Uitvalscherm met zwengel binnen opnieuw bevestigen

DonW

  • #1
Hallo allemaal,

Al een tijd geniet ik in stilte van alle adviezen op het forum en nu toch maar een eigen vraag plaatsen.
In een recent aangekocht huis zit op de eerste verdieping een uitvalscherm (zonwering). Deze wordt handmatig binnen bediend middels een draad en zwengel.
Zoals op de foto te zien komt de katrol boven los door de spanning die op de kabel staat. Ook de hoek waar de zwengel bevestigd is heeft het zwaar. Daar zit geen hoekprofiel in en het stucwerk komt los.

IMG20230803110323.jpg
IMG20230805094333.jpg
IMG20230805094402.jpg
IMG20230805094336.jpg

Komende dinsdag komt de stucadoor, dus die kan het een en ander weer strak trekken. Nu heb ik de volgende vragen:
1. Hoe kan ik er voor zorgen dat de katrol weer goed vast zit? De muur eronder is er niet zo best aan toe zoals je ziet aan de plug die eruit komt
2. Kan ik de zwengel verwijderen, en weer terugplaatsen op de huidige plek, met de pluggen die nu ook gebruikt worden?
3. Kan ik het geheel weghalen en vervangen door een elektrisch systeem? Zo ja, hoe kan ik het systeem dan tijdelijk vast zetten zodat het scherm omhoog blijft, maar de stucadoor wel overal bij kan?

Ik weet niet zeker wat de juiste plek is voor deze vragen, omdat het deels gaat over de muur en het verankeren, en deels over de zonwering.

Bedankt,

Don
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Aan de buitenkant het zonnescherm vastzetten met een flinke tiewrap of ijzerdraad. Dan kan je binnen het demonteren. Staalkabel daar laten zitten zodat je het gat niet kwijt raakt. Eerst de plek van de pluggen met sterke muurvuller opvullen, zodat je na het stucen daar weer (voorzichtig) een nieuw gat in kan boren. Let op de juiste voorbehandeling (stofvrij maken, voorbevochtigen).

De stroom is er af in die kamer?
 
  • Like
Waarderingen: DonW

DonW

  • #3
Dankjewel, zo heb ik het nu gedaan. Overweeg nog het elektrisch te (laten) maken zodat het hele gevaarte niet terug hoeft.

De stroom zit er nu weer op, hoezo?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Omdat er een stopcontact open ligt :wink:
 
  • Like
Waarderingen: DonW

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu