Pleisterwerk verwijderen en opnieuw stuken?

Lalalaura

 • #1
Beste klussers,

Graag zou ik jullie advies willen vragen over de muren in mijn huurwoning.
Ik ben bezig geweest om alle wanden behangvrij te maken maar in dit proces is er ook pleisterwerk losgelaten, voornamelijk door het vocht van t stoomapparaat.

Mijn vraag is nu. Hoe nu verder. Al het oude pleisterwerk eraf halen en opnieuw stuken? Of het gat opvullen en er dan overheen sausen.

Van 1 muur heb ik t behang verwijderd en is er alleen een dun laagje pleister dat is afgebrokkeld. De andere muur begon ik met stomen om tot de conclusie te komen dat er niet op de eerste laag behang aanwezig was. Van hetgeen er af is gevallen lijk ik ergens onderaan nog wel een laagje behang te zien. Maar dat weet ik niet zeker.
Er zitten aan een wand ook aardig wat scheuren in de muur. Ik heb een foto toegevoegd!

Het zijn oude woningen met nogal wat vocht problemen. Sommige oplosbaar. Sommige niet. Om minder vocht ophoping te krijgen ben ik dus begonnen met het behang te verwijderen in de hoop de muren iig zo te krijgen dat ze weer kunnen “ademenen”. Leek mij als leek een goed plan. Maar ik sta open voor andere plannen ;-)

Heel erg bedankt voor het meedenken!!
Groetjes Laura

7AE20142-E48A-4755-AFD8-37152832D0D5.jpeg 0CDFBD4B-C82C-4185-90D1-83F28AA9E259.jpeg 22955C17-1A79-4338-A1ED-9BE826DE4822.jpeg 2C3A0927-972A-4F94-8661-6E318D636977.jpeg AED9EB6E-E02D-41DD-BE6E-757FC9F699DD.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Met een stucmes alle loszittende delen wegsteken. Als het dit soort gaten zijn dan opvullen met gipsstuc. Als er nog meer stucwerk loskomt (ik vermoed van wel), dan is opnieuw (laten) stucen logischer.

Overleg met de verhuurder of zij dat stucen niet horen te doen.

Zorg ook dat de ventilatie in je huis op orde is.
 
 • Like
Waarderingen: Lalalaura

Nth

 • #3
in jouw geval zou ik fix&finish gebruiken, die heeft geen stuc-primer nodig en is een soort lijm ook.
Wel alle losse delen eraf (zoals ijkenhout al aangaf) met een afsteekmes.

De f&f droog 1 dag per mm ongeveer, dus geef het genoeg droogtijd!
Als de FF droog is dan moet je voorstrijk op de muur smeren, anders hecht de verf niet goed.
 
 • Like
Waarderingen: Lalalaura

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ik zie twee lagen waar iets mee aan de hand is. Zelf zou ik op een plekje tot op de stenen of de beton gaan. Zodoende zou je veel beter kunnen bepalen wat de juiste aanpak gaat worden.
 
 • Like
Waarderingen: Lalalaura

Lalalaura

 • #5
Dankjulliewel voor jullie berichten!
Gisteren heb ik op basis hiervan besloten de muur helemaal van het oude stucwerk te ontdoen. Van de week ga ik m opnieuw (proberen) te stuken met de fix en finish.
Ik ben nu met een tweede wand bezig om de oude bepleistering eraf te halen. Onder de oude pleisterlaag p t beton zit nog een laag oranje achtig ruw spul waarvan ik denk dat t oude stuc primer is. Kan ik daar gewoon overheen stuken?

Wel goed idee om inderdaad nog even aan de verhuurder te vragen of zij dat eventueel doen. Dat zou een hoop moeite besparen!

Nogmaal bedankt voor het meedenken. Heel fijn!

Groetjes Laura
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #6
Let op dat F&F alleen dun kan. Dus de ondergrond moet al aardig vlak zijn. Als je nog nooit gestuct hebt, kan het lastig zijn om mooi te krijgen. Probeer dan eerst een klein stuk muur, niet meteen een groot vlak in het zicht.

Als de ondergrond beton is, heb je betocontact als primer nodig, ik dacht dat die een andere kleur heeft dan geel.
 
 • Like
Waarderingen: Lalalaura

J@cco

 • #7
Betocontact is inderdaad rood/oranje.
Tip: Maak niet teveel Fix&Finish aan als je er nog nooit mee gewerkt hebt of geen ervaring met stucen hebt. Het verhard vrij snel.
Zelf heb ik ook mijn oude muren ermee afgestreken.
Eerst alle losse delen eraf steken (even op de wand tikken, als het hol klinkt zit het eronder los) daarna de gaten dieper dan 3/4 mm eerst vullen met muurvuller o.i.d. en laten drogen. Daarna ontvetten/licht afschuren en stofvrij maken.
Het is fantastisch spul om je muren strak te krijgen maar het is hard werken. Ik heb snel opgebracht met de plakspaan, daarna met de rei goed verdeeld en vervolgens met het spackmes gepleisterd. Nadat het iets was gedroogd (plakt niet meer aan je vinger) met de natte spons erover en afgepleisterd met het spackmes. Ik heb een laag van 3/4 mm op de muur gezet, ga je dunner zou ik niet sponzen. Dan is achteraf gladschuren beter denk ik.
 
 • Like
Waarderingen: Lalalaura

Lalalaura

 • #8
Heel erg bedankt voor jullie tips en adviezen!! Het beantwoord al een boel vragen waarmee ik in m’n hoofd zat. Best een spannend project dit. Dus jullie hulp is super fijn!
Ik heb 1 muur helemaal leeg kunnen strippen. De andere muur is van 3/4 leeg. Wat er nog op zit, waaronder een wat nieuwere laag stuc, zit dan ineens weer muurvast.

Het verschil tussen de de oude stuclaag(en) en de betonnen muur is op z’n meest 4mm. Ik heb een foto bijgevoegd. Kan ik dit glad krijgen met FF? Of is het verschil te groot en moet ik er een stuk af schuren alvorens te beginnen?

A3700D69-7B98-4ABA-A489-264A064A8DC4.jpeg

Ik zal alle grotere gaten alvast dicht plamuren. Goeie. Dat vroeg ik me ook af.

Nog even to be sure. Ik had knauf stuc primer gekocht. Maar deze is dus niet geschikt en kan ik beter omruilen voor Betocontact? Sommige delen zitten dus op t beton. Maar sommige waarvan ik het oude stuc er niet af kreeg niet. Zie foto.

350A40FE-3022-4B76-982B-7BCCCE91B9E6.jpeg

2C29EDC8-B53A-4907-AA48-3F3A468D5600.jpeg

Nogmaals heel erg bedankt!!
Groetjes Laura
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #9
Die 4mm ziet er meer uit op de foto. Beter niet in één keer vlak zetten. Eerst vlak smeren (kan met een ander stucmiddel), dan gaas over de naad en een volledige laag erover. F&F is voor erg dunne lagen. Dan is eerst de gaten eronder opvullen handiger.

Ik heb ook wel met Profinish gestuct, dat vond ik erg fijn werken, want daar is het laagdiktebereik lekker groot.
 

J@cco

 • #10
Op het beton smeer je betontact, op de oude stuclaag eventueel de stucprimer. Je kunt ook ook overwegen om de F&F in 2 lagen erop te zetten. F&F hecht overigens uitstekend op bestaand stucwerk zonder primer.
 

Lalalaura

 • #11
Ok, top. Dankjulliewel mannen! Alleen nog even bedenken of ik dan met profinish ga werken. Of twee lagen F&F. Hebben jullie het idee dat het een lichter/makkelijker (relatief gezien dan ) is dan het ander?
 

Nth

 • #12
Profinish is een van de duurdere pleisters, kost 40,- per 25kg en is niet overal zomaar te krijgen. Zou ik in jouw geval niet aanraden. Een zak fix finish is 20,- voor 25kg. de helft goedkoper dus.

Daarnaast bevat FF een soort lijm, dus hoef je niet voor te strijken op het bestaande gips. Dat scheelt dus een stucprimer pot - die je wel moet hebben als je profinish zou gebruiken.

De betokontakt primer zou ik wel aanraden op het beton. Maar als je daarmee gaat werken: PLAK ALLES AF!! Dat is echt troep. Overal komen kleine korreltjes die blijven plakken. Dus tref goede voorbereiding!! ik gebruik dan graag een gelaatsmasker zelfs :wink:

Sowieso als je gaat stucen een stucloper gebruiken want je gaat knoeien.

Mix telkens maar een kleine emmer want FF droogt vrij snel, ik dacht binnen 30min gaat het al stroef worden. Een goede boor en mixer gebruiken. En kies niet een te warme dag want hoe hoger de temperatuur, hoe sneller droog dus je wilt liever dat het drogen wat langzamer gaat, zeker als beginner.
 

Nth

 • #13
even een rectificatie op mijn vorige bericht.
Ik lees nu dat ProFinish blijkbaar zonder primer gebruikt kan worden op zowel beton als op gips. Dit las ik op internet:
Het kan in de meeste gevallen zonder voorbehandeling worden toegepast. Zowel op beton als op sterk zuigende ondergronden zoals kalkzandsteen en cellenbeton.
In dat geval zou het interessant voor je kunnen zijn omdat je dan alleen maar hoeft te stucen. profinish kan van 0 tot 5mm dus kan ook dikkere laag erop doen vergeleken met FF.

Heeft er iemand ervaring met profinish direct op beton en of gips, zonder primer?
Ben daar wel benieuwd naar of dat echt kan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
Ik gebruikte profinish op gipsplaat. Heeft een langere verwerkingstijd dan F&F, dat vond ik fijn om op m'n gemak het netjes te krijgen. Het is duur, maar als je in één keer klaar bent en het eindresultaat mooier is...

Het voordeel van deze klus is dat je in twee lagen eerst de onderste laag kan oefenen. Als je voor het eerst stuct zal dat waarschijnlijk ook écht nodig zijn :wink:
Vergeet niet het gaas op de 4mm overgang.
 

Hharbers

 • #15
Profinish is voor beginner inderdaad veel fijner als F&F.
Laagdikte variante mag groter zijn en verwerkingstijd is veel langer.
Smeert lekker weg.

De F&F bij de bouwmarkt is zowiezo meetsal al zo oud dat verwerkingstijd nog korter wordt
(staat productie datum op de zak en mag niet ouders zijn als 6 maanden)
Haal je spul bij de vakhandel of de oranje duitse bouwmarkt

Wat hogere kostprijs weegt niet zo zwaar als verwerking gemakt.
Je gaat geen 10 tallen zakken verwerken dus is tietjes werk op je project
 

Lalalaura

 • #16
Heel erg bedankt allemaal!! ☀zo fijn dat er een forum is en mensen zoals jullie die iemand zoals ik verder willen helpen!!
Ik ga zo alles gelezen te hebben voor de Profinish. Die langere verwerkingstijd en het gegeven dat ik een “oefen” laag kan doen klinkt me als muziek in de oren. Ik zal evengoed kleine beetjes aanmaken en zeker een gaasje plakken op de overgang bij de tweede laag met het oude stucwerk.
Het plan ligt er, nu de uitvoering nog
Ik laat jullie weten hoe het gegaan is.
En nogmaals heel erg bedankt allemaal!
 
 • Like
Waarderingen: IJkenhout en Nth

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu