Opknappen voordeur (of niet)

Aartn

  • #1
Hoi, ik ben van plan om onze lelijke jaren 50 voordeur op te knappen. Het idee zou zijn om hem te bekleden met mooi hout (vertikaal) en beter te isoleren omdat er nu enkel glas in zit. Zie de foto's. Ik heb een paar vragen.
  • Wat zou geschikt hout zijn? Ik heb op een paar plekken red cedar op het huis gezet. Dit hout is erg mooi, maar wel kwetsbaar. Ik kan mij dus voorstellen dat het voor op de voordeur niet handig is. Denk aan bijvoorbeeld het gebruik van sleutels die er tegenaan komen of andere dingen die tegen de deur vallen. Is er ander hout wat hiervoor geschikt is?
  • Goed isoleren en mooi afwerken? Om de deur beter te isoleren was ik van plan het glas eruit te halen, op te vullen met multiplex oid. Aan de binnenkant wil ik hem dan ook strak afwerken zodat je niet die oude plekken van het glas ziet. Wat zou een elegante oplossing zijn. Bijvoorbeeld een dunne houten plaat ertegen timmeren?
Alhoewel ik leuk vind om te doen kan het wellicht ook een goed idee zijn de hele deur te vervangen. Ik heb hier enigszins moeite mee omdat de deur prima werkt.

Ik hoor graag wat handig is.

Groet, Aart

IMG_1735.JPG IMG_1736.JPG
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Hier is weinig eer aan te behalen. Ik zou minimaal de hele deur vervangen. Dit slot is bijvoorbeeld ook niet meer van deze tijd. Alleen het glas vervangen voor multiplex levert niet echt een verbetering op.

Is het glas eromheen wel goed isolerend? Anders kan beter het geheel vervangen worden.
 

Aartn

  • #3
Tja, ik denk dat je gelijk hebt. Ik ga maar eens kijken naar een goede voordeur. Nog adviezen voor een goed merk? Ik heb al even gekeken bij *.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Merkadviezen worden niet gegeven. Maar kijk of je een 54 mm dikke voordeur kwijt kunt. En de beglazing in de zijlichten opwaarderen naar HR++.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Slot lijkt gewoon een Lips veiligheidsoplegslot dus niets mis mee.
Oké een driepuntsluiting is beter maar ja ook een stuk duurder.
Ik zou de onderkant opvullen met exterieur multiplex evt. met een motief oid. er in en dit kun je zo mooi maken als je zelf wilt (mede afhankelijk van hoe handig je bent) en het raam aan de bovenkant voorzien van isolatieglas.
Maar zoals IJkenhout ook al aangeeft heeft isolatieglas in de deur weinig zin als de ramen er omheen met gewoon standaard glas zijn uitgevoerd.
Maar op de foto lijkt het al isolatieglas.
Voor het glas in de deur kun je ook zelf weer kiezen hoe je het wil maken. Ik heb bijv. een ruit gekozen van 40mm dikte (deur is 43mm) met blank glas en heb hardhouten opdek latten gebruikt om het geheel netjes af te werken en wat extra model aan de deur te krijgen. Maar ook het glas is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar.
In de nieuwe voordeur komt straks zo'n gietijzeren rooster en het plan was om de ruit achter het rooster draaibaar te maken zodat in de zomer de ruit open kan blijven staan terwijl er toch niemand naar binnen kan.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu