folie over.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Tussen de bestaande isolatie en de muur hoort damp-open folie te zitten, als die er niet zit dan is het beter alles weg te halen en volgens de regels opnieuw te maken.
Als er geen folie tussen isolatie en muur zit kan er vocht in de gipsplaten en de rachels trekken, langzaam maar zeker verrot de boel daar dan doordat er vocht vanuit de steens muur door trekt naar binnen.
 

Kowrds

  • #4
En de spouwruimte moet kunnen ventileren zodat eventuele waterdamp/vocht ook weg kan naar de buitenlucht
 

Roest

  • #5
Geweldig, bedankt voor de reacties! Dus het belangrijkste is dat er eerst een damp open folie komt tussen de muur en wat voor isolatie dan ook? We zullen nog eens goed kijken naar de bestaande constructie, en zo nodig moet deze dan maar weg.

We twijfelen een beetje omdat we totnogtoe geen enkele vochtproblemen hebben gehad, en dus lijkt er voldoende ventilatie in de huidige constructie te zitten - of is dit te naief? We willen natuurlijk niet dat na het plaatsen van de betere isolatie het houtwerk etc wat er al zit opeens gaat rotten. Zou dit een mogelijkheid zijn, of hoeven we ons daar geen zorgen over te maken?

En als we alles weghalen dan is het recept daarna dus:

muur - lege spouw - dampopen folie - isolatiemateriaal - dampdichte folie - gipsplaten ??

Nogmaals bedankt!
Femke
 

Pepjo

  • #6
:prima:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Je kan natuurlijk de oude bouwmaterialen hergebruiken. Het gips niet, maar hout en isolatiemateriaal wel.
 

Roest

  • #8
Wederom bedankt!!

Nog een vraag die in de voorbereiding naar voren kwam: kunnen we verwarmingsbuizen gewoon netjes tussen de glas- / steenwol isolatie laten zitten, of is dit niet brandveilig? In het laatste geval zouden we ze dan naar voren halen zodat ze weer zichtbaar voor de gipsplaten zitten...
ft
Groetjes,
Femke
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Geen probleem: kan je wegstoppen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu